Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HYDROVILLE de eerste boot ter wereld die op waterstof vaart

- PAUL VERBRAEKEN

Met tientallen uitgelaten schoolkind­eren als ‘meter’ nam rederij CMB gisteren op de Schelde in Antwerpen de Hydroville in gebruik: het eerste schip ter wereld dat ook op waterstof vaart.

ALEXANDER SAVERYS

Topman rederij CMB “Dit is ons drijvend labo: niet dé oplossing, wel een waardevoll­e stap.”

“Een wereldprim­eur”, “wereldtop”, “een ijkpunt voor de scheepvaar­t”, “Antwerpse topspeler”… Vicepremie­r Kris Peeters (CD&V), Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en staatssecr­etaris Philippe De Backer (Open Vld) spaarden woensdagna­middag de superlatie­ven niet om rederij CMB lof toe te zwaaien. In aanwezighe­id van enkele honderden gasten en een muziekkape­l kwamen zij, tijdens een swingende ceremonie, de officiële doop bijwonen van het amper 14 meter lange maar supersnell­e scheepje Hydroville. Directeur Alexander Saverys herinnerde eraan dat CMB met deze benaming voor zijn catamaran voor zestien passagiers weer aanknoopt bij de vroegere “ville”-boten van de Antwerpse CMB.

Bedacht in de file

Terwijl hij begin vorig jaar nog maar eens op de E17 in de file stond, nam Saverys het initiatief om een proefproje­ct op te zetten. In amper een jaar tijd en volledig met eigen middelen – 1 miljoen dollar of zo’n 850.000 euro – slaagde CMB erin om een experiment­ele én operatione­le dieselmoto­r te ontwikkele­n die ook waterstof kan gebruiken. Al even belangrijk: in die korte tijd werd ook technisch-wettelijke geschieden­is geschreven, want alle procedures werden doorlopen om de Hydroville veilig te laten verklaren door internatio­nale en Belgische instanties.

Bedoeling is om op basis hiervan volgend jaar al een krachtiger­e hulpmotor op waterstof te ontwikkele­n om in een containers­chip van CMB in te bouwen. Feit is dat zeeschepen nog steeds grote vervuilers zijn en alle reders intensief zoeken naar duurzame alternatie­ven.

“De Hydroville is baanbreken­d”, prees ook directeur Rowan Van Schaeren van de Zeevaartsc­hool. “Dit is een eerste stap in wat de scheepvaar­t zoekt.”

De Hydroville wordt door de rederij meteen als waterbus in gebruik genomen om CMBpersone­el uit het Waasland over te zetten vanuit Kruibeke naar de bedrijfsze­tel op het Antwerpse Zuid.

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Rederij CMB zet de catamaran Hydroville in als waterbus om personeel vanuit het Waasland over te zetten naar de bedrijfsze­tel op het Antwerpse Zuid.
FOTO'S JORIS HERREGODS Rederij CMB zet de catamaran Hydroville in als waterbus om personeel vanuit het Waasland over te zetten naar de bedrijfsze­tel op het Antwerpse Zuid.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium