Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Street art-museum opent binnenkort in Damwijk

Veertig graffitiar­tiesten aan de slag op muren van oude fabriekslo­ods

- REBECCA VAN REMOORTERE

Met het T.A.G.S. museum (The Antwerp Graffiti and Street art museum) wordt een oude fabriekslo­ods in de Damwijk nieuw leven in geblazen. Het museum komt er binnen Meatpack, een nieuwe creatieve evenemente­nruimte van de mensen achter Plein Publiek en foodmarkt Mercado.

Street art is al even aan een opmars bezig in Antwerpen. Liefhebber­s krijgen er nu een gigantisch­e plek bij om street art te bekijken en te leren over de kunstvorm, in de Samberstra­at. Het was graffitike­nner en jeugdwerke­r Arno Arnouts die aan de slag ging om zijn favoriete street artartiest­en te verzamelen om een werk te maken op de gigantisch­e muren van de leegstaand­e loods. “De loods bestaat uit vier grote ruimtes. Twee daarvan werden onder handen genomen door veertig artiesten. Die artiesten vond ik in Antwerpen, maar ook ruimer in Vlaanderen en Nederland. Ook twee Cambodjaan­se artiesten kregen een plek op de muur. Zij waren toevallig op bezoek bij ons. Er zijn beginnende jonge artiesten bij en mensen die al jaren bezig zijn met graffiti, waar ik al twintig jaar mee samenwerk”, aldus Arnouts.

Arno Arnouts is al twintig jaar bezig met street art. “Ik ken de verschille­nde stijlen en vormen. Ik vond het belangrijk dat alle stijlen naast elkaar aan bod komen in het museum. Zo vinden bezoekers er traditione­le graffitile­tters, muurschild­eringen en kalligrafi­e. Bij elke schilderin­g hangt een plaatje uit met informatie over de artiest, de crew waar hij deel van uitmaakt en de afkomst van de artiest. Zo kunnen geïnteress­eerden hun favoriete artiesten opzoeken op sociale media, waar ze vaak heel actief zijn.”

Arno zelf maakte geen werk, maar zijn portret werd wel gemaakt door een van de artiesten. “Dat vond hij blijkbaar grappig.”

Speelplaat­s voor kinderen

“Een van de twee ruimtes binnen het museum is een doorgang tussen de Samberstra­at en de Twee Netenstraa­t. Die gang kan ook opengestel­d worden voor de buurt zodat de kinderen er kunnen spelen.”

Meatpack en het street art-museum openen op zaterdag 9 december. In de loods van vijfduizen­d vierkante meter krijgen onder meer kunst, mode, eten, muziek en nachtleven een plaats. Zo huist onder meer Observator­ium ook binnen Meatpack. Dat wordt een ruimte waar meer dan honderd artiesten wekelijks evenemente­n kunnen organisere­n zoals optredens, lezingen of boekvoorst­ellingen.

 ?? FOTO'S DIRK VAN DE VELDE, WF, RR ?? Enkele opvallende street artwerken, die in het verleden de Antwerpse straten kleurden.
FOTO'S DIRK VAN DE VELDE, WF, RR Enkele opvallende street artwerken, die in het verleden de Antwerpse straten kleurden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium