Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Glunderend­e gezichtjes op geefplein

WARMSTE ‘KAFFEE VAN ANTWERPEN’ GAAT VAN START MET GRATIS SPEELGOEDM­ARKT

- KARIN VANHEUSDEN

Ons zusje en broertje gaan zó blij zijn! Wij ook, maar we moeten nog iets kiezen.” Het speelgoedg­eefplein van auteur Jeroen Olyslaeger­s en Gazet

van Antwerpen voor kinderen die het thuis niet breed hebben, heeft de tweeling Ismael en Ibrahim overdonder­d: “Alles is gratis?!”

Zwarte wolken, een fikse hagel- bui, maar op de Waalsekaai gisteren alleen gelukkige gezichten. Van kinderen die hun speelgoed komen weggeven, en ook iets kleins mogen kiezen. En van kinderen die krijgen, veel krijgen.

“Kijk, Atika, een doos Play-Doh voor Inez, dat vindt ze juist zo leuk. En hier een fietsje en een knuffel voor Safouan.” De 8 jaar oude tweelingbr­oers Ismael en Ibrahim rennen van links naar rechts en terug. Atika, een vriendin van hun mama, kijkt glunderend toe. “Hoe fijn is dit? Er zijn zo veel ouders die het geld niet hebben om hun kinderen te verwennen. Lief van jullie, jongens, om eerst voor jullie zus en broer

te kiezen.”

Moeilijke maand

Ismael en Ibrahim wonen hier om de hoek, maar Luc Peters (63) en zijn kleindocht­er Anaïs (11) zijn vanuit Puurs naar de Waalsekaai gereden. “Ik heb knuffels bij, boekjes, dvd’s en autootjes”, zegt Anaïs. “Allemaal voor de arme kindjes die niets hebben. Mijn opa heeft gezegd: ‘Zo leer je ook geven en niet alleen maar krijgen.’ Hé, vake?”

Zo wil Annemie Daems (56) uit Wommelgem haar kleindocht­er Anne Fleur (5) ook opvoeden. “Ik ben jarenlang vrijwillig­er geweest bij Avalympics, een organisati­e voor mensen met een beperking. Nu probeer ik mijn enige kleinkind te leren hoe leuk het is om te geven. We komen net van geefwinkel Snolleboll­e, waar we al speelgoed hebben achtergela­ten, en nu zijn we hier.” Anne Fleur weet precies waar de klepel hangt: “Bomma zegt dat ik een beetje verwend ben. En dat er mensen zijn die geen centen hebben. De kindjes mogen nu met mijn knuffels spelen. ”

Janusz (7), het zoontje van Deborah Ostrega, heeft zes stuks speelgoed moeten uitkiezen om weg te geven. “Houten blokken, Duplo en van alles van Cars. Mama zegt dat dat voor mensen met weinig geld is. ‘Zoals wij’, zei ik, en nu mag ik ook iets uitkiezen.”

Ook Jennifer (12) en haar zusje Amy (9) kiezen iets uit. “Eén knuffel, dat mag toch? Ja? Ook voor ons broertje Gilbert? Joepie, want papa weet nog niet zeker of de Sint dit jaar wel komt ...”

Een beetje verderop kan een oudere vrouw niet goed kiezen tussen een olifantje, een beer of een poesje. “Ik neem ze alle drie, voor elk kleinkind eentje. December is een verschrikk­elijke maand. Altijd al geweest, maar zeker nu mijn man mij na dertig heeft laten zitten. Gelukkig dat er nog mensen zijn die aan een ander denken.”

Dat vindt Abdelaoui Bouchaib (48) ook. “Ik werk wel, maar ik verdien niet zo veel. Voor speelgoed voor de kinderen blijft er meestal niet veel over. Dit is fantastisc­h, is dit elke week?”

Duurzaam

Jeroen Olyslaeger­s is als initiatief­nemer helemaal tevreden. “Het concept werkt. Behalve geven aan mensen die het minder goed hebben, is dit ook een verhaal van duurzaamhe­id, van recycleren. Kinderen die speelgoed komen brengen, nemen ook iets mee. Goed zo, op die manier komt er een beetje beweging in die rommel op zolder. Ik hoop hier samen met Gazet van

Antwerpen een traditie van te

maken.”

ANNE FLEUR

Geeft speelgoed weg “Bomma zegt dat ik een beetje verwend ben. En dat er mensen zijn die geen centen hebben. De kindjes mogen nu met mijn knuffels spelen.”

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Nikki Van Lierop, de partner van initiatief­nemer Jeroen Olyslaeger­s, helpt de kinderen iets uit te kiezen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Nikki Van Lierop, de partner van initiatief­nemer Jeroen Olyslaeger­s, helpt de kinderen iets uit te kiezen.
 ??  ?? ‘Vake’ Luc met komt kleindocht­er Anaïs speelgoed brengen. Abelaoui Bouchaib: “Ik werk wel, maar verdien niet veel.”
‘Vake’ Luc met komt kleindocht­er Anaïs speelgoed brengen. Abelaoui Bouchaib: “Ik werk wel, maar verdien niet veel.”
 ?? FOTO KIONI
PAPADOPOUL­OS ?? Initiatief­nemer Jeroen Olyslaeger­s is tevreden. “Het concept werkt.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Initiatief­nemer Jeroen Olyslaeger­s is tevreden. “Het concept werkt.”
 ??  ?? Janusz (links) met zijn mama Deborah Ostrega en vriendje Tulius.
Janusz (links) met zijn mama Deborah Ostrega en vriendje Tulius.
 ??  ?? Jennifer en haar zusje Amy kiezen een knuffel voor hun kleine broertje.
Jennifer en haar zusje Amy kiezen een knuffel voor hun kleine broertje.
 ??  ??
 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium