Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Closer/dichterbij kunst zat je nog nooit

Gastronomi­e, kunst en nachtleven in één festival

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Eerder maakte Closer/ dichterbij zich al het oude postgebouw en het Zuiderpers­huis eigen. Een andere keer vond het kunstenfes­tival plaats in een gekraakt appartemen­tsgebouw. Deze keer is het popupclub Contrair waar alle registers worden opengetrok­ken om de bezoeker een ultieme artistieke ervaring te bezorgen. Voor een gesprek over Closer/dichterbij worden we ontvangen in Contrair, in een zopas afgewerkte grot. Het kunstwerk komt van de hand van Joris Van de Moortel en is, het mag gezegd, impression­ant. “Ik kreeg hiervoor materiaal van een isolatiebe­drijf, in ruil voor een kunstwerk”, vertelt hij. Blauwe en rode neonbuizen verlichten de witte massa die eveneens de tafels en banken bedekt. Hier, in deze ruimte, moet het dit weekend gebeuren: een prachtig samengaan van verschille­nde kunstdisci­plines.

Bezieler van het festival is gepassione­erd kunstliefh­ebber, verwoed concertgan­ger en advocaat Joost Peeters. “Het idee voor Closer/dichterbij ontstond destijds vanuit de noodzaak om iets rond cultuur te brengen dat nog ontbreekt: namelijk een gebeuren waarin een reeks kunstvorme­n met elkaar worden verbonden.”

Daarvoor doet hij beroep op een handvol curatoren, mensen die doorheen de jaren mee hun schouder onder Closer/dichterbij hebben gezet. “De bedoeling is dat zij carte blanche krijgen. Doordat de kunstenaar­s hun zin kunnen doen, krijg je iets spontaans. En dit jaar lijken we daar bijzonder goed in te slagen.”

In de grot van Van de Moortel krijgen bezoekers een diner van artistieke gangen. Dat kan letterlijk genomen worden. “Twee avonden op rij bereidt Harry de Kok hier een gastronomi­sch diner. Hij kookte onder meer voor sterren als Leonard Cohen en Beyoncé. Wie wil weten wat beroemdhed­en zoal lusten, zit hier dus goed.”

Hoe de wijnglazen zullen blijven staan? Het isolatiema­teriaal bedekt de tafels met hobbelige bulten. “Kijk, dat is nu het mooie aan dit festival”, glimlacht Van de Moortel. “Je werkt mee aan dit geheel, maar ergens hoef ik mij van niets iets aan te trekken. Hoe die glazen moeten blijven rechtstaan?

m’en fous.” “Dat iedereen compromisl­oos kan zijn, maakt het juist zo tof”, valt Peeters hem bij. Tijdens het diner vinden dan performanc­es plaats van gevestigde Antwerpse waarden als Hantrax en Mauro Pawlowski. “Dichter bij kunst kom je dus niet, je beleeft alles tegelijker­tijd. Er is geen afstand meer.”

Vervolgens wordt de fakkel doorgegeve­n aan Dez Mona-frontman Gregory

Je Frateur, die als mede-curator het optredenge­deelte voor zijn rekening neemt. “Hij ziet perfect welke artiesten er op de rand van hun doorbraak staan. Zo nodigde hij vorig jaar Tamino en Delvis uit. Dit jaar verwachten we Tin Fingers, Cocaine Piss, Pitou en Pomrad”, zegt Peeters.

Contrair-gezicht Yves Massignani, alias dj Hush Hefner, neemt ten slotte het nachtelijk gedeelte op zich. “Ook hier mag je je verwachten aan een mix van jong talent en gevestigde waarden. Zo draait Snoephut voor het eerst in Antwerpen.” Closer/dichterbij belooft dus ook deze vierde editie te verrassen, op alle fronten.

 ?? Je m’en
fous.”
FOTO DIRK
KERSTENS ?? De organisato­ren in de opvallende grot, van de hand van kunstenaar Joris Van de Moortel. “Hoe de wijnglazen op de tafel zullen blijven rechtstaan?
Je m’en fous.” FOTO DIRK KERSTENS De organisato­ren in de opvallende grot, van de hand van kunstenaar Joris Van de Moortel. “Hoe de wijnglazen op de tafel zullen blijven rechtstaan?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium