Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buis met asbest vandaag verwijderd

- (kvh)

Het speeltuig op de Stadsboerd­erij waarin asbest is aangetroff­en, is volgens toxicoloog Jan Tytgat wel degelijk schadelijk voor de gezondheid. De stad beweert van niet.

In oktober is na controle op de Stadsboerd­erij een buis aangetroff­en die asbest bevat. De betonbuis of rioolpijp maakte deel uit van het Zintuigenp­ad, een soort beleefpad waar kinderen doorheen kunnen kruipen. Pieter Marx, erfpachtho­uder van de Stadsboerd­erij, heeft het nieuws over het aangetroff­en asbest eerder deze week bekendgema­akt. Het is een van de argumenten die hij gebruikt in zijn verweer tegen de stad die de erfpachtov­ereenkomst wil ontbinden omdat gemaakte afspraken niet zouden zijn nagekomen. Volgens Marx heeft de stad bewust allerlei cruciale informatie achtergeho­uden.

Gebonden asbest

Nadat het asbest is aangetroff­en, heeft de stad de buis laten afschermen zodat niemand er nog bij kon. Vandaag wordt de buis door een gespeciali­seerde firma verwijderd. Volgens de stad is er geen gevaar voor de gezondheid omdat het om gebonden asbest zou gaan. Toxicoloog Jan Tytgat ziet het anders.

“Voor alle duidelijkh­eid: ik heb de bewuste buis of rioolpijp niet gezien. Maar als het om een verweerde betonbuis gaat die gekrakelee­rd is en kinderen kruipen erdoor, dan komen er bij elke wrijving of aanraking kleine deeltjes asbest vrij. Die deeltjes zijn zo klein dat je ze niet ziet, maar ze kunnen wel op je handen blijven plakken, bijvoorbee­ld. En ja, dit is schadelijk. Dat mag je bij eender welke andere expert navragen, ze zullen mij allemaal gelijk geven.”

Occasionee­l

Schepen Nabila Ait Daoud reageert via haar woordvoers­ter Liesbet Brzyk: “Na de vaststelli­ng is ons geadviseer­d de buis af te schermen en losse delen te saneren. Dat is gebeurd. Bij OVAM hebben wij om een risico-inschat- ting gevraagd. Er is ons verzekerd dat er bij occasionee­l gebruik en zonder herhaaldel­ijke blootstell­ing geen direct risico is voor de gezondheid. De buis wordt trouwens vandaag verwijderd.”

Pieter Marx van Greenmarx schrikt niet van de uitspraken van toxicoloog Jan Tytgat. “Dit bevestigt wat ik al de hele tijd zeg: de stad ontkent haar verantwoor­delijkheid en stelt zich achteloos op. Tussen 2012 en 2017 zijn er op de voormalige Kinderboer­derij geen controles geweest. Dat heeft ze mij zelf laten weten. De buis wordt nu verwijderd, maar damage is done. Gelukkig zijn er de voorbije twee jaar geen kinderen meer door de buis gekropen, maar wat met de jaren voordien? Rond de buis is trouwens pas na drie weken een asbestlint aangebrach­t, dat moest binnen de 24 uur.”

 ?? FOTO RR ?? Pieter Marx.
FOTO RR Pieter Marx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium