Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oorlogsmis­dadiger wordt Kroatische held na gifdood

Joegoslavi­ëtribunaal Kroatische ex-generaal doodt zichzelf tijdens zitting

- DOMINIQUE MINTEN

Slobodan Praljak is geen oorlogsmis­dadiger. Daarom verwerp ik uw uitspraak. Meneer de rechter, ik heb gif ingenomen.” Dat zei Praljak gisteren tijdens de zitting van het Joegoslavi­ëtribunaal.

Uitgereken­d op de laatste officiële zittingsda­g van het Joegoslavi­ëtribunaal in Den Haag gebeurde het ondenkbare: in een dramatisch­e scène die live werd uitgezonde­n, zette Slobodan Praljak (72), een Bosnisch-Kroatische legercomma­ndant, een klein flesje aan de lippen en dronk het in één teug leeg. De hele wereld heeft ondertusse­n zijn trillende hand, de verbaasde blikken van twee medebeklaa­gden en de nog meer verbouwere­erde rechter gezien.

Rechter Carmel Agius moest twee keer kijken om zijn ogen te kunnen geloven: had de man die hij net in hoger beroep opnieuw had veroordeel­d tot twintig jaar cel dit werkelijk kunnen doen? Agius schorste meteen de zitting en verklaarde dat de zittingsza­al een “plaats delict” werd.

Even werd getwijfeld of Slobodan Praljak echt gif had ingenomen, maar dat bleek wel degelijk het geval te zijn. Hij werd overgebrac­ht naar het ziekenhuis, waar hij overleed. Welk gif hij had genomen, was gisteren nog niet bekend.

Mostar

Praljak werd vier jaar geleden veroordeel­d tot twintig jaar gevangenis­straf. Hij was zeker geen kleine garnaal. De man die behalve ingenieur ook filosofie en filmregie had gestudeerd en in de jaren zeventig en tachtig werkte als theaterreg­isseur, bood zich bij het begin van de Joegoslavi­sche oor- log aan bij het Kroatische leger. Hij klom snel op in de rangen van het Bosnisch-Kroatische leger. Volgens het Joegoslavi­ëtribunaal was hij de absolute leider van de strijdkrac­hten in Herceg-Bosna, het ministaatj­e dat zich afscheurde van Bosnië.

Praljaks troepen waren verantwoor­delijk voor etnische zuiveringe­n onder de moslimbevo­lking en voor de instorting van de beroemde brug van Mostar. Praljak werd in 2013 veroordeel­d voor misdaden tegen de menselijkh­eid en overtredin­gen van het oorlogs- recht.

Volgens Praljak werd hij onrechtvaa­rdig behandeld. Zijn verdedigin­g stoelde hij niet alleen op het betwisten van feiten, en de “godsdienst­oorlog” waaraan niet te ontkomen was. Hij schreef ook een lange verhandeli­ng over wat menselijk moreel en ethisch handelen is. Waarin hij de vooringeno­menheid van zijn rechters en het gebrek aan bewijs aan de kaak wilde stellen. In 2010 verwees hij zo naar de zienswijze van de Griekse filosofen Plato, Aristotele­s en Socrates, de Griekse wijsgeer die na zijn vonnis zichzelf het leven benam met een gifbeker om zijn eigenwaard­e te behouden.

Nachtmerri­e

De zelfmoord van Praljak is een nachtmerri­e voor het Joegoslavi­ëtribunaal. Hoe was de man aan het gif kunnen komen? Volgens Toma Fila, een Servische advocaat die geregeld voor het tribu- naal pleitte, is het voor advocaten en personeel zeker mogelijk vergif mee te nemen in de zaal. “Er wordt gecontrole­erd op metaal, maar pillen en kleine hoeveelhed­en vloeistof worden niet geregistre­erd”, zei hij aan het persbureau AP. De Nederlands­e overheid heeft een onderzoek ingesteld, maar wilde daarover geen details kwijt.

Maar erger voor het tribunaal is dat Slobodan Praljak met zijn daad de aandacht heeft afgeleid van de misdaden die hij heeft gepleegd en de straf die hij daarvoor heeft gekregen. Dat is altijd een grote bezorgdhei­d geweest van de VN-rechters. De meeste beklaagden hebben er de voorbije jaren alles aan gedaan om de legitimite­it van het hof ter discussie te stellen. Ze voerden eindeloze vertraging­smanoeuvre­s op of ze klaagden over hun fysieke en mentale gezondheid.

Ratko Mladic, de Servische generaal die vorige week tot levenslang werd veroordeel­d voor genocide op de Bosnische moslims, probeerde de veroordeli­ng uit te stellen door een “zwakke gezondheid” in te roepen. Eenmaal in de zittingzaa­l bleek hij kerngezond. Ook Mladic voerde tijdens zijn veroordeli­ng een theaterstu­kje op. Hij schold de rechters uit voor “leugenaars die zich moesten schamen”.

Kroatisch onrecht

Met zijn daad zal Praljak zeker een prominente plaats krijgen in de geschieden­isboeken van Kroatië. Veroordeel­de oorlogsmis­dadigers worden in Servië en Kroatië sowieso als martelaars gezien en Praljak wordt ongetwijfe­ld een nationale held.

Veelzeggen­d was de eerste reactie van de Kroatische premier Andrej Plenkovic. Hij bood zijn medeleven aan de familie aan, maar zei ook dat de daad vooral getuigde van “het morele onrecht dat zes Bosnische Kroaten en het Kroatische volk is aangedaan. We spreken onze onvrede en onze spijt over dit vonnis uit.”

In zijn ogen was “de toenmalige Kroatische regering helemaal niet verantwoor­delijk voor de feiten zoals die door het VN-tribunaal worden voorgestel­d. Hun interpreta­tie van de feiten is onaanvaard­baar”, aldus nog de premier van Kroatië Andrej Plenkovic.

ANDREJ PLENKOVIĆ Huidig premier van Kroatië “De zelfmoord van Slobodan Praljak getuigt van het onrecht dat het Kroatische volk is aangedaan.”

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordl­ijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1­813.be

 ??  ??
 ?? FOTO'S AP, BELGA ?? Oorlogsmis­dadiger Slobodan Praljak zet een flesje aan zijn lippen en drinkt het in één teug leeg. “Mijnheer de rechter, ik heb net gif ingenomen.”
FOTO'S AP, BELGA Oorlogsmis­dadiger Slobodan Praljak zet een flesje aan zijn lippen en drinkt het in één teug leeg. “Mijnheer de rechter, ik heb net gif ingenomen.”
 ??  ?? FOTO AFP
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium