Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Doof dochtertje zet Nick Bril aan om etentjes in The Jane te veilen

Dochtertje van Nick Bril blijkt bijna doof, dus steunt chefkokfed­eratie Doof Vlaanderen

- JOHAN VAN BAELEN

Het was enorm schrikken toen we hoorden dat onze dochter Vika bijna doof is”, zegt sterrenche­f Nick Bril van The Jane. “Maar tegelijk zijn we dankbaar voor het succes van ons restaurant. Daarom willen we tijdens de Warmste Week de federatie Doof Vlaanderen steunen.”

Ze hebben de afgelopen week op een rollercoas­ter gezeten, Nick Bril en zijn echtgenote Francheska. “Ik zat in de auto toen ik op Studio Brussel een oproep hoorde voor De Warmste Week”, vertelt de chef-kok van The Jane. “Ik bedacht me toen dat alles wat met ons restaurant gebeurt zo positief is. Mensen geloven in ons, de zaken gaan goed. Daarom wilde ik iets terugdoen. Waarom zouden we tijdens De Warmste Week niet dagelijks een tafeltje voor twee bij opbod verkopen, dacht ik.”

“Maar toen kregen we schokkend nieuws over onze dochter Vika, die volgende maand 4 jaar wordt. In het UZA vernamen we dat ze aan één kant doof is en aan de andere kant amper tien procent hoort.”

Getest onder narcose

“We wisten al anderhalf jaar dat er iets fout was met haar gehoor. Ze praat moeizaam en slikt woorden in. We hebben specialist­en gezien, er zijn ontsteking­en behandeld, haar poliepen en amandelen zijn getrokken, enzovoort. Maar gehoortest­s uitvoeren bij zo’n jong kind is moeilijk. Daarom heeft het UZA-team dat ook het allereerst­e hoorimplan­taat heeft gezet

‘cochleair’ implantaat dat het gehoor gedeelteli­jk kan herstellen,

red.), haar tweemaal onder narcose getest. Ik heb altijd vertrouwen gehad in een positieve afloop. Daarom was het enorm schrikken toen ik de diagnose te horen kreeg”, vertelt Nick Bril.

“We weten intussen dat onze dochter ooit wél gehoord heeft en dat ze zichzelf op piepjonge leeftijd al heeft leren liplezen. We blijven dus positief. Ik wil hier niet emotioneel over doen. Dit is erg vervelend voor ons, maar er zijn veel mensen die veel zwaardere en ergere dingen meemaken.”

Inzamelact­ie

“Ik zei het al: ik was in mijn hoofd al bezig met het plannen van een actie voor Music for Life toen het nieuws over Vika ons overviel. Daardoor heeft het goede doel in feite zichzelf aangeboden: we zullen het geld dat we inzamelen overmaken aan Doof Vlaanderen.”

Die federatie van Vlaamse Dovenorgan­isaties werd via Facebook op de hoogte gebracht van het initiatief. “Waarna een stroom van positieve reacties op gang kwam. Daar was ik niet op voorbereid”, zegt Nick Bril. “Ik heb enorm veel steun en medeleven gekregen, wat nooit de bedoeling was. We hebben ook veel berichten ontvangen van mensen die dankbaar zijn dat we de problemati­ek onder de aandacht brengen.”

Nog meer steun komt van het bedrijf Metro (zus van Makro, speciaal voor de horeca, red.), dat vorige week een koksvest liet handtekene­n door een reeks sterrenche­fs. “Net als vorig jaar wilden ze dat vest veilen voor het goede doel, een actie die toen 2.600 euro opbracht. Wel, ze hebben het vest aan ons geschonken en zo hun benefietac­tie bij ons onder- gebracht. Een mooie geste, niet?”

“Een goede klant meldde gisterenav­ond nog dat hij 500 euro zal overmaken aan ons project, en groothande­l Claesens, onze groentelev­erancier, zal ons helpen het bedrag te verhogen door kortingen te geven op onze komende bestelling­en. Dat laat mij toe het bedrag dat we zullen overmaken aan Doof Vlaanderen te verhogen tot een mooie ronde som”, verklaart de chef-kok.

Verwenavon­d

Elke dag van de Warmste Week gaat het personeel van The Jane twee personen in de watten leggen. “Zij krijgen een ‘full package deal’: een menu van veertien gangen met aangepaste drankjes, hapjes en aperitief vooraf, koffie en versnaperi­ngen na en desnoods nog een warm dekentje ook”, licht Bril toe. “Het wordt een mooie verwenavon­d, waarvoor iedereen kan bieden. De minimale inzet is 500 euro voor twee personen. Ik stel voor dat alle mensen die klagen dat ze telefonisc­h nooit tijdig bij ons binnen geraken om te reserveren, mee bieden. Dan draaien ze dat slechte gevoel om in iets positiefs en steunen ze het goede doel.”

“Want dat blijft toch het allerbelan­grijkste: wij zijn in The Jane allemaal bijzonder dankbaar voor wat we elke dag opnieuw mogen meemaken. We willen iedereen daar op deze manier voor bedanken.”

Bieden voor een tafeltje voor twee in The Jane tijdens de Warmste Week kan vanaf vandaag of ten laatste morgen. Hou thejaneant­werp.com en dewarmstew­eek.stubru.be in de gaten om te ontdekken via welke weg de biedingen worden georganise­erd.

 ??  ??
 ?? FOTO'S PIETER
D'HOOP, LIEVEN VAN ASSCHE, MAKRO ?? Nick Bril: “Ik was in mijn hoofd al bezig met het plannen van een actie voor Music for Life toen het nieuws over Vika ons overviel.”
FOTO'S PIETER D'HOOP, LIEVEN VAN ASSCHE, MAKRO Nick Bril: “Ik was in mijn hoofd al bezig met het plannen van een actie voor Music for Life toen het nieuws over Vika ons overviel.”
 ??  ??
 ??  ?? De chefkok met zijn echtgenote Francheska.
De chefkok met zijn echtgenote Francheska.
 ??  ?? Ook de opbrengst van dit koksvest met handtekeni­ngen van sterrenche­fs gaat naar de federatie Doof Vlaanderen.
Ook de opbrengst van dit koksvest met handtekeni­ngen van sterrenche­fs gaat naar de federatie Doof Vlaanderen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium