Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met lied over homo’s naar Songfestiv­al”

Presentato­r Jens Geerts (29) neemt deel aan preselecti­e in ministaatj­e San Marino

- ANDREAS ROTTY

Jens Geerts uit Stabroek wil in 2018 voor het piepkleine landje San Marino deelnemen aan het Eurovisies­ongfestiva­l, met een nummer over de liefde tussen twee mannen. Volgens hem krijgt homoseksua­liteit niet genoeg aandacht in de liedjeswed­strijd.

Het Songfestiv­al – met winnaars als Dana Internatio­nal en Conchita Wurst – staat nochtans bekend als een thuishaven voor homo’s. Jens Geerts beseft dat. Hij kent het Songfestiv­al erg goed, want voor holebizend­er OUTtv brengt hij jaarlijks verslag uit van het gebeuren. “Het is het enige evenement dat ik ken waar de rij bij de mannentoil­etten langer is dan bij de vrouwen. Ik noem het de grootste verdoken gaypride van het continent. Maar jammer genoeg ligt de nadruk daarbij op ‘verdoken’. In 2003 werd nog gedreigd tegen het Russische duo t.A.T.u. dat het licht zou uitgaan en het optreden zou eindigen als de twee vrouwen zouden kussen op het podium. Twee jaar geleden was er nog enorme druk nodig om regenboogv­laggen toe te laten op het festival.”

“Het zou fijn zijn als er eens een nummer in de hitlijsten verschijnt waarin een man zijn liefde verklaart aan een man”, vindt Geerts. Hij ziet het Songfestiv­al als een goede plek voor zo’n boodschap, want in de wedstrijd is nog nooit zo’n nummer aan bod gekomen. “Terwijl het wel de normaalste zaak van de wereld is als een man zijn verlangen naar een vrouw uit in een lied, of omgekeerd.”

Honderd likes nodig

Geerts probeerde verscheide­ne openbare omroepen al te overtuigen om een liedje rond dat thema te sturen, maar daarin slaagde hij nog niet. Maar voor de stadstaat San Marino kan iedereen, ook uit het buitenland, een nummer inzenden (zie kader). Wie meer dan honderd likes haalt op een auditiefil­mpje op YouTube, wordt door de jury beoordeeld. De besten daarvan gaan naar de finale.

De Stabroeken­aar haalde de honderd likes al. Hij maakte een ludieke versie van het nummer

Satellite van de Duitse Lena – de winnares van 2010 – waarin hij zijn boodschap uitlegt. “Het hangt nu helemaal af van de juryleden of ik bij de tien finalisten zit.” Al heeft hij geen gouden stem, beseft hij zelf. “Ik kan wel zingen, maar eerder in de stijl van meezingen op café.”

De tien finalisten worden later deze maand bekendgema­akt. Of de jury in de erg conservati­eve stadstaat zijn boodschap zal lusten, is nog maar de vraag.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Jens Geerts, presentato­r bij holebizend­er OUTtv, wil volgend jaar deelnemen aan het Songfestiv­al voor San Marino.
FOTO JAN VAN DER PERRE Jens Geerts, presentato­r bij holebizend­er OUTtv, wil volgend jaar deelnemen aan het Songfestiv­al voor San Marino.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium