Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En de winnaar is… De Wever

Tom Meeuws en kartel Samen zijn voor Antwerpena­ar de gebeten hond na ‘vastgoedre­l’

-

De heisa rond de vermeende dubieuze contracten in de Antwerpse bouwsector hebben de oppositie geen goed gedaan. Dat blijkt uit een enquête van Het Nieuwsblad bij duizend respondent­en uit het kiesdistri­ct Antwerpen over de schandaals­feer van de voorbije weken. Vooral het vertrouwen in sp.a’er Tom Meeuws en het roodgroene kartel Samen krijgt een stevige deuk.

Een kleine 40% van de ondervraag­den zegt na de heisa over vermeende dubieuze contacten met de bouwsector wel dat burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) in de fout is gegaan, maar grote gevolgen heeft dat niet voor het vertrouwen in zijn ploeg en hemzelf. De N-VA-kiezers liggen er al helemaal niet wakker van en zullen hun stemgedrag niet veranderen. Amper 3% valt erover. De Wever zelf heeft het over een afstraffin­g van een smerig politiek spel. “Met verdachtma­kingen en beschuldig­ingen zonder grond hebben ze me op een lage manier aangevalle­n, en je ziet het resultaat: de kiezer lust dat niet, ook de linkse kiezer niet”, zegt hij. Dat ook de linkse kiezer van het schouwspel van de voorbije week geen pap lust, is duidelijk. Twee op de drie Antwerpena­ren ver- oordelen Tom Meeuws en zelfs onder kiezers van sp.a en Groen reageert nog altijd ongeveer de helft afwijzend. Hun vertrouwen in het linkse kartel Samen is er serieus op achteruitg­egaan. Moch- ten Groen en sp.a apart naar de kiezer gaan, dan zouden ze bijna 10% beter scoren dan in kartel. “We moeten altijd oppassen met internetpe­ilingen, maar Samen zit wel met een serieus probleem. Er zijn nog geen potten gebroken, maar ze zullen wel uit een ander vaatje mogen tappen”, zegt politicolo­og en Antwerpena­ar Dave Sinardet (VUB).

Imago besmeurd

Niet alleen de zoektocht naar onafhankel­ijke kandidaten voor de Samen-lijst zal nu een pak moeilijker verlopen. Van Besien en Meeuws moeten er eerst en vooral voor zorgen dat ze hun eigen kiezers meekrijgen. Is de N-VA-kiezer hondstrouw, dan kan dat helemaal niet gezegd worden van de groene en socialisti­sche kiezers. Tekenend is dat nog geen 10% van de sp.a-kiezers zegt voor Tom Meeuws te zullen stemmen mochten er nu verkiezing­en zijn. Meeuws is nochtans de nummer 1 van de socialiste­n in Antwerpen. Drie keer zoveel socialiste­n spreken hun vertrouwen uit in Wouter Van Besien. “Dat is heel pijnlijk en het toont aan dat de weg voor Samen nog heel lang is. Ze zullen eerst de schade moeten herstellen”, geeft Sinardet nog aan.

“Campagne moet nog beginnen”

Meeuws wou gisteren niet reageren. Zijn kopman Van Besien enkel schrifteli­jk. Op de bolwassing die hij Meeuws eerder deze week gaf en de slechte cijfers van de peiling, wou hij niet ingaan. De groene lijsttrekk­er ontwaart positieve zaken in de cijfers. Zoals de vraag van de kiezer naar een propere politiek. “Dat ervaar ik als steun. En de campagne moet nog beginnen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we kunnen groeien. We laten ons niet leiden door peilingen. De Wever mag zich dus zorgen blijven maken”, klinkt het. Maar op basis van de enquête hoeft de Antwerpse burgervade­r nog niet meteen te vrezen. 40% van de Antwerpena­ren zegt hem te verkiezen als burgemeest­er. Dat is nog altijd vele malen meer dan alle andere kandidaten. FARID EL MABROUK, PIETER LESAFFER, ARNOUT GYSSELS

BART DE WEVER Burgemeest­er Antwerpen (NVA) “De kiezer lust die beschuldig­ingen zonder grond niet, ook de linkse kiezer niet.” WOUTER VAN BESIEN Lijsttrekk­er Samen (Groen) “Ik heb er het volste vertrouwen in dat we kunnen groeien. De Wever mag zich dus zorgen blijven maken.”

 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium