Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ideale filerijder bestaat niet”

Verkeersps­ycholoog Jos Vrieling ziet vooral oplossing in goede en actuele informatie

-

nelle en betrouwbar­e informatie is cruciaal om files te vermindere­n”, zegt verkeersps­ycholoog Jos Vrieling. “Want mensen die goed geïnformee­rd zijn, passen hun rijgedrag aan op wat gaat komen. Dat kan voor minder files zorgen en zelfs ongevallen voorkomen.”

2017 zal het zwaarste filejaar ooit worden, zo heeft het Vlaams Verkeersce­ntrum becijferd. Die drukte op de weg opent perspectie­ven voor nieuwe beroepen. Neem nu de Nederlande­r Jos Vrieling, verbonden aan het internatio­nale ontwerp- en consultanc­ybedrijf Arcadis, dat onder meer in Antwerpen en Brussel filialen heeft. Hij is verkeersps­ycholoog. “Ik onderzoek hoe mensen zich gedragen in het verkeer en waarom ze op een bepaalde manier handelen. Met cijfers en statistiek­en ben ik nauwelijks bezig. Dat is meer het vakgebied van verkeersde­skundigen”, zegt hij. Een kant-en-klare oplossing om de files aan te pakken, heeft ook hij niet. “Maar het is wel zeker dat nóg meer snelwegen niet de oplossing zijn. Want die trekken alleen maar veel verkeer aan. Uit studies is overigens gebleken dat 6% minder auto’s op de snelwegen het fileproble­em al voor een flink deel zouden oplossen”, zegt de verkeersps­ycholoog.

De ideale filerijder bestaat niet. Al zijn er volgens Jos Vrieling wel degelijk verschille­n. “Je mag het niet veralgemen­en, maar een vrouw van middelbare leeftijd zal doorgaans oplettende­r en voorzichti­ger een file in gaan dan een jonge kerel die nog niet heel lang zijn rijbewijs heeft. Al was het maar omdat bij die laatste het testostero­ngehalte vaak hoger ligt.” Wel maakt Jos Vrieling een duidelijk onderschei­d tussen mensen die het gewend zijn om in een file te rijden en zij die er per ongeluk in terechtkom­en. “Ervaring speelt een belangrijk­e rol bij het inschatten van situaties. Mensen die dagelijks in de file staan, blijven daar rustiger onder en zullen minder vaak onverwacht­e keuzes maken zoals van rijvak veranderen. Ze weten ondertusse­n wel dat dit weinig of geen tijdwinst oplevert en sneller tot een ongeval kan leiden.”

Ervaring speelt mee

Bij minder ervaren filerijder­s ligt dat anders. “Ook hier mag je niet veralgemen­en, maar mensen die slechts sporadisch in de file staan, reageren anders. Ze zullen vaker van rijvak proberen te veranderen of onvoldoend­e afstand houden. Deze mensen hebben vaak ook niet de rust, of noem het gelatenhei­d, van mensen die dagelijks in de rij staan.” Het profiel van een bestuurder kan dus wel degelijk het verschil maken in een file, meent Jos Vrieling. “Leeftijd en ervaring spelen een rol. Maar ook zaken zoals vermoeidhe­id of een gebrek aan tijd beïnvloede­n het gedrag van automobili­sten in een file.”

Waarschuwe­n helpt

Snelle en betrouwbar­e informatie over de files op snelwegen zijn volgens Jos Vrieling nog de beste manieren om problemen te vermijden. “Wie gewaarschu­wd is, is extra op zijn hoede. Mensen die onderweg of aan het begin van hun rit weten dat ze in een file zullen terechtkom­en, zijn extra voorzichti­g. Ze milderen al op voorhand hun snelheid en houden sneller afstand van een voorligger. Ze zijn simpelweg alerter voor wat komen gaat.” De manieren om automobili­sten te waarschuwe­n voor files zijn breed. “Verkeersin­formatie via de radio of gps zijn het bekendst en ook efficiënt. Op voorwaarde tenminste dat de informatie actueel en correct is.” Verder kunnen ook duidelijke informatie­borden langs de weg soelaas brengen. “In Nederland lopen op meerdere plekken projecten rond spitsmijde­n. Daarbij worden mensen beloond als ze niet tijdens de spits de weg op gaan. Minder auto’s op de weg blijft immers nog altijd de beste remedie tegen files.” Een verschil in verkeersge­drag in de ons omringende landen ziet Jos Vrieling niet. “Ik denk dat er weinig verschil is tussen het rijgedrag van pakweg een Belg, een Nederlande­r of een Duitser. Er wordt wel eens gezegd dat Duitsers gediscipli­neerder rijden. Maar of dat klopt?” PATRICK VAN DE PERRE

JOS VRIELING Verkeersps­ycholoog “Mensen die aan het begin van hun rit weten dat ze in een file terechtkom­en, zijn extra voorzichti­g.”

S

 ??  ??
 ??  ?? FOTO ARCADIS
FOTO ARCADIS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium