Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tot zeven jaar cel geëist voor invoer van 357 kilo cocaïne

-

Het Openbaar Ministerie heeft tot zeven jaar cel geëist tegen vijf verdachten die begin 2016 betrokken zouden zijn geweest bij de invoer van 357 kilogram cocaïne in de Antwerpse haven.

Hoofdverda­chte Hamid E.G. zou een Siciliaans­e havenarbei­der hebben aangezocht om een grote partij cocaïne over te laden van een internatio­nale container naar een Europese container. Die smokkelmet­hode staat bekend als een ‘switch’. Cocaïnesmo­kkelaars laden cocaïne uit Zuid-Amerika razendsnel over in een Europese container, omdat ze weten dat die in de praktijk nooit door de douane worden gecontrole­erd.

Bij de operatie van ‘Hamidje’, zoals de hoofdverda­chte in het criminele milieu wordt genoemd, liep het echter grondig fout. De container met cocaïne werd veel vroeger dan verwacht van het schip gehaald, waardoor de organisati­e in allerijl een straddlerc­hauffeur moest inzetten om de containers te verplaatse­n en het witte goud over te laden. Die chauffeur was Juan M., maar diens aanwezighe­id wekte argwaan bij de veiligheid­sdienst omdat hij ’s nachts op de hometermin­al van MSC opdook, terwijl hij dagdienst had. De havenarbei­der verplaatst­e de container uit ZuidAmerik­a in de buurt van de Europese container en begon de sportzakke­n met drugs over te laden. De man werd betrapt door de security en overgedrag­en aan de federale politie.

Bedreigd

Tegenover de speurders liep de havenarbei­der helemaal leeg. Hij stelde dat hij onder bedreiging aan de uithaalope­ratie was begonnen. Als hij de opdrachten van Hamid E.G. en zijn kompanen niet zou volgen, vreesde hij voor zijn leven.

Het Openbaar Ministerie erkende dat de havenarbei­der goed had meegewerkt aan het onderzoek, maar eiste desondanks zeven jaar celstraf. Tegen de Georgiër Djony P., een oudgediend­e in het drugsmilie­u, eist het Openbaar Ministerie vijf jaar cel. Twee andere vermeende handlanger­s hoorden eveneens zeven jaar tegen zich eisen.

De beklaagden ontkennen betrokkenh­eid bij de cocaïnesmo­kkel. Ze stellen dat ze vals beschuldig­d worden door de betrapte havenarbei­der, die de aandacht wil afleiden van de echte opdrachtge­vers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium