Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Water mag gerust beetje duurder zijn

- Christof Willocx Redacteur economie brieven@gva.be

We moeten dringend minder drinkwater verspillen. Die oproep van André Gantman, de voorzitter van watermaats­chappij Water-Link, komt geen dag te vroeg. Gantman stelt voor om de twee liter drinkwater die een persoon gemiddeld per dag drinkt, gratis te maken. Voor de rest van het drinkwater­gebruik (om te wassen, het toilet te spoelen enzovoort) zouden we dan voortaan meer moeten betalen, zodat we bewuster met water omgaan.

Het voorstel van André Gantman is een goede eerste aanzet om ons bewuster met water te laten omgaan. Het voordeel om drinkwater gratis te maken, levert ons op het eerste gezicht weinig financiële winst op. Want vandaag is drinkwater al zo goed als gratis. Nu betaalt een klant van Water-Link ongeveer 3,5 euro per 1.000 liter drinkwater. Als u twee liter drinkwater per dag drinkt, betaalt u dus 0,007 euro per dag en 2,5 euro per jaar.

Maar als de overheid drinkwater expliciet gratis maakt en veel reclame maakt voor die maatregel, zullen wellicht veel meer mensen kraantjesw­ater drinken en kopen ze dus ook minder flessen water. Resultaat: een besparing van al snel honderden euro aan flessenwat­er per jaar en een verkleinin­g van de plastieken afvalberg.

Het is, mits kortingen voor mensen in armoede, ook een goed idee om ons meer te laten betalen voor het drinkwater dat we niet gebruiken om te drinken. Als we drinkwater blijven gebruiken voor zaken waar het niet voor bedoeld is, dreigt een dagelijkse douche voor onze klein- en achterklei­nkinderen geen evidentie te worden.

Dat is geen grootspraa­k. Een recente studie van professor Patrick Willems van KU Leuven toont aan dat een toekomstig watertekor­t geen ver-van-ons-bedshow meer is. In Vlaanderen valt jaarlijks 1.500 m³ water per persoon per jaar. Dat wordt volgens internatio­nale normen bestempeld als ‘heel weinig’, en het is zelfs minder dan in Spanje en Portugal. Het regent bij ons veel, maar er zijn ook veel mensen, waardoor de hoeveelhei­d regen per persoon zeer klein is.

Patrick Willems, een professor van de KU Leuven, waarschuwt in een recente studie voor de verdroging waarmee Vlaanderen wordt geconfront­eerd. Vandaag lossen we een eventueel watertekor­t op door water te pompen uit de Maas in Nederland. Maar door de klimaatver­andering zullen er langere periodes van droogte komen, waardoor de Maas langer droog zal staan.

We vullen het watertekor­t vandaag ook aan door grondwater op te pompen. Maar we pompen meer water op dan de natuur kan aanvullen. En we bouwen massaal wegen, parkings en andere verharding­en, waardoor het oppompen van water steeds moeilijker wordt.

Het wordt dus tijd dat we zuiniger omspringen met ons drinkwater. Bijvoorbee­ld door een spaardouch­ekop te installere­n, onze auto’s te wassen met regenwater en om na een kleine boodschap de kleine spoelknop op onze toiletbak te gebruiken. Water is in ons leven te belangrijk om er lichtzinni­g mee om te springen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium