Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wil je de beste zijn, dan moet je de beste verslaan”

- KOEN VAN UYTVANGE

sland, Peru en Panama. Die drie landen kwamen dinsdagavo­nd uit de trommel tijdens de repetities voor de WKloting. Makkelijk zat? Niet volgens de bondscoach, die voor de afreis naar Rusland vooral aangaf wat hij niet wilde. “Tegen dat soort naties moet je ook hun enthousias­me kloppen.”

Roberto Martinez en de rest van de Belgische delegatie vertoeven inmiddels in Rusland om de WK-loting bij te wonen. In de droomlotin­g die dinsdag tijdens de repetities viel, gelooft de bondscoach niet. “Dat zal niet opnieuw gebeuren, hé”, lachte Martinez. “Ach, wil je de beste zijn, dan moet je de beste verslaan. We zullen zien hoeveel geluk we hebben. In de groepsfase kan je je nog een uitschuive­r permittere­n. Pas vanaf de eliminatie­fase is de loting echt bepalend. Voor mij is het vooral belangrijk dat je kan groeien in een tornooi.”

Toch wil niemand de kleppers uit de tweede pot. “Zoals Spanje of Engeland, die het goed deden in de voorronde. Maar ook tegen Peru is het moeilijk spelen”, verrast Martinez. “Die zijn er voor het eerst bij sinds 1982. Tegen dat soort naties moet je ook hun enthousias­me kloppen.”

Drie uur Wie hij wel wil loten, dat weigerde Martinez te

zeggen.

Technisch directeur Chris Van Puyvelde wilde zijn droomgroep wel op tafel leggen. “Ik kies voor Zwitserlan­d, Egypte en Panama. Maar eigenlijk zijn er geen zwakke landen. Kijk naar wie IJsland uitschakel­de (IJsland eindigde voor Kroatië, Oekraïne en Turkije,

red.). Dat is toch ongeloofli­jk?” Waar de delegatie vooral benieuwd naar is, is het speelschem­a. Waar wordt er gespeeld, hoe ver zijn de af te leggen afstanden, hoe vaak kunnen ze in het basiskamp buiten Moskou slapen? Wie bijvoorbee­ld in groep B terechtkom­t, kan vier van de zeven potentiële wedstrijde­n in Moskou spelen. Een luxe.

“Maar als we meer dan drie uur moeten vliegen, dan vertrekken we twee dagen voor de wedstrijd in plaats van één”, zegt Martinez. “Drie uur is zowat de grens of een verplaatsi­ng de voorbereid­ing verstoort of niet. Laat ons zien hoe de puzzelstuk­jes in elkaar passen.” Hij voegde er wel nog aan toe: “I am excited.” Hij is opgewonden, jawel.

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA ?? De officiële mascotte Zabivaka, ofte ‘Hij die scoort’, presenteer­t de zwaargewic­hten van pot 1.
FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA De officiële mascotte Zabivaka, ofte ‘Hij die scoort’, presenteer­t de zwaargewic­hten van pot 1.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium