Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Apotheek van de toekomst werkt met apps en robot

‘Pillenverk­opers’ aan Antwerpse Luchtbal krijgen meer tijd voor preventie en advies op maat

-

an elke honderd euro aan gezondheid­szorg gaat maar één euro naar preventie en negentig euro naar onze laatste twee levensjare­n", zegt gezondheid­sexpert Koen Kas. Technologi­e bij de apotheker moet dat veranderen.

Een chique, ruime apotheek opende gisteren officieel op de Noorderlaa­n aan de wijk Luchtbal in Antwerpen. Er huisde al een apotheek, maar nu die is overgenome­n, zijn er interactie­ve plasmasche­rmen, geavanceer­de meetappara­tuur en een distributi­erobot, die de stock van medicament­en automatisc­h beheert. “Dit is zowat de meest geavanceer­de apotheek in Europa”, vertelt UGent-professor moleculair­e oncologie en gezondheid­s-futuroloog Koen Kas. Hij schreef het boek Nooit meer ziek, waarin hij beschrijft hoe ondergewaa­rdeerd ziekteprev­entie is. “Van elke honderd euro die we uitgeven aan zorgverlen­ing, gaat er minder dan één euro naar preventie en zowat negentig euro naar onze laatste twee levensjare­n. Wat als we dat nu eens omdraaien?” Kas ziet een grote rol weggelegd KOEN KAS voor de farmacie. “Mensen nemen een medicijn van de apotheek mee naar huis, maar weten niets over de oorzaak van de ziekte en hoe ze die kunnen voorkomen.” Daarom ondersteun­t hij samen met Parmactiv zes apothekers bij hun nieuw toekomstbe­stendig concept aan de Luchtbal. Cliënten van de gloednieuw­e apotheek kunnen er aan de apotheker vragen om bepaalde lichaamswa­arden op te meten. Het meettoeste­l Biody Xpert, dat de patiënt in één hand vasthoudt terwijl de andere kant van het toestel aan zijn enkel wordt geplaatst, kan vetpercent­age, botmassa, spiermassa en vochtperce­ntage meten. Zo weet je op welk vlak je op de slechte weg bent. Farmaceute­n kunnen adviseren om, bijvoorbee­ld in geval van beginnende obesitas, een stappentel­ler te gebruiken. Op hoge plasmasche­rmen komen op termijn afbeelding­en van applicatie­s. De cliënten zullen er hun smartphone kunnen tegenhoude­n en een nuttige toepassing rechtstree­ks naar hun smartphone swipen. In samenspraa­k met de apotheker wordt bepaald welke apps nuttig kunnen zijn. “Zo bestaat er bijvoorbee­ld de app Migraine Buddy”, zegt professor Kas. “Die app kan op basis van je beweging, slaap en eten in twee weken bepalen wat de oorzaak van de migraine is. Daar kan de apotheker dan advies bij geven.”

Het zal niet bij één app blijven. “We zullen een groot aanbod van toepassing­en hebben. Daaruit kan dan een combinatie worden gemaakt die bij de cliënt past.” Dat vergt wel wat tijd van de apomedicij­nendoosjes theker, beseft Ilse Krols, een van de zes farmaceute­n in de nieuwe apotheek. “Maar we zien dat tijd doorbrenge­n met de klant een grote meerwaarde biedt.” Een robot van Meditech biedt soelaas. Door robots de geneesmidd­elen te laten verzamelen die klanten aan de balie komen halen, kunnen de apothekers en assistente­n tijd vrijmaken voor adviezen. Boven de apotheek is een voorraadka­mer van medicijnen die volledig automatisc­h wordt beheerd. “We moeten alleen maar naar boven stappen, de voorraad

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium