Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze stad ontvangt nieuwkomer­s graag”

Vierde ‘Gastvrij Antwerpen’ in campus Zuid van KdG

- ANDREAS ROTTY

Een laagdrempe­lige beurs voor “iedereen met een goed hart”, dat is Gastvrij Antwerpen. De organisati­e wil tonen dat nieuwkomer­s welkom zijn in onze stad. Vijftig organisati­es ontvingen zevenhonde­rd bezoekers in campus Zuid van de Karel de Grote Hogeschool.

Een wirwar van leeftijden, talen, kledingsti­jlen, baardlengt­es en hoofddekse­ls gisteren in de campus Zuid van de Karel de Grote Hogeschool. De vierde editie van ‘Antwerpen Gastvrij’ vond er plaats, een soort beurs over nieuwkomer­s in Antwerpen. Zoals het een evenement met zo’n opzet betaamt was iedereen welkom. Of toch “iedereen met een goed hart”, zoals de organisati­e het zelf stelt. Vluchtelin­gen, studenten, beleidsmak­ers, zorgverlen­ers en gezinnen, iedereen die er maar iets mee te maken kon hebben, kon er wat opsteken.

Het was de vierde editie van de beurs, die twee keer per jaar plaatsvind­t en deze keer zevenhonde­rd bezoekers trok. Het doel is duidelijk: “We willen tonen dat Antwerpen nieuwkomer­s wel met open armen ontvangt”, vertelt Karolien Huyghe van Beweging.net, het netwerk van sociale organisati­es dat het evenement coördineer­de. “En wie dat nog niet beseft willen we sensibilis­eren, zowel het grote publiek als de politiek. Iedereen in nood verdient kansen.”

“Iedereen heeft capaciteit­en”

“We vertrekken vanuit de visie dat elk individu capaciteit­en heeft”, vertelt Huyghe. “Maar een individu kan die capaciteit­en niet zomaar op zijn eentje waarmaken. Dat is een collectiev­e verantwoor­delijkheid van het middenveld.”

Dat middenveld was gisteren uitvoerig vertegenwo­ordigd, van CAW over Dokters van de Wereld tot Hart Boven Hard Antwerpen. In totaal waren het er een vijftigtal. De wirwar aan bezoekers leek ook terug te vinden in de opstelling van de standjes van de aanwezige organisati­es, die moeilijk van elkaar te onderschei­den waren.

Net de bedoeling, zo blijkt. “Wij willen het beeld van de klassieke beurs doorbreken”, gaat Huyghe verder. “In de klassieke formule krijgen organisati­es en bedrijven hun eigen kotje toebedeeld en

KAROLIEN HUYGHE

Beweging.net ‘‘De stad moet veranderin­ge n volgen. Waarom organiseer­t het bestuur dit evenement niet?’’

plooien ze terug op zichzelf. Bij ons is het de bedoeling dat iedereen leert van iedereen, dus plaatsten we ze per thema.”

De thema’s waren deze keer werk, onderwijs, welzijn en gezondheid, netwerk en ontspannin­g. “Zo ontstaan gemakkelij­ker banden tussen organisati­es die wel al van elkaar gehoord hebben, maar nog niet samen hebben gezeten. Het mobiel vaccinatie­team sprak al af om aan de vestiginge­n van de sociale kruidenier te vaccineren, bijvoorbee­ld.”

Gastvrij Antwerpen wil ook druk zetten op de politiek. “We vragen het stadsbestu­ur om het beleid aan te passen. Antwerpen is een stad die constant in beweging is, het beleid zou dynamisch genoeg moeten zijn om daarop in te inspelen. Stigmatise­rende boodschapp­en als “België zit vol”, daar heeft niemand iets aan.”

Wat zouden Bart De Wever en zijn kompanen dan kunnen doen? “Zij kunnen bijvoorbee­ld hun schouders zetten onder een evenement als het onze. Waarom organisere­n zij Gastvrij Antwerpen niet?”

 ??  ??
 ??  ?? FOTO PATRICK DE ROO
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Een wirwar aan bezoekers en een wirwar aan standjes. “Wij willen het beeld van de klassieke beurs doorbreken.”
FOTO PATRICK DE ROO Een wirwar aan bezoekers en een wirwar aan standjes. “Wij willen het beeld van de klassieke beurs doorbreken.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium