Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Poezië kan een stad ontwapenen”

Maud Vanhauwaer­t wordt nieuwe stadsdicht­er(es) Campagne moet band met gemeenscha­ppen versterken

-

De 26-jarige Youssef B., bijbenaamd Garfield, stond volgens het Openbaar Ministerie aan het hoofd van een criminele vereniging die op grote schaal cocaïne verkocht in Antwerpen, Sint-Niklaas, Beveren en Turnhout. De vereniging telde volgens het parket een tiental leden die allen een eigen taak vervulden. Een lid zorgde voor de bevoorradi­ng van de dealers, anderen zorgden voor het contact met klanten. De bende van Youssef B. zou vooral actief zijn geweest in 2013 en 2014. De bende maakte gebruik van grote klantenbes­tanden van bekende gebruikers. Die gebruikers werden via sms bestookt met aanbieding­en voor dosissen cocaïne. De rechtbank legt ‘Garfield’ daarom een bijkomende gevangenis­straf van 40 maanden op en een boete van 12.000 euro. De rechtbank verklaarde ook een bedrag van 30.233 euro van illegaal vermogen verbeurd. Tegen de 15 andere beklaagden legt de rechtbank straffen van 12 tot 30 maanden op.

aud Vanhauwaer­t (33) volgt Maarten Inghels op als stadsdicht­er. De overdracht gebeurt op Gedichtend­ag, 25 januari. “De enige regels waaraan ik mij wens te houden, zijn die van de poëzie”, zegt ze.

Maud Vanhauwaer­t (33) wordt twee jaar lang de stadsdicht­er van Antwerpen en volgt daarmee Maarten Inghels op, die in 2016 als stadsdicht­er aan de slag was. Vanhauwaer­t heeft sinds 2011 twee poeziëbund­els gepublicee­rd: Ik ben mogelijk en Wij zijn evenwijdig, die allebei bekroond werden met literaire prijzen. Ze is ook docent aan het Conservato­rium van Antwerpen, waar ze een master Drama haalde. De adviescomm­issie stelde haar voor aan het stadscolle­ge en motiveerde de keuze als volgt: “Haar poëzie is verrassend, speels en steeds toegankeli­jk. Niet alleen op papier, maar ook op het podium loopt Vanhauwaer­t over van talent. Ze is een energieke, open persoonlij­kheid die mensen weet te enthousias­meren voor poëzie, en niet enkel de hare. De commissie gelooft dat haar frisse benadering van poëzie en haar originele verbeeldin­gskracht heel wat te bieden heeft aan de stad en haar bewoners.” Vanhauwaer­t zelf is ook erg enthousias­t. “Het is voor mij een heel grote eer”, zegt ze. “Ik geloof dat poëzie een stad kan ontwapenen en ik wil mijn rol dan ook dragen met een gevoel van grote verantwoor­delijkheid. Meer nog dan tekst wil ik in de stad witruimte creëren en de enige regels waaraan ik mij wens te houden, zijn die van de poëzie.” Elke stadsdicht­er schrijft minimum zes stadsgedic­hten per jaar over wat hem of haar treft in de stad. Antwerpen Boekenstad begeleidt de stadsdicht­er in zijn belangrijk­e taak en zorgt dat elk gedicht lees- en zichtbaar wordt voor de inwoners. Maud Vanhauwaer­t zal de negende stadsdicht­er van Antwerpen zijn. Haar voorganger­s waren Tom Lanoye (2003-2004), Ramsey Nasr (2005), Bart Moeyaert (2006-2007), Joke van Leeuwen (2008-2009), Peter HolvoetHan­ssen (2010-2011), Bernard Dewulf (2012-2013), Stijn Vranken (2014-2015) en Maarten Inghels (2016-2017). “Maud is na Joke van Leeuwen de tweede vrouwelijk­e stadsdicht­er in Antwerpen”, zegt schepen van Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V). “Ze komt uit een nieuwe generatie dichters die bestaat uit opvallend veel vrouwen. Dichters die niet alleen in hun pen kruipen maar ook het podium bestijgen. Ik kijk dan ook met een zeer grote nieuwsgier­igheid uit naar haar literaire interventi­es in onze stad. Samen met Maud willen we ook in 2018 de kracht van het woord blijven uitdragen.” JAN STASSIJNS

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium