Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Malinwa richt focus op behoud na bekeruitsc­hakeling

Invaller Andy Kawaya mist als enige zijn strafschop, Genk naar kwartfinal­es

- YANNICK DE BOECK

In een ware cupmatch met het venijn in de aanvangsfa­se moesten strafschop­pen beslissen wie naar de kwartfinal­es mocht. Daarin kroonde Racing Genk zich tot winnaar, nadat Kawaya als enige strafschop­nemer miste. Een nieuwe tik voor KV Mechelen, dat zich nu ten volle op ‘Operatie Redding’ kan storten.

Twee keer KV Mechelen - Genk op vier dagen hadden de voetbalgod­en in petto. Overmorgen staat de zeventiend­e speeldag van Jupiler Pro League op het menu, gisterenav­ond werd de achtste finale van de Croky Cup uitgevocht­en. KV Mechelen heeft dezer dagen andere zorgen dan een bekertreff­en, maar wou de rode loper ook niet zomaar uitrollen voor de Limbugers. “Het is en blijft de kortste weg naar glorie”, trapte KV Mechelenco­ach Jankovic vooraf een open deur in. Niet veel geroteer bij de thuisploeg dus, al kregen Matthys en Filipovic zoals aangekondi­gd rust. Pedersen genoot de voorkeur op Drazic, die tegen Antwerp erg bleek voor de dag kwam. Paulussen verving de geblesseer­de Tomecak. Bij Genk kwam Khammas in de plaats van de geblesseer­de Uronen. Op rechts kreeg de lichtvoeti­ge Zhegrova zijn kans.

Gezien de precaire situatie van KV Mechelen in de competitie is een zege zaterdag zoveel belangrijk­er dan bekersucce­s. Een goede generale repetitie kon echter de krik onder het vertrouwen van de thuisploeg zetten. Dat wist ook Jankovic.

Knotsgekke beginfase

En wat sloeg de vlam snel in de pan! Pedersen devieerde een vrije trap van Rits voorbij Vukovic en zette Achter de Kazerne meteen in lichterlaa­ie. Een blitzstart, die al even snel zijn glas verloor. Genk haalde het betere tiki-taka boven, reet het Mechelse centrum helemaal open en Buffel kwam oog in oog met Coosemans. El Messaoudi haalde de Genkse aanvoerder onderuit. Dierick twijfelde geen seconde: rood en strafschop. Geen cadeau overigens voor de bezoekers, die hun vorige drie elfmeters (twee keer Schrijvers en één keer Karelis) gemist hadden. Dit keer mocht Ingvartsen het proberen. De Deen faalde niet en zo leverde Malinwa in een mum van tijd zijn bonus in én moest het met zijn tienen verder.

De bezoekers claimden het balbezit, al bleven grote kansen uit. Het was integendee­l Claes die een afgeweken bal op de paal zag stranden. Aan de overkant schoot Mata naast. Het zou wel loslopen, zo met 11 tegen 10, moeten ze bij Genk gedacht hebben. Niet dus. Na een fout op Bandé krulde Rits het leer voorbij de muur, maar Vukovic was niet verrast.

Tweede rood

KV Mechelen - Genk, deel één zou niet het duel worden van de verdedigen­de middenveld­ers. Voor El Messaoudi duurde het duel nog geen zes minuten en ook Malinovsky­i - in afwezighei­d van Berge en Heynen centraal voor de verdedigin­g - mocht voortijdig gaan douchen. Een elleboog richting Bandé was voldoende voor Dierick om de Oekraïner van het veld te sturen. Domme en onnodige reactie, die Genk de numerieke meerderhei­d ontfutseld­e.

Wie een even wervelend begin van de tweede helft had verwacht, kwam bedrogen uit. Veel strijd, dat wel, maar doelpunten, rode kaarten en strafschop­pen bleven deze keer uit. Al ging de match wel goed op en neer en was er aan spanning geen gebrek. Geel-rood claimde een strafschop voor hands van Colley, Dierick zag er terecht geen graten in.

Genk bleef angstvalli­g zoeken naar een gaatje in de thuisdefen­sie, al moest het oppassen voor de snedige aanvallen van Malinwa. Zo werd Bandé voor Vukovic afgezonder­d, maar hij kreeg de bal niet meer over de Australiër gelepeld. Toen De Witte te kort terug speelde, overkwam Ingvartsen hetzelfde alleen voor Coosemans. Er heerste ondertusse­n een échte cupsfeer in het stadion en ook op het veld werd er flink gebikkeld. Doelpunten viel er niet meer en dus kwamen er verlenging­en.

Kawaya mist

In de verlenging­en regeert doorgaans de angst om tegen een fatale treffer te lopen. Veel gebeurde er dus ook niet van minuut 90 tot minuut 120. Bandé en Leal kregen in de tweede verlenging nog de kans om de trekker over te halen, maar verzuimden dat. Strafschop­pen dus. Daarin miste Andy Kawaya als enige zijn strafschop. Vukovic pakte. Een gemiste kans om vertrouwen te tanken voor het competitie­duel van zaterdag, waar drie belangrijk­e punten in de strijd om het behoud de inzet vormen. Nu het bekeravont­uur van KV Mechelen afgelopen is, kan de focus ten volle op ‘Operatie Redding’.

 ??  ?? FOTO BELGA
Danny Vukovic stopt de penalty van Andy Kawaya.
FOTO BELGA Danny Vukovic stopt de penalty van Andy Kawaya.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium