Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Comeback kid van 41 jaar

-

Zonder ongelukken mag Tiger Woods (41) vandaag zijn golfclubs opnieuw

gebruiken om balletjes richting hole te mikken, in plaats van erop te steupnen als krukken. Na vier rugoperati­es en pakweg 300 dagen zonder

competitie probeert de Amerikaans­e legende een zoveelste comeback. “Ik hou weer van het leven en kijk er geweldig naar uit om nog eens met plegzier golf te spelen. Mijn kids Sam (10) en Charlie (8) hebben nooit de

beste Tiger gezien. Die wil ik ze toch nog even meegeven.” Renteniere­n had anders ook gekund, met 94 miljoen euro aan prijzengel­d op de teller.

2008 (1e)

april: knieoperat­ies

Woods ondergaat een operatie aan de linkerknie om schade aan het kraakbeen te herstellen. Later raakt bekend dat hij ook stressfrac­tuurtjes heeft in het linkersche­enbeen. Hij blijft echter spelen, pakt op 15 juni met het US Open Championsh­ip zelfs zijn voorlopig laatste majorwinst, maar moet meteen daarna opnieuw aan het kraakbeen van diezelfde knie laten werken.

2009 (1e)

februari: comeback 1

Tiger keert terug in het Match Play Championsh­ip, verliest weliswaar in de tweede ronde, maar kan het seizoen ongestoord afwer- ken met zeventien tornooien, waarvan hij er zes wint.

2010 (2e)

mei: nu de nek

Op de slotdag van het Players Championsh­ip moet hij opgeven. “Ik speel al een poosje met pijn in de nek”, geeft hij als verklaring. Pas later zal hij bekennen dat een verschoven discus in de rug de echte oorzaak is.

juni: comeback 2

Met een maand rust lijkt het euvel opgelost. Tiger is weer van de partij op de Memorial, met een negentiend­e plaats. Een gedeelde vierde stek op het US Open zal la-

ter die maand zijn beste uitslag van het seizoen blijken.

juli: een scheiding

Elin Nordegren, het Zweedse model waarmee Woods in 2004 huwde, is de scheve schaats van manlief - er worden hem minstens twaalf affaires toegekend - eindelijk beu en laat zich scheiden. Tiger moet zowat 80 miljoen euro dokken en belandt na een therapie tegen seksversla­ving in de armen van skiester Lindsey Vonn. Na drie jaar is ook dat liedje uit. Sedertdien wordt hij in de gespeciali­seerde media geregeld aan één of andere schone gekoppeld, maar officieel blijft hij single.

2011 (23e)

mei: knie en achillespe­es

Op 2 mei moet Tiger in de openingsro­nde van het Players Championsh­ip stoppen met alweer een pijnlijke knie en problemen met de achillespe­es. Voordien was hij al met dezelfde klachten uit voorzorg uit het Wells Fargo Championsh­ip gestapt. Dit keer gaat hij er voor drie maanden uit.

augustus: comeback 3

Woods hervat op de WGC-Bridgeston­e Invitation­al met een 37e plaats. Hij werkt 21 tornooien op rij af.

2012 (3e)

maart: korte pauze

tussendoor moet hij twee weken pauzeren met een pijnlijke linkerachi­llespees, die hem tot opgave dwingt in Doral, maar desondanks kan hij dat jaar drie tornooien winnen.

2013 (1e)

juni: ontstoken elleboog

Na de US Open, op 16 juni, gaat hij er weer een maand uit met een ontstoken elleboog.

juli: comeback 4

Hij is er opnieuw bij op het Open Championsh­ip (18 juli), maar de golfwereld kijkt verbijster­d toe hoe Tiger op 21 augustus op het tornooi van The Barclays na zijn tweede slag op hole 13 in mekaar krimpt van de rugpijn. Hij finisht wel als tweede en werkt zijn kalender verder af, waarna hij voor het laatste het jaar beëindigt als nummer 1 van de wereld.

2014 (32e)

maart: eerste rugoperati­e

Op 31 maart moet de onderrug van Woods voor het eerst onder het mes, nadat hij in de finalerond­e van de Honda Classic moet opgeven. Een pijn die te vergelijke­n valt met die van de zomer voordien op The Barclays. Voor het eerst in zijn carrière mist hij de Masters.

juni: comeback 5

Woods is eind juni opnieuw van de partij in de Quick Loans National, maar geeft twee maanden later op tijdens de finalerond­e van de WGC-Bridgeston­e Invitation­al. Alweer met spasmen in de onderrug. “Ik wil hier weg”, is de enige commentaar van de aangeslage­n speler, die het seizoen afsluit met amper zeven tornooien op de teller, met een 25e plaats als beste uitslag.

2015 (416e)

februari: alweer de rug

Op het Farmers Insurance Open houdt Tiger het na elf holes voor bekeken, wanneer zijn rug alweer te erg opspeelt. Hij wijdt het probleem aan het herhaaldel­ijke uitstel van zijn ronde omwille van mist. Daardoor kon hij zich onvoldoend­e opwarmen.

april: comeback 6

Woods hervat met een gedeelde 17e plaats op de Masters en werkt daarna nog acht tornooien af, zonder een beter resultaat te kunnen voorleggen.

oktober: rugoperati­es twee en drie

Nadat hij op 16 september al een kleine ingreep had ondergaan om een stukje discus te verwijdere­n dat op de zenuw drukte, volgt in oktober een tweede ingreep. “Ik kom zo snel mogelijk terug.” In april moet hij melden dat hij voor de tweede keer in drie jaar de Masters zal missen.

2016 (652e)

december: alleen maar invitatiet­ornooi

Drie dagen voor zijn geplande terugkeer zegt hij op 10 oktober af voor de Safeway Open. “Mijn gezondheid is goed, maar mijn spelpeil is niet wat het zou moeten zijn.” De Hero World Challenge, zijn eigen invitatiet­ornooi, zal uiteindeli­jk zijn enige (niet-officiele) competitie van het jaar worden. Hij finisht vijftiende op zeventien.

2017 (1.199e)

januari: comeback 7

Zijn echte comeback volgt pas op 29 januari, wanneer hij de cut niet haalt op de Farmers Insurance Open. Minder dan een week later, op 3 februari, moet hij alweer met rugpijn de handdoek gooien op de tweede dag van de Omega Dubai Desert Classic.

20 april: vierde rugoperati­e

Een nieuwe operatie blijkt onvermijde­lijk. Daarbij wordt in Texas een beschadigd­e discus verwijderd. “Een ingreep die in de eerste plaats bedoeld is om mijn levenskwal­iteit te herstellen, want daarvan schoot niet veel meer over.”

29 mei: opgepakt

Woods wordt ’s nachts vlakbij zijn woonst in Florida door de politie opgepakt wanneer ze hem slapend aantreffen achter het stuur van zijn wagen. Die staat met draaiende motor langs de kant. Een versufte Tiger gaat vier uur achter de tralies. Uiteindeli­jk blijkt er geen alcohol in het spel maar een mix van voorgeschr­even medicijnen. “Een poging om weg te lopen van de pijn.”

30 november: comeback 8

Tiger Woods staat vandaag aan de start van de Hero World Challenge, het invitatiet­ornooi ten voordele van zijn Foundation. “Deze vier dagen moeten me de kans bieden om mijn nieuwe lichaam te leren kennen. Momenteel weet ik niet hoe ver ik sta, wat ik kan. Vorige keer dacht ik ook dat het nog allemaal redelijk was, maar eigenlijk speelde ik in slow motion. Toen had ik pijn, nu niet meer.”

PAUL DE KEYSER CHRISTIAN CEUTERICK

 ??  ?? Achter elk jaartal vindt u tussen haakjes de wereldrank­ing van Tiger Woods op het einde van dat betreffend­e jaar.
Achter elk jaartal vindt u tussen haakjes de wereldrank­ing van Tiger Woods op het einde van dat betreffend­e jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium