Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WIELRENNEN Hij doet het! Chris Froome rijdt deze zomer Giro én Tour

- (bow)

Het is nu zeker: Chris Froome (32) start volgend jaar in de Ronde van Italië. Om die een eerste keer te winnen. En daarna wil hij een vijfde Tourzege op zak steken. “Met die dubbel kan ik geschieden­is schrijven. En ik wil de drie grote rondes na elkaar winnen. Ook dat is fenomenaal.”

Chris Froome bevestigde gisteren met een videoboods­chap tijdens de voorstelli­ng van de 101e Giro in Milaan dat hij op 4 mei aan de start zal staan in Jeruzalem. Na de Ronde van Italië gaat de Brit van Team Sky ook van start in de Tour, waar hij met een vijfde zege mederecord­houder kan worden naast Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain. “Het zou uniek zijn om de Giro en de Tour in hetzelfde jaar te winnen”, zei Froome. “Dat is deze eeuw nog niemand gelukt.” Zeven renners wonnen al de dubbel. De laatste die het deed, was de betreurde Marco Pantani in 1998, in vol epo-tijdperk. Het is voor Froome zijn derde Girodeelna­me. In 2009 werd hij 32e, hij reed toen voor Barloworld. Een jaar later, in zijn debuutjaar voor Team Sky, werd hij in de negentiend­e etappe uit koers genomen omdat hij te lang aan een motor had gehangen bij de beklimming van de Mortirolo.

Als Froome de Giro wint, is hij de derde renner die drie grote rondes op een rij wint. Hij won dit jaar zowel Tour als Vuelta. Eddy Merckx (1972-73) en Bernard Hinault (1982-83) deden het hem voor. “Het zou een unieke prestatie zijn”, zegt de Brit. “Ik heb er lang over nagedacht, ik moet dit doen. Niemand had dit verwacht. Dit maakt de uitdaging alleen maar mooier.”

Door het WK voetbal in Rusland start de Tour een week later dan anders, waardoor er een extra week rust zal zijn voor Froome. De Giro eindigt op 27 mei, de Tour start op 7 juli. Er zitten dus zo’n 40 dagen tussen beide grote ronden. “Het maakt het makkelijke­r om in beide races in topvorm aan de start te staan”, zegt Froome. “Italië heeft voor mij ook een speciale betekenis. Ik begon er mijn carrière en woonde er drie jaar. Terugkomen en meestrijde­n voor de zege in de Giro voelt dan ook als het rondmaken van een cirkel. Het wordt echt een speciaal jaar.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium