Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hartverwar­mend eerbetoon aan dorpsfiguu­r die eenzaam sterft

Facebook-oproep voor uitvaart van zonderling­e man met hond mist effect niet

- KRISTIN MATTHYSSEN

KATRIJN VAN OSTA

OCMWvoorzi­tter Schoten “Dat het overlijden van een dorpsfiguu­r zo veel mensen raakt, is mooi in deze kille tijden.”

RIP Gène. Meer dan die twee woorden waren er vorige week op de Facebookgr­oep

Ge Zijt van SintJob niet nodig. Iedereen wist over wie het ging. In SintJob kende iedereen de zonderling met de hond. In plaats van een eenzame uitvaart, kreeg hij door de kracht van de sociale media een mooi eerbetoon.

Jean Gène Mees, weduwnaar van Lucia De Kimpe. Geboren op 23 november 1932 in Antwerpen en thuis te Schoten overleden op 26 november 2017. Door de tekst op het herdenking­sprentje vernamen veel inwoners van Sint-Job donderdag op de uitvaart dat Gène eigenlijk Jean heette, dat hij al 85 jaar was en sinds 1978 weduwnaar.

Uitvaarton­derneming Van Staey-Leurs uit Schoten, die de begrafenis­sen in opdracht van het OCMW Schoten doet, had op eigen initiatief enkele tientallen herdenking­sprentjes gedrukt, met foto’s die van Gène op Facebook waren verschenen.

“Er was wel een oproep gelanceerd om donderdag om 9.30u naar het kerkhof in Schoten te komen, maar we vreesden dat het een eenzame uitvaart zou worden. Een kerkdienst was er niet”, vertelt Kathy Van Staey van de uitvaarton­derneming. “We hadden zelf een tekst voorbereid om voor te lezen aan zijn graf, mochten we er moederziel alleen staan. Maar er waren vijftig mensen, van wie er twee zelf een tekst hadden voorbereid. Iedereen dacht dat de man geen familie had, maar er was zelfs een broer aanwezig. Er werden bloemen neergelegd en iemand had een pluchen hondje meegebrach­t. We hebben achteraf nog herdenking­sprentjes moeten bijdrukken.”

“Straat is leeg zonder u”

Gène woonde aan de Vaartdreef in Schoten, vlak naast het kanaal DesselScho­ten, maar hij ging altijd in Sint-Job naar de winkel. Daarom beschouwde­n vooral de inwoners van Sint-Job Gène als ‘hun’ dorpsfiguu­r. Hij wordt er nu al gemist. “De straat ziet er leeg uit zonder u”, liet iemand al optekenen op Facebook.

Gène zei niet veel, maar hij deed geen vlieg kwaad. “Teruggetro­kken, maar vriendelij­k”, zo wordt hij omschreven. Iedereen kende hem als de man met de hond, want in zijn beginperio­de in SintJob had hij een onafscheid­elijke straathond met drie poten. Na die hond volgde een cocker spaniël, daarna een jack russel en de laatste jaren van zijn leven had Gène een yorkshire terriër. Al zijn honden, teef of reu, gaf hij de naam Bobke. Zijn honden waren alles voor hem.

Nadat het nieuws van zijn overlijden bekend was geraakt, stonden er direct kandidaten op om Bobke te adopteren. Via het asiel van Schoten vond het dier al een nieuwe thuis.

Overleden in werfkeet

Gène leefde met het minimum aan comfort, maar dat was zijn keuze. Zijn huisbazin Christel vertelt hoe hij begin jaren tachtig vanuit Antwerpen in Sint-Job belandde. Eerst in een huurhuis. Toen dat verkocht werd, kon hij in een buitenverb­lijf van Christels familie naast het kanaal terecht. “We kenden hem omdat hij in onze buurtwinke­l kwam.” Toen de chalet enkele jaren geleden afbrandde, bleef Gène op het perceel wonen, in een caravan. Later in een werfkeet, waar hij op 26 november in bed overleed, met Bobke aan zijn zijde.

“Die caravan en die werfkeet waren noodoploss­ingen, maar hij wou niets anders”, zegt Christel. “Zijn dieren, meer had Gène niet nodig. Zijn kippen liepen binnen en buiten en hij had zelf een vijvertje gemaakt.”

Eén keer had Christel hem ziek geweten. “Maar Gène wou geen dokter.” Ook niet toen bleek dat hij kanker had. Fotografie­studenten hadden nog moeite gedaan, en het OCMW van Schoten stuurde de maatschapp­elijk werker langs. “Hij liet zich niet gemakkelij­k helpen”, zegt OCMW-voorzitter Katrijn Van Osta. “Hij was een natuurmens. De mensen hebben zijn keuzes gerespecte­erd.” Dat het overlijden van de dorpsfiguu­r Gène zo veel mensen raakt, vindt Van Osta mooi in deze kille tijden.

Kaarsjes en kinderteke­ning

“Eén keer heb ik hem kwaad geweten, toen de vaart was drooggezet voor onderhoud en er karpers waren gestorven”, zegt Yvonne Van Sevenant van het dierenhote­l, waar hij zijn yorkshire gratis mocht laten trimmen.

Er wordt gezegd dat Gène chirurg was geweest. “Ik denk dat havenarbei­der dichter bij de waarheid zal liggen”, zegt huisbazin Christel. “Matroos op de lange omvaart”, had Gène ooit verteld tegen buurman Georges, die gisteren spontaan de achtergebl­even kippen kwam voederen. “Ik heb gezien dat iemand de kat al eten heeft gegeven. En ’s avonds branden er kaarsjes.” Aan de deur ligt een kinderteke­ning met hartjes en de tekst ‘Slaap zacht Gène, we zullen je missen’.

 ?? FOTO RR ?? Gène met zijn hond met drie poten, een vijftienta­l jaar geleden vissend aan de vaart. Deze foto staat samen met de foto links bovenaan op zijn herdenking­sprentje.
FOTO RR Gène met zijn hond met drie poten, een vijftienta­l jaar geleden vissend aan de vaart. Deze foto staat samen met de foto links bovenaan op zijn herdenking­sprentje.
 ?? FOTO RR ?? De begrafenis­ondernemer had een eenzame uitvaart verwacht, maar er waren toch heel wat inwoners aanwezig op het afscheid.
FOTO RR De begrafenis­ondernemer had een eenzame uitvaart verwacht, maar er waren toch heel wat inwoners aanwezig op het afscheid.
 ?? FOTO KMA ?? Buur Georges komt graan voor de kippen strooien aan de werfkeet waarin Gène woonde en stierf. Aan de deur hebben mensen bloemen en kaarsen gezet.
FOTO KMA Buur Georges komt graan voor de kippen strooien aan de werfkeet waarin Gène woonde en stierf. Aan de deur hebben mensen bloemen en kaarsen gezet.
 ??  ?? Gène met zijn yorkshire Bobke.
FOTO RR
Gène met zijn yorkshire Bobke. FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium