Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Auto duurst in Antwerpen

Grote regionale verschille­n in premies verzekerin­g

- JOHAN RASKING

De premies voor een autoverzek­ering liggen in de stad Antwerpen tussen 6 en 19% hoger dan in de vier andere Vlaamse provincieh­oofdsteden. De verschille­n met landelijke gemeenten zijn zelfs nog groter.

Als u in de stad Antwerpen woont en een omniumverz­ekering neemt voor uw Peugeot 308, betaalt u daar gemiddeld 1.169 euro per jaar voor. Dat leert onderzoek door de gespeciali­seerde website spaargids.be.

Op vraag van De Standaard vergeleek spaargids.be de offertes van zes autoverzek­eraars – Axa, Allianz, Baloise, ING, KBC en Touring – voor de omniumverz­ekering van een Peugeot 308, en dat voor een bestuurder/eigenaar van 35 jaar, zonder schadeverl­eden.

De vergelijki­ng toont enorme regionale verschille­n aan. En de Antwerpena­ar is de klos. Voor een Bruggeling ligt de kostprijs liefst 190 euro of 19,4% lager

(zie grafiek).

Goedkoper in kleine gemeente

In de steden liggen de autopremie­s hoger dan in kleinere, landelijke gemeenten. Zo betaalt een inwoner van Zwijndrech­t slechts 970 euro voor dezelfde wagen en dezelfde polis. Dat is een verschil van 199 euro, of 20,5% met de buren uit Antwerpen.

Volgens de verzekerin­gsfederati­e Assuralia zijn die verschille­n te verklaren. “De maatschapp­ijen passen hun autopremie­s aan naargelang van het risicoprof­iel van een gemeente”, zegt woordvoerd­er Wauthier Robyns. “Dat risicogeha­lte heeft te maken met de verkeersdr­ukte in een regio of gemeente, maar ook met de kans op diefstal of vandalisme.”

Meer vandalisme in Antwerpen

Assuralia noemt het “logisch” dat de premies in Antwerpen-stad een stuk hoger liggen dan in landelijke buurgemeen­ten. “De verkeersdr­ukte in Antwerpen is veel groter en de kans op vandalisme of diefstal ook. Alleen al het feit dat er in een stad minder (individuel­e) garages voorhanden zijn, maakt dat er meer auto’s op straat geparkeerd staan en dat verhoogt het risico op beschadigi­ng.”

Maar de enquête bewijst dat er ook tussen twee kleine buurgemeen­ten op het platteland grote premievers­chillen kunnen bestaan. Een inwoner van Runkelen (Sint-Truiden) betaalt voor de familiewag­en uit de studie van spaargids.be een jaarlijkse verzekerin­gspremie van 1.016 euro. Voor zijn buurman uit het nabijgeleg­en Grazen, een deelgemeen­te van Geetbets (in Vlaams-Brabant), wordt dat 948 euro, een verschil van 68 euro of 7,1%.

Deze bedragen zijn gemiddelde­n. De hoogte van de autopremie­s varieert sterk tussen de verzekeraa­rs onderling.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium