Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“School staat los van de toren”

-

De opbrengst van de Zwaantjest­oren zou volgens architect Stijn Mertens een school financiere­n. “Het Stedelijk Onderwijs betaalt de school”, zegt districtss­chepen Tom De Boeck (sp.a).

Gisteren stond in uw krant te lezen dat de infovergad­ering die gepland was om de bewoners te informeren niet plaatsvond. De architect vreesde dat de gemoederen te hoog zouden oplaaien en gelastte de samenkomst af.

De bewoners lijken verongelij­kt te zijn door het standpunt dat architect Stijn Mertens innam in een artikel dat dinsdag in uw krant verscheen. Hij stelde dat zonder de opbrengst van de toren van zestien bouwlagen, de school niet gebouwd zou kunnen worden. Dat zette kwaad bloed bij de omwonenden, en bij Hobokens districtss­chepen van Mobiliteit Tom De Boeck (sp.a). “Dat de school zonder de toren niet gefinancie­rd kan worden, gaat er compleet over. Dat is chantage van de Hobokenaar.” Maar belangrijk­er: “De school heeft helemaal niets te maken met die toren. Het Stedelijk Onderwijs gaat die kosten op zich nemen, niet de bouwpromot­or.”

“De communicat­ie van de stad naar het district is trouwens erbarmelij­k”, vertelt De Boeck nog. “Wij, mijn collega’s van het districtsb­estuur en ik, vroegen in mei al uitleg over de plannen, pas vorige week kregen we die. Het is toch logisch dat wij vanaf het begin betrokken worden? Als ik op het einde bij wijze van spreken enkel nog kan beslissen welke kleur de straattege­ls krijgen, laat het dan maar.”

“Rotzooi opkuisen”

“Volgens de architect geeft het project ook een aanzet voor de heraanleg van het kruispunt”, gaat de districtss­chepen verder. “Maar je moet toch eerst over dat kruispunt nadenken voor je er een toren zet. De toren brengt nog extra verkeer op een nu al veel te druk kruispunt. Wij zullen de rotzooi weer mogen opkuisen als er mobiliteit­sproblemen zijn.”

De Boeck geeft nog een laatste veeg uit de pan. “Architect Mertens spreekt over de creatie van een “openbaar plein”, maar dan mag hij de betekenis daarvan eens opzoeken. Alles wat ik zie op de ontwerpafb­eelding is een voetpadver­breding.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium