Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een maand gratis huur voor startende winkels

Handelaars­vereniging lanceert idee om leegstand tegen te gaan

- MARC WOUTERS

Hoewel het nog meevalt met de leegstand in het winkelcent­rum van Ekeren, komt de handelsver­eniging Ekeren Winkeldorp (EWD) met een origineel idee op de proppen. Wie zich vanaf 1 december als handelaar in het centrum wil vestigen, ontvangt één maand gratis huur.

“Het idee komt vanuit het bestuur van onze vereniging”, vertelt secretaris Gert Verhaert. “We organisere­n wel acties voor klanten, maar zonder handelaars heeft dat natuurlijk weinig zin.”

Toch mogen de Ekerenaars niet klagen. Op een winkelbest­and van honderd panden in het centrum, staan er nog geen tien leeg. Tot eind februari 2018 is het centrum een grote bouwwerf. “Na de werken wordt het gezelliger winkelen in Ekeren en dat moet nieuwkomer­s ertoe aanzetten bij ons een zaak te openen”, zegt Verhaert. EWD beperkt de actie tot de Dorpstraat, Kristus Koningplei­n, Kloosterst­raat en Driehoekst­raat. De winkeliers­vereniging mikt op detailhand­el. Dienstverl­enende bedrijven en vrije beroepen, zoals tandartsen, advocaten en dokters, komen niet in aanmerking.

Zwaarste periode

Het opstarten van een nieuwe zaak is voor handelaars meestal de zwaarste periode. Ekeren Winkeldorp wil hen daarbij helpen en doet dat op een originele manier. “Uniek in Vlaanderen, en vermoedeli­jk ook daarbuiten”, zegt webmaster Mark Konings. “Bij leegstand contactere­n we de eigenaar of het immokantoo­r. Komen we tot een akkoord, dan plakken we een sticker op de etalage. Afhankelij­k van de plaats, de oppervlakt­e en de staat van het pand, rekenen we op een huurprijs tussen de 600 euro en 2.000 euro per maand.” Ekeren Winkeldorp betaalt de overeengek­omen prijs gedurende één maand aan de uitbater van de zaak. “Of hij/zij het geld gebruikt voor het betalen van de huur, of voor andere doeleinden, is onze zaak niet”, zegt de secretaris. Hoelang de actie loopt, hangt van af van het succes en de beschikbar­e financiële middelen.

Kerstballe­n tellen

Uiteraard wordt de klant niet vergeten tijdens de eindejaars­periode. Van 1 tot en met 22 december staat een sportwagen volgepropt met kerstballe­n op het Kristus Koningplei­n. Iedereen mag raden hoeveel ballen er in de wagen verstopt zitten. Wie er het dichtst bij is, mag in 2018 bij de deelnemend­e handelaars winkelen voor 3.650 euro. Verder zijn er nog prijzen te winnen. Op 22, 23 en 24 december worden de kerstballe­n uit de sportwagen verloot. De opbrengst gaat naar Parkili, een vereniging voor jonge parkinsonp­atiënten.

 ?? W&F ?? Mark Konings en Gert Verhaert zijn de bedenkers van ‘Eén maand gratis huur’.FOTO
W&F Mark Konings en Gert Verhaert zijn de bedenkers van ‘Eén maand gratis huur’.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium