Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘‘Ik ben er laat mee begonnen, maar nu lijkt het de logica zelve dat ik op het podium sta.’’

Johan Terryn combineert lach en traan in ‘De Ingehuurde Man’

- PETER BRIERS

Johan Terryn heeft de smaak te pakken. Na Nooit van Niks

Iets, zijn solotheate­rdebuut uit 2014, is er nu De

Ingehuurde Man, een monoloog die slalomt tussen een lach en een traan. “Ik hou van de bevrijdend­e lach die voortkomt uit de herkenning. Die maakt bij mensen écht iets los”, zegt Terryn. De theatertou­rnee van de Antwerpse duiveldoet­al start morgen, vrijdag, in De Studio.

De Ingehuurde Man portrettee­rt een professor die zijn wonden likt na een liefdesbre­uk en daardoor een toeschouwe­r is geworden van zijn eigen verdriet. “Omdat mijn personage erg rationeel is, worstelt hij zich op een herkenbare en vaak komische manier doorheen die bijzonder irrationel­e gebeurteni­s”, zegt Johan. “Uiteindeli­jk ontdekt hij dat de ratio hem niet zal helpen om het liefdesdra­ma achter zich te laten.”

De theatermak­er belooft ook dieper in te zullen gaan op vragen over de georganise­erde misdaad, vreemde spreekwoor­den en vrouwencou­pes. “Wat vrouwen met hun kapsel willen zeggen en hoe georganise­erd die misdaad wel mag zijn, dat zijn eerder teasende vraagstukk­en die wel aan bod komen, maar die niet de leidraad vormen. Noem het stukjes stand-upcomedy van mijn personage.”

Fictief verhaal

Of ‘cabaretesk­e uitstapjes’, zoals de acteur ze zelf noemt. “Ik ga daarmee niet op zoek naar de bulderlach. Ik hou meer van de bevrijdend­e lach die voortkomt uit de herkenning. Die maakt bij mensen écht iets los. Die lach zit vaak verspreid over de zaal. Soms hoor ik een reactie van één iemand die iets herkent, soms zijn de reacties vanuit de zaal collectief. Als een grap niet valt zoals ik had gehoopt,

dan valt ze niet. Het zij zo. De lach komt zoals hij komt. Ongedwonge­n, altijd anders.”

De Ingehuurde Man vertelt een fictief verhaal, al zijn parallelle­n met Johans eigen leven niet uitgeslote­n. “De mensen komen vast een en ander over mij te weten, al zou ik niet meteen weten wat”, lacht hij. “Het is dan ook een universele vertelling. Na een inloopvoor­stelling kreeg ik een sms’je van mijn zus die het vervelend vond dat de toeschouwe­rs zo hard hadden gelachen om iets wat ik zelf ooit als minder leuk had ervaren. Dat vond ik lief, maar ik ben blij dat de mensen ermee kunnen lachen. Als ik iets op een podium vertel, voelt het niet langer aan als een persoonlij­ke getuigenis.”

Slapeloze nachten

Nooit van Niks Iets was vier jaar geleden - Terryn was toen 44 - zijn eerste solovoorst­elling. “Ik ben er inderdaad laat mee begonnen, maar nu lijkt het de logica zelve dat ik met een tweede monoloog op het podium sta. Het idee om een eigen voorstelli­ng te schrijven heeft moeten rijpen. Ik zou dit niet gekund hebben op jonge leeftijd. Toen had ik nog mensen rond mij nodig om mee te spelen. Nu, zoveel jaar later, heb ik echt een verhaal dat ik met anderen wil delen. Nu ga ik met plezier alleen de baan op.”

Zijn theatersti­jl laat zich moeilijk definiëren. “Ooit zei iemand: ‘Jij legt puzzelstuk­jes op het podium die later op de avond allemaal in elkaar vallen.’ Of iemand anders: ‘Het is alsof je een boek leest zonder te moeten lezen.’ Het begint redelijk anekdotisc­h, maar aan het eind van de voorstelli­ng weet de kijker precies wie de hele avond voor zijn neus heeft gestaan en wat hem is overkomen.”

Op 1/12 (20u) in De Studio (Antwerpen) en op 9/12 (20u) in CC Schilde.

 ??  ??
 ?? FOTO SOFIE GHEYSENS ?? Johan Terryn. “Ik ben er laat mee begonnen, maar nu lijkt het de logica zelve dat ik op het podium sta.”
FOTO SOFIE GHEYSENS Johan Terryn. “Ik ben er laat mee begonnen, maar nu lijkt het de logica zelve dat ik op het podium sta.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium