Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoge prijzen voor brandstof verleiden 812 automobili­sten tot gesjoemel

Dubbel zoveel bestuurder­s met rode diesel betrapt

- RUBEN STEEGEN

Er zijn de eerste acht maanden van dit jaar al 812 automobili­sten en truckers betrapt die illegaal op goedkope rode diesel reden, een stijging met bijna 80% in vergelijki­ng met 2016. Dat blijkt uit cijfers van de dienst Douane en Accijnzen van de FOD Financiën.

Hoewel rode diesel nagenoeg identiek is aan de ongekleurd­e diesel die u aan de pomp tankt, is het gebruik ervan in auto’s streng verboden. De reden is simpel: de overheid heft nauwelijks accijnzen op rode diesel. De goedkopere brandstof is daarom enkel toegelaten als verwarming­sbrandstof (stookolie) of motorbrand­stof voor industriël­e doeleinden, voor onder meer werfvoertu­igen en tractors.

Het prijsversc­hil loopt op tot 50 cent per liter, waardoor je op een volledige tank al snel 25 euro uitspaart. “Dat is belastingf­raude en net daarom wordt diesel die is vrijgestel­d van accijnzen gemerkt”, zegt Francis Adyns, woordvoerd­er van de FOD Financiën. Naast de merkstof ‘Solvent Yellow 124’ – die sporen in de brandstoft­ank achterlaat – krijgt de goedkopere diesel ook een rood kleurtje mee, zodat fraudeurs er bij controles makkelijk kunnen worden uitgepikt.

Duurdere diesel

De eerst acht maanden van dit jaar betrapte de dienst Douane en Accijnzen 812 bestuurder­s met rode diesel in hun tank op een totaal van 40.167 gecontrole­erde weggebruik­ers. Dat is bijna een verdubbeli­ng ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, hoewel het aantal controles maar met een kwart toenam.

Dat het aantal fraudeurs toeneemt, hoeft niet te verbazen. De brandstofp­rijzen aan de pomp stijgen al anderhalf jaar. Bovendien is sjoemelen niet moeilijk: in tal van tankstatio­ns kunt u rode diesel tanken. Die pomp is normaal gezien voorbehoud­en voor landbouwvo­ertuigen, maar veel uitbaters controlere­n niet actief wie precies welke brandstof tankt.

De 812 betrapte overtreder­s kregen in totaal voor 246.750 euro boetes aangesmeer­d. Die variëren van 500 euro bij een brandstoft­ank kleiner dan 100 liter, tot 1.250 euro voor een tank van meer dan 300 liter. Wie een verborgen tank installeer­de om controleur­s zand in de ogen te strooien, riskeert zelfs een monsterboe­te van 5.000 euro. “Die verborgen tanks treffen we vooral in vrachtwage­ns aan”, weet Adyns.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium