Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerp met veredeld Belftal roemloos ten onder

Nieuwe gezichten bij Antwerp kunnen geen indruk maken

- GERT GYSEN

Antwerp zal de Beker van België dit seizoen niet winnen. Maar daar zal het zelf niet van wakker liggen. Het bracht een veredeld Belftal tussen de lijnen in Kortrijk en ging dan ook met de billen bloot: 42. “De beker was geen doel voor ons, maar dat praat onze bleke prestatie niet goed”, zegt trainer Laszlo Bölöni.

Al bij de bekendmaki­ng van de opstelling was duidelijk waar de prioriteit van Antwerp ligt. Bölöni bracht een halve B-ploeg tussen de lijnen omdat de wedstrijd van zondag tegen Standard zoveel belangrijk­er wordt geacht. Het doel van de Great Old is om tot in januari te blijven aanklampen bij de top zes om dan met enkele gerichte versterkin­gen een gooi te doen naar deelname aan Play-off 1. In dat opzicht is het ook belangrijk­er om een ploeg als Standard op afstand te houden in de competitie dan Kortrijk uit te schakelen in de beker.

Om die reden wijzigde Bölöni zijn ploeg op maar liefst zes posities. Met Ghandri, Randriambo­lolona en Touré bracht hij zelfs drie spelers in de basiself die dit seizoen nog geen enkele keer aan een wedstrijd mochten beginnen. “Ik ben eerlijk als ik zeg dat deze bekercompe­titie niet ons eerste doel is”, zegt de trainer. “De weg in de competitie is nog lang en veeleisend voor ons. Onze focus ligt daar meer op. Maar dat praat onze bleke prestatie niet goed. We leden te gemakkelij­k balverlies. Op een kinderlijk­e manier zelfs. En daardoor slikken we drie tegengoals.”

Dat Antwerp met een halve B-ploeg speelde, zorgde ervoor dat Kortrijk de dominante ploeg was. Randriambo­lolona viel wat te plat uit in vergelijki­ng met Geoffry Hairemans en Nader Ghandri is (nog) niet de kilometerv­reter die Faris Haroun is. Zo kreeg Antwerp geen greep op het middenveld, waardoor Kortrijk de bezoekers geregeld in de problemen bracht. Na rust kregen met Roberto Mañas en Younes Achter nog twee nieuwe gezichten hun kans, maar geen enkele van de nieuwe jongens kon echt indruk maken. “Ze zijn er vandaag niet in geslaagd om te bewijzen dat we ongelijk hadden in de keuzes die we eerder dit seizoen maakten”, omschreef Bölöni het nog mooi.

Antwerp claimt strafschop

Kortrijk was doorlopend de betere ploeg en het kreeg kansen via Perbet, Kovacevic en Van Der Bruggen. Iets voorbij het halfuur kwam het dan toch op voorsprong. Mede dankzij Dylan Batubinsik­a. De anders zo solide verdedi- ger kopte ongelukkig in de voeten van Stojanovic en die kon de bal voorbij Bolat in doel leggen. Antwerp kreeg in heel de eerste helft geen enkele noemenswaa­rdige kans. Al claimde het twee minuten voor rust wel een strafschop toen Dequevy werd neergehaal­d in de zestien, maar scheidsrec­hter Boterberg liet begaan.

Ondanks de achterstan­d bracht Bölöni met Roberto Mañas nog een extra speler in de ploeg die dit seizoen amper heeft gespeeld. Kortrijk kroop na de rust niet achteruit en ging op zoek naar de 2-0. Die kwam er ook toen Owusu de bal in zijn eigen strafschop­gebied beroerde met de hand en Perbet de strafschop binnenscho­ot. Amper drie minuten later konden de boeken helemaal dicht voor Antwerp toen opnieuw Perbet, op aangeven van Chevalier, een van de makkelijks­te doelpunten zijn carrière kon binnentikk­en.

Na die twee snelle goals ging de focus bij Bölöni helemaal richting de wedstrijd op Standard van zondag. Yatabaré, die al geel had gepakt, werd naar de kant gehaald en jeugdprodu­ct Younes Achter mocht zijn debuut vieren. Al was er niet veel vieren aan, want vlak nadien kreeg Antwerp al de vierde goal van de avond te slikken via Ouali.

De grote voorsprong zorgde voor nonchalanc­e bij Kortrijk, waardoor Antwerp nog kon terugkeren tot 4-2 via Ghandri en Owusu. Als in een wedstrijd van Antwerp vijf minuten voor tijd nog een terugkeer mogelijk is, wordt er steevast verwezen naar de match tegen Vitosha Sofia, maar zo ver kwam het niet. Het bleef bij die 4-2 en Kortrijk mag naar de volgende ronde.

uit

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium