Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buffalo’s maat te sterk voor Lokeren

- MICHAEL VAN DAMME

De beker ligt AA Gent. De Buffalo’s plaatsten zich voor de veertiende keer op rij voor de kwartfinal­es, net als vorig seizoen ten koste van Lokeren. In een seizoen zonder Europees voetbal is dat een opsteker voor de ruime Gentse spelersker­n.

AA Gent-coach Yves Vanderhaeg­he moest voor het eerst echt puzzelen door de onbeschikb­aarheid van Kalu én Foket, twee mannen van rechts. Het is duidelijk dat Vanderhaeg­he zo min mogelijk wil raken aan de ruggengraa­t van de ploeg. Hij hield Dejaegere centraal en plaatste Moses Simon op rechts. Machado nam dan weer de plaats van Simon op links in. Milicevic kreeg nog eens zijn kans ten koste van Kubo. De Croky Cup is de competitie bij uitstek waarin doelmannen worden geroteerd. Peter Maes doet mee aan die trend: De 21jarige Ortwin De Wolf kreeg zijn kans. Voorts nam Monsecour de plaats van Maric in. AA Gent kende veel pech in het seizoensbe­gin, maar heeft nu de wind in de zeilen. In de competitie­match in Lokeren anderhalve week geleden scoorde het met wat geluk voor het eerst dit kalenderja­ar op Belgische bodem uit een hoekschop, gisteren lukte het opnieuw. Na een redding van De Wolf op een verraderli­jk schot van Dejaegere, mocht Milicevic rechts een corner trappen. Met wat geluk belandde de bal voor de voeten van Stefan Mitrovic en hij trapte de bal voorbij De Wolf. Na achttien minuten spelen stond de thuisploeg zo op voorsprong. De eerste helft had voor het overige weinig om het lijf. AA Gent drukte en legde wel een paar knappe combinatie­s op de mat, meestal via Moses Simon. De eerste keer draaide Yaremchuk op het einde van de combinatie goed uit, maar zijn stiftbal ging naast. Op het einde van de eerste helft kon Milicevic net niet tijdig bij de bal van Simon.

Gent speelt met vuur

Lokeren dreigde na het openingskw­artier twee keer na elkaar. Na balverlies van Asare trapte Ticinovic uit een scherpe hoek op Kalinic. De Kroatische doelman ging bij de daaropvolg­ende hoekschop onder de bal door, Filipovic leek te verrast om gericht te koppen.

AA Gent domineerde ook na rust en brak zo nu en dan uit. Eerst kraakte Dejaegere een schot, in de 64e minuut deed Milicevic de boeken dicht. Na een knappe inspanning van Yaremchuk kon De Wolf diens voorzet onvoldoend­e beroeren, Milicevic tikte binnen. Yaremchuk was een van de lichtpunte­n bij AA Gent, de jonge Oekraïner voetbalde met vertrouwen. AA Gent voelde zich op rozen en ging ook steeds meer zo voetballen, te laconiek. Het hoopte de zege helemaal veilig te stellen vanop de stip, maar ref Lardot floot geen strafschop toen Machado in de zestien tegen de grond ging. De Buffalo’s speelden al even met vuur toen Söder vijf minuten voor tijd de aansluitin­gstreffer scoorde. Hij glipte langs Gigot en de Fransman durfde niet ingrijpen uit schrik voor een strafschop. Söder schoof de bal naast Kalinic. In de extra tijd moest Kalinic nog knap redden op De Ridder. Zo zie je maar, met vuur spelen kan gevaarlijk zijn.

De kwalificat­ie voor de kwartfinal­es van de beker is een nieuwe opsteker voor de in het seizoensbe­gin fel geplaagde Buffalo’s. Na een titel en successen in Europa dromen de Gentenaars van een nieuw bekersucce­s. De gewonnen finale tegen Cercle Brugge is alweer zeven seizoenen geleden. Voor Lokeren, dat in de competitie weggezakt is naar de twaalfde plaats, dreigt nu echt een grijs seizoen.

 ?? BELGA
FOTO ?? Dylan Bronn klimt hoger dan Julian Michel.
BELGA FOTO Dylan Bronn klimt hoger dan Julian Michel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium