Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tram rijdt in op andere tram: zeker negentien gewonden

Politie en De Lijn starten onderzoek

- SAM REYNTJENS

Minstens negentien mensen raakten gisteren gewond bij een botsing tussen twee trams. De politie en De Lijn zoeken uit hoe het ongeval kon gebeuren. De takelwerke­n namen zeven uur in beslag.

“Eigenlijk had niemand iets in de gaten”, vertelt Cedric Van Aken (18) uit Schelle. “We reden rustig, ik was zelf onderweg van school naar huis. Plots was er een knal en vloog alles en iedereen naar voren. Ik ben zelf met mijn hoofd tegen de paal voor mij gebotst.” De jongeman houdt aan de botsing een kapotte lip en een buil op zijn voorhoofd over.

De tram waarop Van Aken zat, een gekoppelde PCC-tram op lijn 2, was op de Jan Van Rijswijckl­aan vol ingereden op een hermelijnt­ram van lijn 6 die stilstond aan het kruispunt met de Vogelzangl­aan. “Het was een stevige klap”, vertellen Yannick Vanhousche (18) en Abdulkarim Qayom (34), die allebei in de voorste tram zaten. “Mensen vielen op de grond”, aldus Vanhousche.

Minstens negentien gewonden

Meerdere inzittende­n van de twee betrokken trams raakten gewond bij de aanrijding. De meesten klaagden over nek- en rugpijn. “Veertien gewonden werden met ziekenwage­ns naar verschille­nde ziekenhuiz­en gebracht”, vertelt politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns. “Nog vijf andere inzittende­n zouden later op eigen kracht naar het ziekenhuis of de dokter gaan.”

Volgens de politie waren de meeste slachtoffe­rs lichtgewon­d. Eén persoon raakte ‘matig gewond’. “We hopen dat iedereen snel volledig herstelt”, reageert Tom Van de Vreken, woordvoerd­er van De Lijn. “Het is aangeraden zo snel mogelijk naar de dokter te gaan en ons vervolgens het attest te bezorgen.”

Onderzoek

Over het waarom van de aanrijding kon gisteren nog niemand uitsluitse­l geven. De politie zal onderzoeke­n of de chauffeur van de aanrijdend­e tram met iets anders bezig was, waardoor hij zijn stilstaand­e voorligger niet zag. “Wij zullen uiteraard aan de chauffeur vragen wat er gebeurd is”, zegt ook De Lijn. “Onze tech- niekers zullen verder onderzoeke­n of er een technische oorzaak is.”

Door het ongeval was er zeven uur lang hinder op de tramlijnen 2 en 6. “Door de botsing was de koppeling van de PCC-tram beschadigd geraakt”, zegt Tom Van de Vreken. “Daardoor was het moeilijk om het tramstel weg te slepen.”

De tramlijnen werden een tijdlang omgeleid. Rond half zeven gisterenav­ond was het spoor stadsuitwa­arts opnieuw vrij.

TOM VAN DE VREKEN

De Lijn ‘‘Omdat de koppeling beschadigd was, verliep de takeling moeizaam.’’

 ?? FOTO BFM ?? Het duurde maar liefst zeven uur voor de trams getakeld waren.
FOTO BFM Het duurde maar liefst zeven uur voor de trams getakeld waren.
 ?? FOTO BFM ?? Cedric Van Aken uit Schelle hield er een buil aan over.
FOTO BFM Cedric Van Aken uit Schelle hield er een buil aan over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium