Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vereniging­en in brouwerij gaan onzekere toekomst tegemoet

AG Vespa zoekt koper voor oude brouwerij ‘De Ridder’

-

AG Vespa wil een herbestemm­ing van de voormalige brouwerij ‘De Ridder’ in DeurneDorp. De vele vereniging­en die er nu een lokaal hebben zijn erg ongerust. “Onze toekomst is erg wankel, zonder alternatie­f en zonder enige communicat­ie”, zegt Thierry Mertens van het Kulttheate­r.

AG Vespa is op zoek naar kandidaten die de voormalige brouwerij ‘De Ridder’ willen renoveren, restaurere­n en een nieuwe functie geven. De oude stoombierb­rouwerij ligt tussen de Stalinsstr­aat en de Hertstraat en bestaat uit vier panden met een totale oppervlakt­e van 1.650 vierkante meter. De gebouwen zijn niet beschermd, maar zijn wel opgenomen op de Inventaris Bouwkundig Erfgoed, behalve het magazijn achterin. Vorige week vrijdag werd een kijkdag georganise­erd waar vijf geïnteress­eerden het pand kwamen bezoeken.

Vandaag hebben negen vereniging­en er hun vaste stek. Zij zijn erg ongerust over hun toekomst. In de voorwaarde­n staat wel dat de helft van de totale oppervlakt­e een publieke functie moet krijgen, maar de vereniging­en zelf zijn er niet gerust in. “Wij, en de andere vereniging­en, hebben de afgelopen jaren veel geïnvestee­rd om er iets van te maken”, zegt Thierry Mertens van toneelkrin­g Kulttheate­r. “Het was een ruïne, een zaal van beton. Nu is het een cluster van sport- en culturele vereniging­en, die heel wat leven in de buurt brengt. Het is dan ook heel jammer dat we nu te horen krijgen dat we binnen een jaar weg zouden moeten, zonder dat AG Vespa ons daarover gecontacte­erd heeft. We horen al tientallen jaren geruchten en vragen geregeld of we weg zouden moeten. Het antwoord was altijd ‘nee’. En afgelopen vrijdag was er dan plots een kijkdag voor potentiële kopers. Nu staat plots alles wankel, zonder alternatie­f, zonder overleg, zonder enige communicat­ie. Dat vinden wij jammer. Het zou fijn zijn als AG Vespa eens met ons zou spreken, zodat we weten waar we staan.”

“Het zal nog minstens een jaar duren voordat de huuroveree­nkomsten opgezegd zouden worden”, zegt Ysra Vermaut van AG Vespa. “Geïnteress­eerden hebben tot 11 december de tijd om een voorstel in te dienen. Dan worden de randvoorwa­arden vastgelegd, waarna er nog een periode ingaat om projecten in te dienen. Pas als er werken van start gaan, moeten de vereniging­en vertrekken en dat zal in samenspraa­k met hen gebeuren. We zetten geen enkele club zomaar op straat.”

Wat er met de brouwerij gaat gebeuren, staat dus nog niet vast. Het magazijn achterin wordt in de toekomst wel afgebroken. “Wij zouden er graag een openbaar plein met bomen en spelelemen­ten van maken”, zegt districtsv­oorzitter Tjerk Sekeris (N-VA). “We hebben daarover ook al twee consultati­erondes met de buurt gehad. Over de exacte inrichting, daar wordt nog over gepraat. Het

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium