Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Monsterboe­te van 3,5 miljoen geëist voor mensensmok­kel via Sunparks

Vakantiepa­rk fungeerde ongewild als draaischij­f

- JORIS VAN DER AA

Het Openbaar Ministerie heeft zware celstraffe­n en miljoenenb­oetes geëist tegen een bende die tientallen Iraanse illegalen via Sunparks naar GrootBritt­annië smokkelde.

Het vermeende kopstuk van de bende, de Iraniër Milad K. uit Zwijndrech­t, hangt een gevangenis­straf van 8 jaar en een boete van 3.480.000 euro boven het hoofd. K. is volgens het Openbaar Ministerie het brein achter de smokkelfil­ière tussen het Midden-Oosten en West-Europa.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn er mogelijk 120 illegalen via luchthaven­s in Turkije en Cyprus naar Europa gevlogen als toerist. De slachtoffe­rs van de smokkelaar­s betaalden 6.000 euro en kregen daarvoor vervalste paspoorten. In België werden ze in vakantiehu­isjes van Sunparks in Mol ondergebra­cht, in afwachting van hun oversteek naar hun eindbestem­ming in Groot-Brittannië.

De organisati­e leverde voor de reis valse paspoorten, of echte paspoorten van mensen die sprekend op hen leken. Ze gebruikte daarvoor de app Similar Meter, waarmee ze de foto's van de slachtoffe­rs vergeleek met de foto's op de identiteit­sdocumente­n uit haar database om de meest gelijkende match te vinden.

De politie kwam de organisati­e op het spoor nadat Konstantin­os V. op 22 april 2016 gearrestee­rd was op de luchthaven van Düsseldorf in het gezelschap van vijf Iraniërs met valse documenten. De slachtoffe­rs verklaarde­n dat ze eerst naar Oostenrijk waren gereisd en dat Milad K. en Gholam F. (35) hen vervolgens naar Sunparks in Mol hadden gebracht, waar ze twintig dagen verbleven.

Ook smokkel vanuit cel

Navraag bij Sunparks, waar men zich van geen kwaad bewust was, leverde veertig boekingen op naam van Milad K. op. Hij werd in augustus 2016 opgepakt in Cyprus, maar zelfs vanuit de gevangenis bleef hij zijn smokkelact­iviteiten verder regelen. Hij deed daarvoor een beroep op zijn vriendin, zijn ouders en zijn broer, die mee terechtsta­an.

De procureur vorderde voor kopstukken Milad K., diens vader Mohammad K. (53) en Gholan F. acht, zes en zeven jaar cel. Ze worden voor respectiev­elijk 116, dertig en zeventig slachtoffe­rs vervolgd. Per slachtoffe­r werd voor hen een boete van 30.000 euro geëist, wat voor Milad K. op 3.480.000 euro neerkomt. De verdedigin­g heeft vragen bij de manier waarop het aantal slachtoffe­rs berekend werd.

“Berekening klopt niet”

“Het Openbaar Ministerie zegt dat elke foto die door de app Similar Meter werd gehaald een gesmokkeld persoon is, maar van een groot aantal werden geen vluchtgege­vens teruggevon­den. Het is dus niet zeker of die identiteit­sdocumente­n ook effectief gebruikt werden. Ook de berekening op basis van de boekingen bij Sunparks klopt niet. Die vakantiehu­izen werden niet iedere dag door andere Iraniërs bewoond en alle huizen waren ook niet altijd volzet", zei advocaat Sam Vlaminck namens Milad K. Hij pleitte schuldig voor 36 slachtoffe­rs en vroeg een celstraf deels met uitstel.

De verdedigin­g benadrukte dat de slachtoffe­rs goed behandeld werden en niet in een gammel bootje waren gezet of in een koelcontai­ner gepropt, zoals in andere zaken over mensensmok­kel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium