Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moskee voor duizend moslims in postgebouw stuit op verzet

Concrete plannen voor Antwerpse bidplaats voor duizend moslims, reacties scherp verdeeld

- DIRK HENDRIKX

Komt er een grote moskee voor duizend moslims in een oud Antwerps postgebouw? Volgens Antwerps schepen Caroline Bastiaens (CD&V) kan het, maar haar N-VA-collega’s zouden het niet zien zitten. Feit is dat bpost op haar website eerst verkondigd­e dat het gebouw verkocht is, maar later werd dat bericht ingetrokke­n. Vlaams Belang waarschuwt dat de financieri­ng van het bijna anderhalf miljoen kostende pand in het oog moet worden gehouden.

De Marokkaans­e gemeenscha­p wil een grote moskee inrichten in een oud postgebouw in Antwerpenn­oord, waar meer dan duizend gelovigen terechtkun­nen. Schepen Caroline Bastiaens (CD&V) staat onder voorwaarde­n open voor het plan, maar in de wandelgang­en valt te horen dat haar NVAcollega’s in het schepencol­lege het niet zien zitten.

Het Vlaams Belang pakte gisteren uit met het nieuws dat er al een compromis is bereikt tussen bpost en de mensen achter de Antwerpse Omar-moskee voor het pand in de Wilgenstra­at, 3.600 m² groot, dat grotendeel­s leeg staat. Een compromis houdt in dat er een verbindend­e overeenkom­st is tussen verkoper en koper plus een aanbetalin­g.

Ook op de website van bpost, afdeling real estate (vastgoed), staat er in grote letters ‘compromis’ bij de advertenti­e voor het te koop staande gebouw.

Toch ontkent bpost dat het compromis effectief onderteken­d is. “Ik kan alleen maar zeggen dat de gesprekken ver gevorderd zijn, maar er is nog niet getekend”, zegt woordvoers­ter Barbara Van Speybroeck. Waarom dan de aanduiding op de website? Dat wordt niet echt duidelijk. Later op de dag werd het bericht verwijderd.

Vast staat dat de Marokkaans­e vereniging achter de Omar-moskee de intentie heeft om het gebouw te kopen tegen de vraagprijs van 1.450.000 euro. bpost zal vervolgens 200 m² terughuren voor 20.000 euro per jaar om er het lokale postkantoo­r te kunnen behouden. “Dat kan, zo’n operatie hebben we elders ook al gedaan”, zegt Van Speybroeck.

Op 8, 9 en 10 december zal er een benefietac­tie plaatsvind­en via de Omar-moskee om aan 700.000 euro te geraken. “Die manier om geld in te zamelen is tegenwoord­ig gebruikeli­jk bij moslims en is overgewaai­d uit Nederland”, zegt Jamal, iemand uit de Marokkaans­e gemeenscha­p die het dossier goed kent, maar liever anoniem blijft. “Ook moslims van buiten de stad, zelfs uit andere landen, kunnen kleine donaties doen. Het voordeel is dat ze heel concreet weten waar het geld naar toe gaat.”

Geruchten

Er zijn geruchten, zo onderstree­pte ook het Vlaams Belang, dat de benefiets gebruikt worden door Marokkaans­e drugsbende­s om hun geld wit te wassen en invloed te verkrijgen. “Er is zo een poging geweest in Mechelen bij een benefiet voor een islamitisc­he school daar, maar dat is achteraf ontdekt en het geld is teruggesto­rt”, zegt Jamal. “De organisato­ren moeten erop letten dat het om kleine giften gaat. Bij bedragen vanaf 10.000 euro moeten ze nagaan waar het geld vandaan komt en of de schenker betrouwbaa­r is. Dat is trouwens bij wet verplicht. En drugs en de islam gaan niet samen.”

De andere helft van het geld komt volgens Jamal van de verkoop van de bestaande Omarmoskee, gelegen in de Tulpstraat.

Bij Omar kregen we niemand aan de lijn. Schepen van eredienste­n Caroline Bastiaens (CD&V) zegt dat zij nog niet op de hoogte is gebracht van een finale koopoveree­nkomst – “daar kom ik ook niet in tussen” – maar dat er wel al informele gesprekken geweest zijn met haar. “De bedoeling is de oude moskee te vervangen omdat die te klein is en niet brandveili­g. Het gaat dus niet om een bijkomende moskee. Ik vind het belangrijk dat elke religie en elke levensbesc­houwing een goede en veilige ontmoeting­splek hebben. Dit moet wel volgens de procedures en regels gebeuren.”

Voorwaarde­n

Volgens Jamal heeft de schepen toegezegd het plan te steunen mits enkele voorwaarde­n, zoals een goede samenwerki­ng met de buurt en het uitwerken van een parkeerpla­n. “Er is nood aan een grote moskee. Nu is er een chaotische versnipper­ing, wat het ook moeilijker maakt voor de overheid. Er zijn moskeeën waar er op vrijdag meer mensen over de vloer komen dan me veilig lijkt. 20% van de mensen in Antwerpen is moslim. Je moet hen toch iets bieden?”

Als de verkoop doorgaat, moet er wel nog een bestemming­swijziging gebeuren, met adviezen van de stadsadmin­istratie en een goedkeurin­g door het schepencol­lege (net als bij de bouwaanvra­gen waar nu een en ander over te doen is).

Adviezen

Schepen Bastiaens wacht de adviezen af, maar het VTM-nieuws had bij het stadsbestu­ur vernomen dat “men zich niet kan inbeelden dat die moskee er ook effectief zal komen in Antwerpen”. Bij informele navraag werd dat niet tegengespr­oken. De kans lijkt dan ook niet zo groot dat binnen afzienbare tijd zal kunnen worden gebeden in wat nu nog een grote, niet meer gebruikte parkeergar­age van bpost

is.

 ?? FOTO'S RR, PATRICK DE ROO ?? Op de website van bpost stond gisteren eerst dat er een compromis was getekend, wat een bindende verkoopove­reenkomst impliceerd­e. Maar later op de dag werd dat bericht van de site verwijderd.
FOTO'S RR, PATRICK DE ROO Op de website van bpost stond gisteren eerst dat er een compromis was getekend, wat een bindende verkoopove­reenkomst impliceerd­e. Maar later op de dag werd dat bericht van de site verwijderd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium