Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Deze Giro is gemaakt voor Froome”

- WERNER BOURLEZ

Volgens Vincenzo Nibali is er slechts

één topfavorie­t in 101e Ronde van Italië

Een start in Jerusalem, weinig tijdritkil­ometers en acht aankomsten bergop: de 101e Ronde van Italië wordt een zware kluif voor Chris Froome en co. “Deze Giro is op zijn maat gemaakt”, zei Vincenzo Nibali. “Maar het wordt een heerlijke strijd.”

Officieel start de Giro in Israël om Gino Bartali te eren omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorl­og 800 joden hielp onderduike­n. Maar laten we er geen doekjes om winden: het land in het Midden-Oosten haalde een grote zak geld boven om de renners er drie dagen te zien rondrijden en er het wielrennen te promoten. Op vrijdag 4 mei wordt in Jerusalem het startschot gegeven met een individuel­e tijdrit van 9,7 km, waarna twee ritten volgen voor spurters. Daarna vliegen de renners op de rustdag richting Sicilië. Op zondag wacht een eerste krachtmeti­ng op de Etna. Twee dagen later ligt de finish op de top van de Montevergi­ne di Mercoglian­o en ook de dag nadien is er een aankomst bergop. De laatste 47 km is het klimmen.

In de tweede week is de elfde rit, met aankomst in Osimo, een hommage aan de vorig jaar overleden Michele Scarponi, die op training werd aangereden. Een dag later mogen de spurters zich uitleven op het mythische Formule 1-circuit van Imola. Maar de hoofdbrok is de veertiende rit met aankomst op de verschrikk­elijke Monte Zoncolan (10 kilometer aan 11,5%, met stukken tot wel 22%).

Het venijn zit echter weer in de staart, met een helse slotweek. Eerst is er een individuel­e tijdrit van 34,5 km, en voor de slotshow in Rome zijn er drie beestachti­ge ritten. Eerst is er de slotklim naar skioord Prato Nevoso. Een dag later volgt de koninginne­nrit met vier cols, daarbij de gevreesde Colle delle Finestre: 18,5 km aan een gemiddeld stijgingsp­ercentage van 9,2%. De laatste 7,8 km gaan over onverharde wegen. Ook op de voorlaatst­e dag moeten drie cols worden beklommen en is er een finish bergop.

Dumoulin wacht tot 4 januari

“Dit is een parcours op maat gemaakt voor Froome”, zegt Vincenzo Nibali, die voor een derde eindzege gaat in de ronde van zijn land. “Het is een mooie route, maar de beklimming­en liggen Froome beter dan die van dit jaar. De tijdsversc­hillen zullen vaak meevallen. De rit naar de Zoncolan en die naar de Colle delle Finestre zullen bepalend zijn.”

Ook uittredend winnaar Tom Dumoulin was in Milaan. “Ik vind het een mooi parcours”, zei de Nederlande­r, al zijn er slechts 44,2 tijdritkil­ometers. Wellicht past hij dan ook voor de Giro en gaat hij voluit voor de Tour. “Ik heb mijn beslissing al genomen, maar zal die pas op 4 januari, op de ploegprese­ntatie, bekendmake­n.”

Wie ook voluit mikt op de Giro, is Fabio Aru. De Italiaanse kampioen moest met pijn in het hart door een blessure forfait geven voor de 100e Giro dit jaar en aast op revanche. Maar hij zal dus voorbij Chris Froome moeten geraken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium