Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Megawinkel­s trekken naar de stad

- CHRISTINE DE HERDT

Decathlon opende gisteren zijn eerste winkel in het hart van Brussel, en is later hetzelfde van plan in Antwerpen. Een primeur. Want al twintig jaar huist de Franse sportgigan­t net als andere baanwinkel­s in de rand van de stad. Ook Ikea denkt eraan de stad in te trekken.

Winkels in grote steden zijn weer hot. Decathlon opende gisteren de deuren van zijn eerste stadswinke­l aan het Muntplein in Brussel. Geen megazaak van 4.500 m², wel een filiaal dat drie keer kleiner is. Met bovendien een kleiner assortimen­t, helemaal afgestemd op de sporten die je kan uitoefenen in een stad: lopen, fietsen, wandelen, yoga en pilates.

Tot voor kort had Decathlon in ons land 28 filialen langs drukke uitvalsweg­en. “Voor hen was het te duur om zich met zo’n grote oppervlakt­e in het centrum van de stad te vestigen”, zegt Gino Van Ossel van de Vlerick Business School. Maar via de stadswinke­ls – later wellicht ook in Antwerpen en Gent – willen ze een nieuw publiek aanboren.

“Meer en meer mensen wonen in steden, een grote groep onder de 25 jaar heeft geen rijbewijs. Een verplaatsi­ng naar de rand is vaak allesbehal­ve makkelijk”, aldus Van Ossel. Klanten moeten files trotseren, én ze rijden niet voor niks. “Die fietshelm kopen ze wel in een buurtwinke­l. Of online. En dat zet de grote retailers onder druk.”

Ook Ikea wil de sprong naar de stad wagen. “Meer winkels in de steden is onze toppriorit­eit”, zei CEO Jesper Brodin van de Ikea Group eerder nog. Nu al lopen er proefproje­cten in Utrecht, Madrid en Stockholm. In België zijn er voorlopig nog geen concrete plannen, zegt woordvoers­ter Annelies Nauwelaert­s.

Afhaalpunt

De trend zal zich wellicht voor alle grote ketens doorzetten. Volgens Van Ossel zijn de kleinere filialen een prima uithangbor­d. “Ze kunnen bijvoorbee­ld als afhaalpunt dienen voor alles wat je hebt besteld in hun webshop.”

Heeft de baanwinkel dan afgedaan? “Nee, integendee­l. Baanwinkel­s doen het beter dan stadswinke­ls”, aldus Van Ossel. “Kijk maar naar H&M, begonnen in verschille­nde stadscentr­a. Die winkelkete­n opende tien jaar geleden ook een aantal filialen in de rand. Met elk type winkel bereik je een ander publiek.”

Zo redeneert ook Dieter Penninckx, CEO van de FNG Group. Die heeft 105 Brantano baanwinkel­s in portefeuil­le. “Ook wij denken eraan een stadswinke­l te openen en uit te testen. Wanneer precies weten we nog niet, maar een deel van het publiek bereiken we niet. En daar willen we wat aan doen.”

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ?? Decathlon wil een nieuw publiek aanboren met kleinere filialen in de stadscentr­a.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE Decathlon wil een nieuw publiek aanboren met kleinere filialen in de stadscentr­a.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium