Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben al gewaarschu­wd voor kritiek”

- TOM VETS

Maandag is Yanni Bourguigno­n (19) voor het eerst als Cédric te zien in Familie. Hij neemt het personage over van Bas Van Weert, die na vijf jaar stopte. “Kijkers houden niet zo van veranderin­g”, zegt Yanni. “Maar misschien lees ik de commentare­n op sociale media toch.”

Yanni Bourguigno­n kon de afgelopen weken nog in de luwte werken, maar zijn eerste uitzending als de nieuwe Cédric nadert. “De beelden die ik al zag, stemden me tevreden. Maar die van de allereerst­e uitzending ontdek ik samen met enkele vrienden op groot scherm tijdens een feestje in Asse. Dat gaat toch even stressen worden.”

Yanni stond al op jonge leeftijd op de planken. Vorig jaar speelde hij naast Mark Tijsmans een van de hoofdrolle­n in de musical Footloose. “Maar theater is een heel ander vak. Op de planken moet je heel expressief zijn om je emoties over te brengen, op televisie moet dat veel kleiner gespeeld worden.”

Op het kleine scherm is Yanni aan zijn vuurdoop toe. “Het was niet in me opgekomen om auditie te doen voor Familie. Het waren vrienden die me erop wezen dat het personage gelijkenis­sen vertoont met mezelf. Ik ben ook niet op mijn mond gevallen en weet wat ik wil. Cédric staat niet mijlenver van mij af.”

Gestopt met school

Bas Van Weert zette zijn rol als Cédric stop omdat hij de opnames niet langer met school kon combineren, terwijl Yanni net met zijn opleiding stopt om in Familie te spelen. “Elke acteur zal beamen dat een opleiding combineren met werk ondoenbaar is. Op het conservato­rium laat men dat ook niet toe. Familie vraagt twee tot drie dagen per week, terwijl je dan met de andere studenten aan een project zou moeten werken. Dat lukt niet.”

Al volgt hij wel nog privélesse­n spel en zang. “En misschien later ook nog dans. De kansen op werk zijn in Vlaanderen zo klein: vaak helpt een bekende kop meer dan het juiste diploma. Daarom ben ik blij dat Familie er nu is. Dat is al een mooie start.”

Acteurs die een bestaande rol overnemen in een reeks, krijgen vaak kritiek van de fans. “Het is altijd wennen aan een nieuw gezicht. Ik besef ten volle dat er kritiek kan komen. Sandrine verving destijds ook een andere actrice, ze waarschuwd­e me al. In de serie doen we alsof er niks aan de hand is, maar je kan als kijker niet om dat andere gezicht heen. Er is me afgeraden om de sociale media te checken, maar misschien kijk ik uit nieuwsgier­igheid toch even naar de positieve berichten.”

Yanni proefde vorig weekend al even van het pas verworven BVschap op de Story Awards. “Daar botste ik op Marthe van K3. Wij zijn destijds ongeveer op hetzelfde moment gestopt bij het K3koor. Zij ging auditie doen voor K3, en was benieuwd of dat iets ging worden. Ik speel nu mee in een serie die al ruim een kwarteeuw loopt. Gek hoe de dingen in enkele jaren zo kunnen veranderen.”

 ?? FOTO'S VTM ?? Yanni Bourguigno­n, alias Cédric: “Het waren vrienden die me erop wezen dat het personage gelijkenis­sen vertoont met mezelf.” Inzet: Bas Van Weert, de vorige Cédric.
FOTO'S VTM Yanni Bourguigno­n, alias Cédric: “Het waren vrienden die me erop wezen dat het personage gelijkenis­sen vertoont met mezelf.” Inzet: Bas Van Weert, de vorige Cédric.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium