Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grote steden geven minder snel leefloon dan kleine gemeenten

Antwerpse onderzoeke­rs willen zelfde systeem voor iedereen én verhoging uitkeringe­n

- PATRICK VAN DE PERRE

In een grote stad als Antwerpen hebben mensen minder kans om een leefloon te krijgen. Dat komt omdat steden de regels strenger toepassen dan kleinere gemeenten.

Die conclusie komt uit het jaarboek over armoede en sociale uitsluitin­g van de Universite­it Antwerpen, dat maandag werd voorgestel­d. “Het zijn de gemeenten die een leefloon toekennen. Hoewel er federale wetgeving is die bepaalt wie daarvoor in aanmerking komt, zijn er duidelijke verschille­n per gemeente”, zegt onderzoeks­ter Marjolein De Wilde (UAntwerpen).

“De verklaring daarvoor ligt voor een deel bij de leeftijd en de houding van de maatschapp­elijk werker die het dossier behandelt. Mensen die vaker in aanraking komen met aanvragen voor een leefloon, zijn wellicht iets kritischer. Onder meer als het gaat om de werkbereid­heid van mensen zijn ze strenger. Dat vooral grote gemeenten strenger zijn, heeft te maken met het hogere aantal aanvragen dat ze krijgen”, vervolgt De Wilde.

Verder onder armoedegre­ns

De onderzoeks­ter pleit voor het automatise­ren van aanvragen voor een leefloon. “Een uniform systeem vermijdt afwijkinge­n. Nadien moeten maatschapp­elijk werkers deze mensen wel kunnen blijven begeleiden.”

Tijdens de voorstelli­ng van het jaarboek werd nogmaals gepleit om het leefloon gelijk te stellen aan de armoedegre­ns. “Want op die manier zijn we de armoede van morgen aan het voorbereid­en. Het aantal kinderen dat nu in een kansarm gezin geboren wordt, is enorm”, zegt Caroline Vermeiren, een van de samenstell­ers van het boek.

“Het leefloon voor een alleenstaa­nde bedraagt 892,7 euro en ligt daarmee 222,3 euro onder de armoedegre­ns voor een alleenstaa­nde. Die grens is vastgelegd op 1.115 euro. We stellen vast dat die kloof vorig jaar ‘slechts’ 216 euro was. Leefloners gaan er dus op achteruit”, zegt Vermeiren.

 ?? FOTO RR ?? Het aantal leefloners stijgt. “Op die manier zijn we de armoede van morgen aan het voorbereid­en”, zegt expert Caroline Vermeiren.
FOTO RR Het aantal leefloners stijgt. “Op die manier zijn we de armoede van morgen aan het voorbereid­en”, zegt expert Caroline Vermeiren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium