Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beat Poets herdacht

-

Zestig jaar na het verschijne­n van Jack Kerouacks On the road brengt Beat Night, zaterdag in De Studio, hulde aan de beat generation. Eregast Lee Ranaldo (Sonic Youth) komt over uit New York.

Jack Kerouac, Allen Ginsberg en William S. Burroughs - bekend als de ‘Beat Poets’ - maakten in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw furore met revolution­aire literatuur en ritmische poëzie. “Hun boodschap, de stem van de tegencultu­ur, is vandaag ook nog relevant”, zegt Lotte Dodion van organisato­r Vonk en Zonen. “Enerzijds brengen we op Beat Night werk van artiesten die zich lieten inspireren door de Beat Generation. Anderzijds zijn er artiesten die in de stijl van Kerouac & co een nieuw werk hebben gemaakt. Zo reisde Maarten Inghels naar Sint-Petersburg met een schaakspel onder de arm. Daar wordt een audio-opstelling rond gemaakt, terwijl je in dezelfde ruimte een spelletje schaak kunt spelen met de stadsdicht­er.”

Lee Ranaldo, een van de oprichters van Sonic Youth, speelt in Antwerpen een speciale set. “Ranaldo liet meermaals optekenen geïnspiree­rd te zijn door de Beat Generation. In De Studio begeleidt hij op een opgehangen gitaar een gedicht, dat deels ontsproot uit frases op het internet.”

Beat Night zet ook beatniks van hier op het podium, zoals Mauro, Marcel Vanthilt en Jeroen Olyslaeger­s. Stand-up comedian Nigel Williams brengt comedy-noir op soundscape­s van hiphopper Scale.

 ??  ?? Lee Ranaldo.
Lee Ranaldo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium