Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van ModeMuseum naar Metropolit­an

Antwerpse curator Karen Van Godtsenhov­en krijgt prestigieu­ze functie in New York

- CHRISTOF WILLOCX

De Antwerpse modeexpert­e Karen Van Godtsenhov­en (34) is de nieuwe curator van de modeafdeli­ng van het prestigieu­ze Metropolit­an Museum in New York. Haar transfer zet de reputatie van Antwerpen als modestad opnieuw in de verf.

Karen Van Godtsenhov­en was tot vorige maand curator van het ModeMuseum. Haar nieuwe topjob in New York heeft ze te danken aan de reputatie van het Antwerpse museum, waar ze sinds 2009 aan de slag was. “Er zijn niet veel grote modemusea in de wereld. Slechts enkele daarvan zijn hoog aangeschre­ven. Antwerpen is daar zeker bij”, zei ze net voor haar afreis naar New York aan

VRT Nieuws.

In New York zal Van Godtsenhov­en mode met andere kunsttakke­n verweven, zoals Egyptische kunst of schilderku­nst. “Het was geen makkelijke beslissing om weg te gaan uit Antwerpen. Ik ben graag in deze stad. Maar tegelijk is het moeilijk om niet op zo’n kans in te gaan”, zegt ze.

Jurken van Madonna

Modeontwer­per Walter Van Beirendonc­k is niet verbaasd over de promotie van Van Godtsenhov­en. “Karen is een zeer aangename persoon om mee te werken. Ze heeft ook een duidelijke visie. De tentoonste­llingen in het ModeMuseum konden de jongste jaren op veel internatio­nale belangstel­ling rekenen, en er werd ook meer geëxperime­nteerd dan in andere musea”, zegt Van Beirendonc­k.

Net voor haar vertrek naar New York liet Van Godtsenhov­en nog twee jurken van popicoon Madonna naar Antwerpen komen. En drie jaar geleden haalde ze een luxueuze jas uit zwanendons van actrice Marlene Dietrich naar het ModeMuseum. Het Antwerpse museum, dat in maart 2018 twee jaar dichtgaat voor een grondige renovatie, heeft nog geen opvolger voor Van Godtsenhov­en.

Het is overigens niet de eerste keer dat prestigieu­ze buitenland­se cultuurins­tellingen Antwerpena­ren in topfunctie­s benoemen. Chris Dercon, geboren in Lier, leidt het theater Volksbühne in Berlijn. Daarvoor stond Dercon aan het hoofd van Tate Modern, het befaamde museum voor moderne kunst in Londen. De Antwerpse An Van Camp is dan weer curator Noord-Europese Kunst in het Ashmolean Museum van de universite­it van Oxford.

KAREN VAN GODTSENHOV­EN Nieuwe modecurato­r Metropolit­an Museum “Het was geen makkelijke beslissing om weg te gaan uit Antwerpen. Maar tegelijk is het moeilijk om niet op zo’n kans in te gaan.”

 ??  ?? Sinds 2009 werkte Karen Van Godtsenhov­en in Antwerpen...
Sinds 2009 werkte Karen Van Godtsenhov­en in Antwerpen...
 ?? FOTO'S GETTY IMAGES, RR ?? … en dit is haar nieuwe werkplek in New York.
FOTO'S GETTY IMAGES, RR … en dit is haar nieuwe werkplek in New York.
 ?? FOTO MODEMUSEUM ??
FOTO MODEMUSEUM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium