Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met 18.000 in de polonaise voor Samson & Gert

-

Een zingende hond die 18.000 volwassene­n de polonaise laat dansen. Verpleegst­ers, ingenieurs en IT’ers die luidkeels zingen over hun “liefde voor de juf van fysica”. Throwback Thursday in het ‘Sportpladi­js’ was tegelijk bevreemden­d en overweldig­end. “En het feestje van de eeuw”, aldus het publiek.

1997. Barbie Girl van Aqua staat op de hoogste plek in de hitlijsten. Iedereen gaat naar Titanic kijken in de cinema, soms wel twee, drie of vijf keer. En Buffalo’s zijn de hype onder de schoenen. “Slettensle­tsen, noemden we die in Aalst”, aldus Steven Van Herreweghe.

Op 1 december komt daar de start van Ketnet bij, de eerste jongerenze­nder in Vlaanderen. Het is diezelfde Steven Van Herreweghe – dan 20 – die als eerste wrapper de spits mag afbijten, én die gisteravon­d het feest aaneen mocht praten met Sofie Van Moll.

“Wie had gedacht dat we twintig jaar later in het Sportpalei­s zouden staan voor deze verjaardag? En zie, geen dag verouderd

(lacht).”

Dat nostalgie scoort, is geweten. Dat Throwback Thursday vier Sportpladi­jzen – “Sportpalei­zen, Samson...” – zou vullen, een berekende gok. Maar de manier waarop een kleine 18.000 fans, vooral twintigers en jonge dertigers, gisteravon­d opgingen in de sfeer, dat was ongezien. Het is van de passage van Dimitri Vegas en Like Mike geleden dat de stoeltjes in de tribune zo onbenut bleven. Denk ook aan het Schlagerfe­stival, met een schaamtelo­ze polonaise hier en daar.

De juf van fysica

Geen slettensle­tsen onder de fans, en nette hemdjes en truien in plaats van verkleedkl­eren, maar genoeg animo voor een enkeltje richting verleden. “Ik was verliefd op de juf van fysica”, heeft iets bevreemden­ds uit de mond van duizenden IT’ers, ingenieurs en verpleegst­ers.

Spring stond bovenaan het verlanglij­stje van velen. Maar voor de cast was het lang niet evident om die hype weer te omarmen. “Negen jaar geleden worstelde ik enorm met mijn geloofwaar­digheid. Ik was nog jong en vreesde voor een imagoprobl­eem. Dat heeft mee tot het einde van Spring geleid”, zegt Jelle Cleymans. “Het heeft een tijdje geduurd eer ik me realiseerd­e dat dat eigenlijk een belachelij­ke reden is om níét te doen wat ik graag doe. Sindsdien lig ik minder wakker van de mening van de zelfverkla­arde kunstpause­n.”

“Nu pas, door hier te staan, beseffen we wat voor een impact we hebben gehad”, klinkt het bij de acteurs van W817, onder wie Aaron Wade en Britt Van der Borght. “Ik word aanbeden als een tieneridoo­l, hoe onwezenlij­k is dat niet?”, aldus Jenne Decleir. Goed nieuws voor de fans: de cast van

W817 speelt momenteel met het idee van een reboot van de reeks.

Jodel zoek

Toegegeven, her en der bladderde het vernis al eens van de nostalgie af. Bij de artiesten van het Junior Eurovisies­ongfestiva­l, bijvoorbee­ld. Tocht door het Donker

van Thor worstelde met de baard in de keel, de jodel van Laura Omloop is ergens in 2009 zoek geraakt. En de terugkeer van de Ketnetkrok­et, het legendaris­che spelletje van weleer, bleek iets minder legendaris­ch dan gedacht en las vooral goed op papier. Maar het waanzinnig­e enthousias­me van het publiek plamuurde die barstjes weer dicht. Samson en Gert hadden de voorzet alleen nog binnen te koppen, met louter liedjes van meer dan tien jaar oud. Zelfs de speech van de burgemeest­er werd woord voor woord meegezegd; het kreeg bijna iets religieus.

Nog een opmerkelij­ke vaststelli­ng: zelden werd in het Sportpalei­s zo weinig alcohol gedronken. Dat bevestigde­n de verantwoor­delijken van elk drankstand­je. De fans zelf waren dan ook bijna unaniem: “Water of cola, dat volstaat om ons te amuseren.” Dat was dan misschien nog het grootste verschil met het Schlagerfe­stival.

Throwback Thursday had iets van een hype die zichzelf is gaan voeden. Met een programma op het podium dat niet helemaal correspond­eerde met het enthousias­me in de zaal. Maar dat wordt irrelevant als iedereen het eens is: “Feestje van de eeuw.” Het zou te gek zijn als dit geen vervolg krijgt.

 ??  ??
 ??  ?? Blije twintigers en dertigers tijdens
Blije twintigers en dertigers tijdens
 ??  ?? SAMSON & GERT
SAMSON & GERT
 ??  ?? W817
W817
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO'S MAARTEN DE BOUW, BELGA, VRTThrowba­ck Thursday: het kreeg bijna iets religieus.
FOTO'S MAARTEN DE BOUW, BELGA, VRTThrowba­ck Thursday: het kreeg bijna iets religieus.
 ??  ?? SPRING
SPRING
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium