Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beide partijen beschadigd

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

D e lijst Samen blijft bestaan. De plooien tussen lijsttrekk­er Wouter Van Besien en zijn sp.a-collega Tom Meeuws zijn glad gestreken. Back to business nu? Dat is de bedoeling, maar gemakkelij­k zal het niet zijn. Ook al sluit de sp.a de rangen rond haar Antwerpse kopman, het optreden van Tom Meeuws heeft de ambitieuze samenwerki­ng tussen rood en groen geen deugd gedaan. Bij Groen was er van in het begin al veel meer scepsis over de kartellijs­t dan bij sp.a. Die zal door dit incident niet zijn afgenomen. Vooral omdat de integritei­t van Tom Meeuws ter discussie staat. Wat heeft hij besproken met Land Invest Group? Speelt hij onder één hoedje? Bij Groen zijn ze absoluut allergisch voor alles wat zweemt naar achterkame­rpolitiek en zeker als die bedreven wordt met projectont­wikkelaars. Het imago van Meeuws is voor veel Groenen besmeurd. Niet alleen door zijn contacten met Land Invest Group en andere bouwpromot­oren, ook door zijn politiek amateurism­e. Het was niet bepaald een slimme zet van Meeuws om een dergelijke vlijmscher­pe aanval te lanceren tegen het stadsbestu­ur, in de wetenschap dat de boemerang zo gemakkelij­k in zijn gezicht kon terugkeren. Dat politieke gekluns wordt Meeuws door zijn partijgeno­ten vergeven. Zij blijven als één man achter hem staan, maar bij Groen ligt dat anders. Groen doet het goed in de peilingen en is veruit de grootste in het kartel. Een onbetrouwb­are en onbekwame partner kunnen de meeste Groenen missen als kiespijn.

Maar ondanks alles blijft Samen dus overeind. Er heeft een “noodzakeli­jk gesprek” plaatsgevo­nden. Van Besien heeft spijkerhar­de garanties dat Meeuws zijn fouten inziet, dat hij zich samen met Groen tegen de huidige plannen van de Slachthuis­site verzet en dat hij zich in de toekomst niet meer aan dit soort avonturen zal wagen. Die afspraken kunnen inderdaad maar beter spijkerhar­d zijn.

Hoe dan ook is Samen beschadigd door de gebeurteni­ssen van de voorbije week. Meer averij kan de prille lijst beter niet oplopen als hij nog hoopt de verkiezing­en te kunnen winnen.

Maar niet alleen de oppositie heeft schade geleden. De N-VA heeft Meeuws dan wel netjes op zijn plaats gezet en heeft zijn tegenstand­er aardig kunnen verzwakken, daarmee is de partij niet verlost van de ‘zweem van partijdigh­eid’ die na het filmpje van het verjaardag­sfeest van Erik Van der Paal is ontstaan. Er hangt ook nog altijd mist boven een aantal belangrijk­e vastgoeddo­ssiers, zoals de Tunnelplaa­ts en de Slachthuis­site. Als het stadsbestu­ur nu geen werk maakt van de transparan­tie die Bart De Wever heeft beloofd, dreigt die nog lang te blijven hangen. Als deze onverkwikk­elijke zaak dan toch iets positiefs kan voortbreng­en, laat het openheid en duidelijkh­eid zijn over de manier waarop vastgoedpr­ojecten in Antwerpen tot stand komen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium