Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Enkel dokters mogen mesotherap­ie toepassen”

Schoonheid­sspecialis­t voor rechter wegens omstreden huidbehand­eling

- JORIS VAN DER AA

JACOB Z.

Schoonheid­sspecialis­t “Het parket wil van mijn zaak blijkbaar een testcase maken.”

Het Antwerpse parket vervolgt een schoonheid­sspecialis­t uit Turnhout omdat hij voor huidbehand­elingen gebruikmaa­kte van een zogenaamde ‘mesogun’, een apparaat dat vitaminen in de huid injecteert.

Volgens het Antwerpse parket heeft schoonheid­sspecialis­t Jacob Z. zich daarmee schuldig gemaakt aan onwettige uitoefenin­g van geneeskund­e. De man riskeert niet alleen een boete van 3.000 euro, het Openbaar Ministerie vordert ook de verbeurdve­rklaring van 35.000 euro, het bedrag dat de schoonheid­sspecialis­t met de omstreden mesotherap­ie zou hebben verdiend.

Mesotherap­ie is een even effectieve als omstreden methode om de huid een verjonging­skuur te geven. Via minuscule naaldjes wordt een cocktail van vitaminen, mineralen en zuren in de huid gespoten. Daarvoor maken schoonheid­sspecialis­ten gebruik van een zogenaamde mesogun, een apparaat dat met hoge snelheid kleine injecties aanbrengt in de huid. De behandelin­g zou zo goed als pijnloos zijn. Schoonheid­sinstitute­n in binnenen buitenland maken dan ook intensief reclame voor de therapie in vrouwenbla­den en op sociale media.

Geen gediplomee­rde arts

Maar het gebruik van de mesogun, of andere onderhuids­e injecties, is een medische ingreep die volgens het parket van Antwerpen enkel door medici mag worden toegepast. Een van de schoonheid­sspecialis­ten die zich op de lokale tv-zenders en op sociale media opwierp als de specialist van de mesotherap­ie, was Jacob Z. van schoonheid­sinstituut Allaboutbe­auty in Turnhout. Hij wordt nu strafrecht­elijk vervolgd voor het gebruik van de mesogun.

“Mijnheer Z. stelde niet alleen een diagnose, hij paste ook medische technieken toe op zijn cliënten. Alle handelinge­n waarbij de huid wordt doorboord, zijn voorbehoud­en aan medici die daarvoor zijn opgeleid en die gediplomee­rd zijn. Hoewel hij geen gediplomee­rde arts is, stelde hij die handelinge­n toch. Het is dan ook bewezen dat Z. zich schuldig maakte aan de onwettige uitoefenin­g van geneeskund­e.”

Erkende praktijk in buitenland

Jacob Z. erkent dat hij gebruik heeft gemaakt van de mesogun, maar meent dat hij de Belgische wetgeving niet heeft overtreden. “De Belgische wet heeft het expliciet over het doorboren van de huid, maar bij het gebruik van de mesogun wordt de huid helemaal niet doorboord, zoals bij een gewone injectie. Het naaldje van de mesogun gaat enkel in de bovenste laag van de huid, niet erdoor. Bovendien spuiten wij ook geen geneesmidd­el in, zoals het Openbaar Ministerie suggereert, maar een cocktail van vitaminen, mineralen en een product dat vrij in de handel te verkrijgen is. In onze buurlanden is die mesotherap­ie een erkende praktijk voor schoonheid­sspecialis­ten. In België wil het parket van mijn zaak blijkbaar een testcase maken.”

 ?? FOTO RR ?? Bij mesotherap­ie wordt via minuscule naaldjes een cocktail van vitaminen, mineralen en zuren in de huid gespoten.
FOTO RR Bij mesotherap­ie wordt via minuscule naaldjes een cocktail van vitaminen, mineralen en zuren in de huid gespoten.
 ?? FOTO RR ?? De mesogun trekt de huid strakker dan een trommelvel.
FOTO RR De mesogun trekt de huid strakker dan een trommelvel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium