Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Elk jaar 730 liter drinkwater gratis”

Radicaal voorstel voor aanpassing tarieven leidingwat­er

- SACHA VAN WIELE

André Gantman (N-VA), voorzitter van de Antwerpse intercommu­nale Water-Link, heeft een radicaal voorstel klaar om de verspillin­g van drinkwater in heel Vlaanderen tegen te gaan. “Dagelijks verbruikt een persoon gemiddeld 110 liter, waarvan hij slechts 1,8 liter effectief drinkt. Geef daarom elke dag twee liter drinkwater per bewoner gratis – goed voor 730 liter per jaar – en laat voor het overige verbruik betalen”, zegt Gantman, die ook pleit voor het recycleren van gebruikt water. Zijn voorstel dreigt de gemiddelde waterfactu­ur voor gezinnen wel duurder te maken.

Geef mensen dagelijks twee liter drinkwater gratis en hou de rest betalend. Zo zullen mensen minder drinkwater gebruiken voor dingen waarvoor het niet is bedoeld: om te douchen, het toilet door te spoelen en de auto te wassen. Dat zegt André Gantman, NVA’er en voorzitter van de Antwerpse drinkwater­maatschapp­ij WaterLink.

Gemiddeld verbruiken we 110 liter drinkwater per dag. “Maar slechts 1,8 liter daarvan wordt daadwerkel­ijk gebruikt om te drinken”, zegt Gantman. “Het merendeel van ons drinkwater gebruiken we dus voor dingen waarvoor kwalitatie­f drinkwater niet is bestemd, bijvoorbee­ld om onze auto’s te poetsen.”

Water moet dringend worden gerecyclee­rd, vindt Gantman. Ons drinkwater loopt nu gewoon naar de riolen, wat weinig duurzaam is, terwijl water toch een duurzaam goed blijkt.

Waterzuive­ring in elk huis

“Riolen moeten we gebruiken om regenwater op te vangen, de rest moet bij de mensen zelf worden gerecyclee­rd”, zegt Gantman. “In de toekomst moeten we investeren om een waterzuive­ringsappar­aat bij de mensen thuis te installere­n, naast de boiler en de centrale verwarming. Dit kan worden georganise­erd op het niveau van een aantal woningen of appartemen­ten, of een wijk.”

In afwachting daarvan wil Water-Linkvoorzi­tter Gantman de consumente­n aansporen om minder drinkwater te verspillen en hen aanzetten het drinkwater daadwerkel­ijk te gebruiken om te drinken door hen twee liter per dag per persoon gratis te verstrekke­n. Al de rest blijft betalend. Nu betaalt een klant van Water-Link 3,5 euro per 1.000 liter drinkwater. “Dit is eigenlijk al spotgoedko­op”, zegt Gantman.

Zo’n aanpassing is momenteel niet mogelijk. De tarieven zijn op Vlaams niveau vastgelegd. “Ik wil bij mijn collega’s van de andere drinkwater­maat- schappijen steun zoeken voor mijn voorstel. Zo kunnen we samen bij de Vlaamse overheid een sterk pleidooi houden om het decreet aan te passen. Mogelijk is het nodig om de prijs te verhogen voor het water dat niet wordt gedronken.”

“Onrechtvaa­rdig”

Per woning betalen klanten ook 100 euro vaste kosten voor de waterlever­ing. Daar gaat 20 euro af per bewoner. Dit zou in het voorstel van Gantman verdwijnen.

“Deze regeling is onrechtvaa­rdig. Een alleenstaa­nde betaalt eigenlijk veel meer, en 100 euro is veel geld voor een single. Een koppel met drie kinderen betaalt niets.”

Gantman heeft zich voor zijn voorstel gebaseerd op een onderzoek van professor Patrick Willems van de KU Leuven. Daaruit blijkt dat Vlaanderen geconfront­eerd wordt met verdroging en verminderd­e waterbesch­ikbaarheid. De internatio­nale norm stelt dat 2.000 m³ water per bewoner per jaar weinig is en dat 1.000 m³ wijst op een ernstig tekort aan waterbesch­ikbaarheid. Vlaanderen komt aan 1.480 m³ water per persoon per jaar.

“Tekort dreigt”

“Dit is beangstige­nd. Vlaanderen balanceert tussen weinig water en een ernstig tekort”, zegt Gantman. “Dat is onder meer het gevolg van de hoge bevolkings­dichtheid, het gebrek aan oppervlakt­ewater, de sterke verstedeli­jking en de verharding van de bodem. Regenwater stroomt daardoor sneller weg en sijpelt niet in de ondergrond. Metingen tonen aan dat er 20% meer regen valt, meestal door intense buien, maar dat 20% van dit water gewoon verloren gaat door verdamping of in de riool.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium