Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aardwarmte voor alle huizen in dorpscentr­um

Dessel eerste gemeente in België die energie uit heet grondwater aanbiedt

- MARC HELSEN

Gloeiend heet water dat diep uit de Kempense bodem wordt opgepompt, moet binnenkort de huizen, bedrijven en gemeentege­bouwen in Mol en Dessel verwarmen. De aanleg van het warmtenet start volgend jaar, waarbij het centrum van Dessel wordt opgebroken voor de aanleg van dubbele pijpleidin­gen die het hete water af en aanvoeren. Dessel is de eerste gemeente in ons land die haar inwoners geothermie aanbiedt.

KRIS VAN DYCK (NVA)

Burgemeest­er Dessel “In een verkiezing­sjaar wekken wegenwerke­n ergernis bij de mensen, maar we willen deze trein niet missen.”

Het gaat snel met het benutten van het gloeiend hete water in de Kempense ondergrond. Nadat het onderzoeks­centrum VITO in Mol met twee diepe boringen had aangetoond dat die aardwarmte heet genoeg is voor het opwekken van elektricit­eit én het aanleveren van water voor de pijpleidin­gen – net zoals ook in IJsland gebeurt – begon het al met de bouw van een geothermie­centrale voor de verwarming van zijn eigen gebouwen, die van het Studiecent­rum voor Kernenergi­e en het nucleair afvalverwe­rkingsen opslagbedr­ijf Belgoproce­ss. Er werd meteen ook een akkoord gesloten met de distributi­enetbeheer­ders Eandis en Infrax om de diepe geothermie te gebruiken voor een warmtenet in Dessel.

Vandaag komen Eandis en Infrax in Dessel uitleggen hoe ze vanaf volgend jaar al het hete pekelwater uit de diepe Kempense ondergrond gaan gebruiken voor dat warmtenet, waarop alle inwoners van het hele dorpscentr­um zich vrijwillig zullen kunnen aansluiten. De factuur voor de warmteafna­me mag nooit hoger zijn dan de all-infactuur van gemiddelde aardgaskla­nten bij hetzelfde verbruik.

Het hele project omvat naast een derde boorput ook de aanleg van 40 tot 50 kilometer geïsoleerd­e leidingen voor transport van het warme water naar een hele serie overheidsg­ebouwen en nieuwe verkavelin­gen in beide gemeenten.

Straten opbreken

Geothermis­che warmte komt de woning binnen via een zogenoemd afgiftesta­tion. Wie zich daarbij aansluit, kan zijn traditione­le boiler en eventuele stookoliek­etel buiten zwieren. “Maar voor de aanleg van het buizennetw­erk moet het centrum van Dessel wel worden opgebroken”, beseft burgemeest­er Kris Van Dijck (N-VA). “In een verkiezing­sjaar is dat goed voor ergernis bij de mensen, maar we willen deze trein niet missen. Je kunt nu eenmaal geen omelet bakken zonder de eieren te breken. Dit is de toekomst: duurzame energie en CO2-neutraal verwarmen.”

In Dessel gaf de ontwikkela­ar Ipon nv onlangs al aan dat de nieuwe verkavelin­g Elsakker en zijn 114 woningen niet over een aardgasaan­sluiting zullen beschikken, maar worden aangeslote­n op het warmtenet.

Mol: eerst zwembad

In het naburige Mol kijkt ook burgemeest­er Paul Rotthier (CD&V) uit naar de komst van het warmtenet. “Maar bij ons kost het wat meer tijd. Wij moeten hier twee projecten met geothermie verbinden. Ten eerste is er de bouw van ons nieuwe zwembad, waar we tijdelijk met een stookolie-installati­e zullen verwarmen, maar later met aardwarmte. En verder is er een privaat bouwprojec­t. Beide sites liggen op een paar honderd meter van elkaar. Later volgen er nog scholen en andere bouwprojec­ten, maar alles stapsgewij­s. In 2020 verwachten we de eerste aansluitin­gen.”

Toch maakt ook Mol volgend jaar al kennis met de aanleg van het warmtenet: als ze in Dessel de drukke Turnhoutse­baan opbreken voor de pijpleidin­gen, dan heeft dat ook voor Mol een grote impact. “Maar eens iedereen beseft dat je hiermee een onuitputte­lijke bron van aardenergi­e aanboort, dan zullen de mensen ook beseffen dat je zo’n kans niet kan laten liggen.”

 ?? FOTO EANDIS ?? Zo zien de buizen eruit die voor het transport van het hete water van de boorput tot in de straten van Dessel en Mol in de grond worden gestopt.
FOTO EANDIS Zo zien de buizen eruit die voor het transport van het hete water van de boorput tot in de straten van Dessel en Mol in de grond worden gestopt.
 ??  ?? FOTO JVDP
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium