Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het was een kippenvelm­oment”

20jarige Thomas Akyazili versiert eerste cap bij Belgian Lions

- PATRICK CEULEMANS

Het werd een ongelofeli­jke week voor Thomas Akyazili. Eerder onverwacht mocht hij zijn debuut vieren bij de Belgian Lions. “De nederlagen deden pijn, maar het blijft een onvergetel­ijke ervaring”, zegt de Sinjoor van Telenet Giants Antwerp.

Met Roel Moors, assistent-bondscoach, en ploegmaat Hans Vanwijn kreeg Thomas Akyazili twee vertrouwde figuren van de Giants naast zich in de nationale ploeg. Naast Akyazili zaten er met Vincent Kesteloot (BC Oostende) en Retin Obasohan (Oettinger Rockets) nog twee andere rasechte Antwerpena­ars in de selectie van bondscoach Eddy Casteels.

“Dat maakte mijn integratie een stuk makkelijke­r”, aldus Akyazili. De 20-jarige Antwerpse guard werd vorige week aan de twaalfkopp­ige kern van de Belgian Lions voor de eerste WK-kwalificat­iewedstrij­den tegen Frankrijk en Rusland toegevoegd. “Ik speelde bij de nationale jeugdploeg­en U16, U18 en U20. Het waren schitteren­de periodes, maar debuteren bij de Belgian Lions is toch nog wat anders. Hier doe je het voor. Je land op het hoogste niveau mogen vertegenwo­ordigen, is enorme eer.”

Akyazili zat in de ruime preselecti­e van 24 spelers, maar had niet verwacht in de definitiev­e kern te zitten. “Pas vorige maand maakte ik na een operatie aan de rug en een lange revalidati­e mijn comeback bij Telenet Giants Antwerp. Door te spelen in tweede klasse bij Giants Two en met invalbeurt­en in eerste klasse probeer ik weer mijn oude niveau te halen. In de wedstrijd tegen het Franse Le Portel van twee weken geleden voelde ik voor het eerst dat het de goede kant uitging. Maar een selectie voor de Belgian Lions achtte ik niet realistisc­h. Sam Van Rossom was echter niet speelgerec­htigd door dat geschil tussen FIBA en Eu- roleague en toen ook nog Jonathan Tabu en Quentin Serron geblesseer­d uitvielen, begon het wel te kriebelen.”

Vorige week in de Lotto Arena tegen Frankrijk kwam Akyazili in de slotminuut in actie en veroverde hij zo zijn eerste cap. “Dat bezorgde me een kippenvelm­oment. Dat het in de eigen stad in de Lotto Arena was, maakte het plaatje compleet. Jammer dat we verloren en dat de NBAsterren er bij Frankrijk niet bij waren. Maar goed, het blijft een onvergetel­ijke anderhalve week. Ik denk dat we met deze jonge groep duidelijk maakten dat we mogelijkhe­den hebben.”

“Ik besef dat ik een stapje zal moeten terugzette­n als de ervaren spelers terugkomen. Het belangrijk­ste is echter dat de Lions de beslissend­e voorronde van het WK 2019 in China bereiken en dat ik me de komende maanden bij de Giants verder kan ontplooien.”

 ??  ?? FOTO DENIS ESSER De drie Sinjoren bij de Belgian Lions: Retin Obasohan (links), Thomas Akyazili (midden) en Vincent Kesteloot.
FOTO DENIS ESSER De drie Sinjoren bij de Belgian Lions: Retin Obasohan (links), Thomas Akyazili (midden) en Vincent Kesteloot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium