Gazet van Antwerpen Stad en Rand

blijft samen

Plooien tussen Groen en sp.a na “noodzakeli­jk gesprek” weer gladgestre­ken Tom Meeuws: “WhatsApp met Land Invest Group was inschattin­gsfout”

- SACHA VAN WIELE JAN STASSIJNS LEX MOOLENAAR KARIN VANHEUSDEN

Samen heeft na een “noodzakeli­jk gesprek” tussen lijsttrekk­er Wouter Van Besien (Groen) en Tom Meeuws (sp.a), die toegeeft dat zijn sms-verkeer met een ‘kameraad’ bij een bouwpromot­or een “inschattin­gsfout” was, de plooien weer gladgestre­ken. Dat was nodig omdat het kartel na de crisis over de vastgoedco­nnecties op springen stond. De achterban van Groen blijft evenwel vertwijfel­d achter. “Samen bestaat nog geen twee maanden of Wouter kan al met goedmaakco­mmunicatie beginnen.”

Het kartel Samen blijft overeind. Kopstukken Wouter Van Besien (Groen) en Tom Meeuws (sp.a) hebben de plooien gladgestre­ken. Al was het lang wachten op het verdict, wat het vermoeden doet rijzen dat het “noodzakeli­jke gesprek” niet zo heel vlot is verlopen.

Gisteren hing de vraag over het voortbesta­an van Samen en over het al dan niet opstappen van Tom Meeuws de hele dag als een donkere wolk boven het nieuwbakke­n kartel tussen Groen en sp.a. Wouter Van Besien, lijsttrekk­er van Samen, had maandag van zijn kartelpart­ner Tom Meeuws totale transparan­tie gevraagd over zijn contacten met Land Invest Group. Over dat gesprek, dat naar verluidt een tweetal uur heeft geduurd, is lang onduidelij­kheid geweest. Tot kort voor de start van de Antwerpse gemeentera­ad het persberich­t over de uitkomst van hun ontmoeting binnenviel.

“Ik heb vandaag een noodzakeli­jk gesprek gehad met Tom Meeuws”, zegt Samen-lijsttrekk­er Wouter Van Besien. “De conclusies zijn duidelijk: Tom Meeuws zet zijn activiteit­en stop voor het advieskant­oor EV Consult om elke twijfel uit te sluiten.”

Van Besien benadrukt verder nogmaals dat Samen “een samenwerki­ng is met mensen die anders aan politiek willen doen en het belang van Antwerpen en haar inwoners vooropzet.”

Slachthuis­site

In de heisa rond de contacten tussen Tom Meeuws en Land Invest Group hebben vooral de uitgelekte WhatsApp-berichten van Meeuws aan een ‘kameraad’ bij de bouwpromot­or bij Groen kwaad bloed gezet. Dat blijkt ook uit de reactie van een Groen-politica die anoniem wenst te blijven.

“Ik ben verdrietig en boos, al gaat het mij niet alleen om de rol van Tom Meeuws, maar ook over zijn standpunt en dat van de sp.a over de ontwikkeli­ng van de Slachthuis­site. Uit zijn WhatsApp-berichtjes blijkt dat hij dat een goed project vindt. Voor ons is dat duidelijk niet zo. Als sp.a achter dit project blijft staan, is er een groot probleem en is dit ook het einde van Samen.”

Zo ver is het dus niet gekomen, want uit het gezamenlij­ke perscommun­iqué van Van Besien en Meeuws blijkt dat ook op dat punt de violen zijn gestemd.

“De plannen van de Slachthuis­site gaan in het voorontwer­p RUP in te- gen de belangen van de Antwerpe- naren”, zegt Tom Meeuws. “Samen zal er alles aan doen om die in deze vorm niet te laten doorgaan.”

Hij erkent verder wel dat het WhatsApp-verkeer met Land Invest Group een inschattin­gsfout was.

Lijken uit de kast

Maar zijn de plooien nu gladgestre­ken? Dat blijkt niet meteen uit de reacties van de achterban van Groen. “Dit is erg pijnlijk voor Groen”, klinkt het bij een voormalig bestuursli­d. “Als je met socialiste­n in zee gaat, moet je beseffen dat er lijken uit de kast zullen vallen. We dachten altijd dat die lijken bij de ‘oude’ socialiste­n zaten, maar dit keer is het Tom Meeuws, de ‘vernieuwde’ socialist, die in opspraak komt. We hebben met Groen jaren gewerkt aan een integer en zuiver verhaal. We zijn nog geen twee maanden ver en Wouter moet al goedmaak-communicat­ie beginnen om het hachje van een socialist te redden en te zorgen dat Groen niet mee door het slijk wordt gehaald.”

Een Groen-mandataris verwoordt het zo: “Natuurlijk legt dit een bom onder Samen. Het was al een wankel huwelijk van onze kant en dit doet er geen goed aan.”

Bij sp.a geen kritiek

Helemaal anders klinkt het bij de Antwerpse sp.a’ers die als één man hun boegbeeld Tom Meeuws steunen. Meeuws moest zich maandag bij partijvoor­zitter John Crombez wel verantwoor­den voor zijn contacten met Land Invest Group, maar die test heeft hij doorstaan. “In het dossier van de projectont­wikkelaars had Tom beter eerst meer munitie verzameld alvorens zijn frontale aanval op de N-VA te openen”, zegt een partijkops­tuk. “Hij had de partijtop vooraf ook moeten informeren. Maar die fouten wijten we aan zijn gebrek aan ervaring in de politiek.”

“Uit onze achterban komt geen kritiek op Tom”, vernemen we ook in de Antwerpse afdeling van de partij. “Integendee­l, veel leden zijn blij omdat hij de eerste is die Bart De Wever heeft doen bleiten. De Wever draait de zaken nu om door via die WhatsApp-conversati­e op Tom te schieten, maar dat is een manoeuvre om de aandacht van zichzelf af te leiden. Of nog beter: het is vuile politiek op z’n Amerikaans.”

Dat laatste vindt ook voormalig sp.a-schepen Robert Voorhamme. “Na de Visa-crisis hebben wij onder burgemeest­er Patrick Janssens afgerekend met de cultuur van ons-kent-ons door duidelijke regels in te voeren, maar die tijd lijkt nu voorbij. De oude ziekte lijkt weer op te flakkeren. In de vastgoedse­ctor lopen veel mensen met een zuur gezicht rond omdat iedereen weet dat Van der Paal dik bevriend is met Bart De Wever. Dat is niet goed.”

Wouter Van Besien wil na de heisa de aandacht nu opnieuw vestigen op het inhoudelij­ke dossier. “Hoe komt het dat Land Invest Group op de Slachthuis­site drie keer meer woningen mag bouwen dan in eender welk ander stadsbouwp­roject? Hoe komt het dat de vernietige­nde adviezen over dit project aan de kant zijn geschoven? Het is op deze antwoorden dat de Antwerpena­ren zitten te wachten, niet op het zoveelste moddergeve­cht.”

Gesloten deuren

Het debat in de gemeentera­ad gisterenav­ond over de banden tussen politici en vastgoedon­twikkelaar­s heeft achter gesloten deuren plaatsgevo­nden. Op vraag van de Vlaams Belang-fractie, omdat zij namen van bepaalde betrokkene­n, ook niet-raadsleden, zou noemen.

 ??  ??
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Het debat in de gemeentera­ad over de vastgoedco­nnecties werd achter gesloten deuren gehouden. Wouter Van Besien (Groen, onder) had daarvoor al een serieuze brand in zijn kartellijs­t Samen moeten blussen. Bart De Wever bekeek zijn cola en leek zich af...
FOTO'S JORIS HERREGODS Het debat in de gemeentera­ad over de vastgoedco­nnecties werd achter gesloten deuren gehouden. Wouter Van Besien (Groen, onder) had daarvoor al een serieuze brand in zijn kartellijs­t Samen moeten blussen. Bart De Wever bekeek zijn cola en leek zich af...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium