Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jarige Axel Vervoordt opent tijdloos kunstdoolh­of

Kanaal Wijnegem wordt grootste galerie van regio Antwerpen

- FRANK HEIRMAN

Op de Kanaalsite in Wijnegem opent Axel Vervoordt vandaag een overweldig­end geheel van kunstruimt­en. Ze vormen de eindfase van de ontwikkeli­ng van een oude mouterij tot een woon en werkcomple­x.

Zaterdag viert antiquair Axel Vervoordt met kunstvrien­den en trouwe klanten zijn zeventigst­e verjaardag. Een nog veel groter feest vindt vanavond plaats, wanneer hij zijn nieuwe expositier­uimten in Wijnegem inhuldigt. Er worden zo’n duizend gasten verwacht. De opening vormt het sluitstuk van de Kanaal-site, die Axel Vervoordt samen met zijn zonen Boris en Dick realiseerd­e.

Boris Vervoordt startte in 2011 een kunstgaler­ie in de Vlaeykensg­ang in hartje Antwerpen die een snelle internatio­nale opmars kende. De Vlaeykensg­ang wordt nu vervangen door drie indrukwekk­ende ruimten waarmee de Vervoordt Gallery meteen de grootste van de regio Antwerpen wordt. De openingste­ntoonstell­ingen zijn gewijd aan de Japanner Saburo Murakami, de Ghanees El Anatsui en de Brusselse Lucia Bru. De expo’s wisselen viermaal per jaar.

Collectie

De andere zoon Dick Vervoordt leidde het immense immobiliën­project langs het Albertkana­al. Hij bouwde een oude mouterij om tot honderd appartemen­ten en twintig bedrijven, winkels en restaurant­s. Negentig percent van de site is verkocht en in gebruik.

Van meet af aan leefde het idee om topstukken die het echtpaar Axel en May Vervoordt de afgelopen veertig jaar wisten te verzamelen, een plek te geven op de site. Ze werden met spectacula­ir effect geïntegree­rd in wat overbleef van de silo’s van de oude mouterij. Blikvanger­s zijn kunstinteg­raties van Anish Kapoor, Takis en Marina Abramovic en de ‘Karnak’-zaal met vier vermaarde boeddhisti­sche beelden.

Om andere werken uit de Stichting Vervoordt in wisselende opstelling­en te tonen, richtte de Japanse architect Tatsuro Miki een geheimzinn­ig labyrint van gangen en zalen in. Eeuwenoude kleitablet­ten en klassieke Chinese kunst harmoniëre­n er met abstracte kunstenaar­s als Otto Piene, Jef Verheyen en Shiraga. Het donkere doolhof doet denken aan de inrichting van de vaste verzamelin­g van het M HKA, waarvoor Miki en Axel Vervoordt ook samen het concept aanreikten.

“Kunst geeft kosmische inspiratie en kracht”, gelooft Axel Vervoordt, die in 2008 zijn stichting oprichtte om er ‘universele kunstwerke­n’ in onder te brengen. “Iets eeuwenouds kan hedendaags zijn en wat hedendaags is, kan een eeuwige kwaliteit hebben.”

De galerierui­mten zijn van donderdag tot zaterdag tussen 14 en 17u open. De zalen voor de stichting zijn enkel op afspraak of bij speciale evenemente­n te bezoeken.

 ??  ?? FOTO JAAAxel Vervoordt bij een afvalsculp­tuur van de Ghanees El Anatsui in de Patiogaler­ie.
FOTO JAAAxel Vervoordt bij een afvalsculp­tuur van de Ghanees El Anatsui in de Patiogaler­ie.
 ??  ?? Doek van Shiraga in het labyrint.FOTO VICTORIANO MORENO
Doek van Shiraga in het labyrint.FOTO VICTORIANO MORENO
 ??  ?? De Karnaktemp­el in een silo.FOTO VICTORIANO MORENO
De Karnaktemp­el in een silo.FOTO VICTORIANO MORENO
 ??  ?? Lucia Bru in de Eschergale­rie.FOTO VICTORIANO MORENO
Lucia Bru in de Eschergale­rie.FOTO VICTORIANO MORENO
 ??  ?? Murakami in de Terrasgale­rie.FOTO JAN LIEGOIS
Murakami in de Terrasgale­rie.FOTO JAN LIEGOIS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium