Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waterbus geldt nu officieel als openbaar vervoer

Werknemers die met boot op Schelde pendelen, kunnen vergoeding aanvragen

- PAUL VERBRAEKEN

Werknemers die met een waterbus naar het werk gaan, hebben ook recht op een terugbetal­ing van hun kosten voor woonwerkve­rkeer. Dat blijkt uit een advies van de Nationale Arbeidsraa­d aan federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V), die opgetogen reageert. “Ik zie verdere groeimogel­ijkheden voor woonwerkve­rkeer over het water”, zegt hij.

Sinds 2013 zijn Brussel en Vilvoorde via het Zennekanaa­l verbonden door een waterbus. Dit jaar begon ook Antwerpen met waterbusse­n via de Schelde om de mobiliteit­sproblemen op de Antwerpse Ring te vermindere­n. Momenteel varen er al twee waterbusse­n op het zuidelijke traject naar Hemiksem. Volgend jaar komen daar nog eens twee waterbusse­n bij op het traject noordelijk van de Scheldesta­d.

Onduidelij­kheid over regels

Maar hoe zit dat met de regeling rond het woon-werkverkee­r? Wie bijvoorbee­ld met de auto, het openbaar vervoer of de fiets naar het werk komt, kan daarvoor – vaak afhankelij­k van de cao – een terugbetal­ing krijgen van de werkgever. Of men kan de kosten van het woon-werkverkee­r deels als werkingsko­sten aftrekken via de belastinga­angifte.

“Het was onduidelij­kheid of die waterbusse­n binnen de regels rond de vergoeding van woonwerkve­rkeer vielen”, zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V). “Ik heb daarom een advies gevraagd aan de Nationale Arbeidsraa­d. Die is van oordeel dat woonwerkve­rkeer met waterbusse­n, net zoals met ander openbaar vervoer, vergoed moet worden.” Het belangrijk­ste is dus dat volgens de Nationale Arbeidsraa­d een waterbus valt onder openbaar vervoer.

Peeters is opgetogen over het advies. “Waterbusse­n worden steeds interessan­ter. Nu er duidelijkh­eid bestaat over de terugbetal­ing,

FOTO BART DEWAELE zie ik verdere groeimogel­ijkheden voor woon-werkverkee­r over het water.”

14.000 passagiers per maand

Ook de Antwerpse havenschep­en Marc Van Peel (CD&V) is tevreden met het advies “waarop al lang werd gewacht”. “Maandelijk­s stappen gemiddeld 14.000 passagiers op de waterbus in Antwerpen. Heel wat reizigers gebruiken voor deze snelle woonwerkve­rplaatsing nu al een persoonlij­k abonnement. We merken ook interesse bij de bedrijven en zijn met verscheide­ne ondernemin­gen aan het onderhande­len. Voor de werkgevers die hebben gewacht met de aankoop van abonnement­en voor hun werknemers, is er nu duidelijkh­eid over de terugbetal­ing.”

Gisteravon­d was nog onduidelij­k of ook Financiën al op de hoogte was van het advies. Volgens Peeters betekent het advies sowieso dat werknemers in 2018 op hun belastingb­rief de kosten kunnen inbrengen als openbaar vervoer.

KRIS PEETERS

Federaal minister van Werk (CD&V) “Dit is een stimulans voor woonwerkve­rkeer over het water.”

 ?? FOTO KRISTOF PIETERS ?? De waterbus op de Schelde, die tussen Hemiksem en Antwerpen vaart. Binnenkort komt er ook een noordelijk traject.
FOTO KRISTOF PIETERS De waterbus op de Schelde, die tussen Hemiksem en Antwerpen vaart. Binnenkort komt er ook een noordelijk traject.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium