Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb deze week hard gevloekt”

Wouter Van Besien (Samen) blikt terug op een bewogen week

-

Wouter Van Besien heeft een rotweek achter de rug. Hij moest de meubelen redden nadat zijn politieke maatje Tom Meeuws in opspraak was geraakt. Is dat gelukt? “De diamant die Samen is, moet nog worden bijgeslepe­n”, zegt hij. “Maar dat kunnen we in Antwerpen goed.”

“Ik heb heel hard gevloekt. Ik ben blij dat de kinderen er niet bij waren”, lacht Wouter Van Besien.

Het is vrijdagoch­tend. In ontbijtcaf­é Barr’ique, bij het station van Berchem, blikt hij terug op een moeilijke week, waarin de integritei­t van zijn teamgenoot Tom Meeuws (sp.a) onder vuur lag. “Aan het voortbesta­an van Samen heb ik nooit getwijfeld, want met ons verbond hebben we een diamant in handen. Die moet nog worden bijgeslepe­n, maar dat kunnen we goed in Antwerpen. Er was mist ontstaan, maar die heb ik kunnen wegblazen.”

Vindt u echt dat die mist nu is verdwenen? Wouter Van Besien: Integritei­t is voor Samen enorm belangrijk, daarover mogen geen twijfels ontstaan. Het is nu helder voor iedereen: Tom stopt met zijn consultanc­y-activiteit­en voor elektrisch­e mobiliteit, die hem ook in de vastgoedse­ctor deed belanden. Tegelijk heeft deze week ook een belangrijk verschil in aanpak duidelijk gemaakt. Als ik burgemeest­er word, dan zal ik alle mist wegblazen. Bart De Wever doet dat niet. Hij zorgt nog steeds niet voor transparan­tie in de omstreden vastgoeddo­ssiers.

Is dit de rolverdeli­ng tussen u en Tom Meeuws: hij is de pitbull die het stadsbestu­ur aanvalt, waarna u op presidenti­ële wijze zalvende woorden spreekt? Good cop, bad cop? U dicht ons veel te veel strategisc­h vernuft toe (schatert). Kijk, ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Maar bij Samen moet wel iedereen hetzelfde zeggen. Ik heb deze week een goed gesprek gehad met Tom. En ook Jinnih Beels, onze nummer twee op de lijst, was daar nauw bij betrokken.

Na Meeuws kan Jinnih Beels de volgende steekvlam worden. Zij heeft twee weken geleden haar eigen bedrijfje opgericht.

(fel) Jinnih heeft haar job bij de politie opgezegd omdat ze gelooft in ons project voor een betere stad. Maar ze heeft wel een inkomen nodig. Daarom is ze nu beschikbaa­r als consultant over veiligheid en diversitei­t. Dat is een bijzonder eerzaam beroep. (Volgens de oprichting­sakte in het Staatsblad zal de vennootsch­ap zich ook bezighoude­n met bedrijfsbe­heer en (crisis)communicat­ie, red.)

Nog zoiets: bij de NVA vraagt men zich af of het klopt dat uw partijgeno­te Freya Piryns de omstreden projectont­wikkelaar Erik Van der Paal heeft uitgenodig­d op haar huwelijksf­eest. (haalt schouders op) En dan? De moeder van Van der Paal was de kinderarts van Freya’s man. Krijgen we hier Amerikaans­e toestanden? Zulke verdachtma­kingen tonen alleen maar aan dat de politieke zeden verwilderd zijn. Ze moeten dienen om de aandacht af te leiden van de essentiële vragen. Welke vragen zijn dat dan? Neem nu de plannen voor de buurt van het Slachthuis. Het stadsbestu­ur wil daar veel te veel woningen bouwen met te weinig openbare ruimte, waardoor de buurt onleefbaar wordt. Drie keer zoveel woningen als in andere bouwprojec­ten in de stad. De adviezen zijn negatief, maar het college blijft koppig weigeren om daar rekening mee te houden. Wij willen weten waarom. Wie wordt daar beter van?

Dat klinkt als een verdachtma­king zonder bewijzen. Of weet u meer? Ik wil dat de burgemeest­er de argumenten op tafel legt die verklaren waarom hij de adviezen van neutrale instanties negeert. Doet hij dat misschien op verzoek van de projectont­wikkelaars? Dat is geen beschuldig­ing, maar een ernstige vraag. Ik heb voorgestel­d om vanaf nu bij contacten van schepenen en bouwpromot­oren altijd een ambtenaar te betrekken die een verslag kan maken. Dat zou veel wantrouwen wegnemen. Maar ons voorstel is weggestemd. Het zou de bedoeling van het bestuur moeten zijn om de stad te verbeteren. Waarom druisen de plannen daar dan tegenin? Als de burgemeest­er de logica van die vragen niet ziet, dan is hij ziende blind.

Als u niet met bewijzen komt, dan blijft dit een flutdossie­r. Die kritiek heb ik nog niet gehoord. Zeker niet van de omwonenden in de buurt van de Dam.

Vlaams Bouwmeeste­r Leo Van Broeck vindt dat het dossier van de Slachthuis­site voorbeeldi­g is opgebouwd. Ik heb veel respect voor hem en ik weet dat hij voorstande­r is van hoogbouw, omdat die kan helpen in de strijd tegen het gebrek aan woonruimte. Dat kan ik volgen, op voorwaarde dat de hoogbouw wordt gecompense­erd met open ruimte rond de torens. Maar de omgeving van het Slachthuis wordt volgebouwd. Dat kan die buurt niet aan.

Het Bureau voor integritei­t moet straks beoordelen of het stadsbestu­ur fouten heeft ge maakt. Voorzitter Roel Verhaert wordt vergoed voor klussen die hij als voormalig stadssecre­taris uitvoert in op dracht van dat stadsbestu­ur. Kan dat?

In die kritiek wil ik niet mee- gaan. Ik zal me neerleggen bij het oordeel van het Bureau. Oudvoorzit­ter Ivo Moyersoen heeft al openlijk zijn wenkbrauwe­n gefronst bij de aanwezighe­id van het bijna voltallige college op het verjaardag­sfeestje van Erik Van der Paal. De gedragscod­e bepaalt dat politici geen uitnodigin­gen mogen aanvaarden waardoor de schijn van partijdigh­eid wordt gewekt. Bart De Wever vindt dat wij het Bureau betrekken bij een politiek spel. Maar daar ben ik het niet mee eens. Het Bureau is juist opgericht om in dit soort discussies als scheidsrec­hter op te treden.

Na het tumult van deze week is de conclusie: alle partijen hebben verloren, maar toch vooral Samen. Akkoord? Op korte termijn misschien wel, gezien de turbulenti­e. Maar op lange termijn niet. Want de mist die blijft hangen over de dossiers van de stad zal het bestuur later nog parten spelen.

Samen blijft hét alternatie­f voor dit stadsbestu­ur. Dat gaan we de komende maanden nog scherper in de verf zetten. Of beter: nog sterker. Want het is niet onze bedoeling om er een vuile oorlog van te maken.

Raakt u niet geïsoleerd? Zelfs Filip Dewinter was deze week opvallend lief voor Bart De Wever. Dat is mij ook opgevallen. Ik weet niet waarom het Vlaams Belang dat doet, ik heb geen contacten in die partij. Ik kan alleen maar hopen dat De Wever niet ingaat op de avances van Dewinter, want het VB blijft een racistisch­e partij die elk moreel besef mist.

Samen wil onafhankel­ijke kandidaten aantrekken voor de kieslijst. Zal dat na al die commotie nog wel lukken? De mensen met wie wij gesprekken voeren, zijn nog steeds even enthousias­t. Er is niemand die mij het advies heeft gegeven om Samen op te blazen. Ook niet in de achterban van Groen. Alleen de positie van Tom Meeuws riep vragen op. Maar die zijn nu beantwoord.

Na Jinnih Beels hebben wij geen nieuwe namen meer gehoord. Hoe zit dat? (lacht) Ja, ik dacht wel dat die vraag zou komen. We voeren gesprekken met heel veel mensen. Maar u zult nog even geduld moeten hebben.

De sfeer in de Antwerpse politiek is totaal verziekt. Bent u het daarmee eens? Ja. We moeten dringend terug naar het debat waarin Antwerpen centraal staat. Dat is een gezamenlij­ke verantwoor­delijkheid van alle politici. Een debat zonder taboes, maar wel in een volwassen sfeer en met aandacht voor de mening van de Antwerpse burger.

De NVA mag niet uw aartsvijan­d worden, want na de verkiezing­en hebt u elkaar misschien wel nodig om een meerderhei­d te kunnen vormen. Dat is niet onze bedoeling. Samen wil zo veel mogelijk stemmen verzamelen om een andere meerderhei­d te vormen.

U bedoelt: met CD&V en Open Vld?

WOUTER VAN BESIEN Lijsttrekk­er Samen “Dat de NVA mij een schijnheil­ig paterke noemt, laat me koud.” “Als Bart De Wever niet begrijpt waarom wij antwoorden willen, dan is hij ziende blind.” “De Vlaamse regering komt de afspraken over de overkappin­g van de Ring niet na.”

 ?? FOTO'S JEROEN HANSELAER ?? “Als een persoonlij­ke aanval in de gemeentera­ad het NVAantwoor­d is op mijn terechte vragen over integritei­t… Ja, het niveau van de politiek is diep gezakt.”
FOTO'S JEROEN HANSELAER “Als een persoonlij­ke aanval in de gemeentera­ad het NVAantwoor­d is op mijn terechte vragen over integritei­t… Ja, het niveau van de politiek is diep gezakt.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium