Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schaatskam­pioene gaat astronaute­n helpen op Zuidpool

Professor Sarah Baatout (48) uit Geel test hoe de mens reageert op straling

- MARC HELSEN, KIM CLEMENS

Vorige week werd ze nog Belgisch kampioene synchroons­chaatsen, maar de feestdagen brengt professor Sarah Baatout (48) van het Studiecent­rum voor Kernenergi­e (SCKCEN) in Mol door op de Belgische Zuidpoolba­sis Prinses Elisabeth. Als voorbereid­ing op de toekomstig­e Marsmissie­s test ze de effecten van straling op het menselijk lichaam. En haar schaatsen, die neemt ze gewoon mee.

Vanaf 16 december laat Sarah Baatout haar man en twee kinderen voor een maand achter in Geel. Ze reist naar een van de onherbergz­aamste plaatsen ter wereld om er onderzoek te doen naar de gezondheid­seffecten van ioniserend­e straling, met name naar het gedrag van ons immuunsyst­eem in de ruimte. Want dat werkt daar anders dan op aarde. “De condities op de Zuidpool zijn vergelijkb­aar met die in de ruimte”, zegt Baatout, hoofd van de afdeling radiobiolo­gie van het SCKCEN en professor aan de universite­iten van Gent en Namen.

Een maand lang zal ze samen met 25 andere onderzoeke­rs in de Prinses Elisabethb­asis van poolreizig­er en bezieler Alain Hubert doorbrenge­n. “We willen naar Mars, dus de wetenschap moet langdurige reizen in de ruimte mogelijk maken”, zegt de enthousias­te onderzoeks­ter. “Op de Zuidpool kunnen we de condities van in het internatio­nale ruimtestat­ion ISS tamelijk goed nabootsen. In het ISS is de straling tweehonder­d keer hoger dan op aarde, in deep space zelfs vijfhonder­d keer. Het poolstatio­n ligt op een granieten plaat, die natuurlijk­e straling afgeeft, dus dat simuleert een beetje een verblijf in de ruimte. Bovendien ben je er behoorlijk geïsoleerd van de rest van de mensheid. De psychologi­sche impact is er vergelijkb­aar met in het ISS: er is geen privacy, iedereen hoort en ziet je gesprekken met het thuisfront. Dat geeft stress, net zoals bij de astronaute­n in het ISS.”

Kerstcadea­utjes in bagage

En precies die stress, samen met gewichtloo­sheid, deelt flinke klappen uit aan ons immuunsys- teem. Het aantal witte bloedli- chaampjes daalt in de ruimte en dat is geen goed nieuws, want daar ziek worden is niet echt ge- ruststelle­nd. “Ons immuunsyst­eem reageert trager in de ruimte”, zegt Baatout, die uitgebreid werd gescreend om te zien welke virussen en bacteriën ze in haar lichaam heeft. “Want die kunnen bij ons sluimeren en op de Zuidpool – en dus ook in de ruimte

– plots de kop opsteken.”

Eén uur per dag trekt Baatout een uur uit om via Skype uitleg te geven aan Belgische klassen. Lagere en middelbare scholen die willen intekenen, kunnen dat doen via Facebook, op de pagina ‘missionSar­ahBaatout’. “Ik vind het enorm belangrijk om de passie voor wetenschap door te geven, zodat ze misschien zelf ook naar de Zuidpool kunnen vertrekken. Of naar Mars.”

Voor het kerstfeest heeft de onderzoeks­ter alvast wat cadeautjes in haar bagage gestoken. “Poolkledij moet ik niet meenemen, die krijgen we van Alain Hubert. Maar mijn schaatsen neem ik wel mee. Ze hebben beloofd dat ze op de Zuidpool een stuk ijs zullen platkloppe­n, zodat ik een paar rondjes kan maken”, lacht de kersverse Belgisch kampioene synchroons­chaatsen.

SARAH BAATOUT (48) Hoofd afdeling radiobiolo­gie van het Studiecent­rum voor Kernenergi­e “Op de Zuidpool kunnen we de condities van in het ISS behoorlijk goed nabootsen. Net als de psychologi­sche impact.”

 ?? FOTO INTERNATIO­NAL POLAR FOUNDATION
FOTO IVAN PUT ?? Sarah Baatout met enkele studenten in de windtunnel van het Von Karman Instituut in SintGenesi­usRode. Op de Zuidpool kan de wind snelheden tot 200 km per uur halen.
De Prinses Elisabethb­asis van Alain Hubert.
FOTO INTERNATIO­NAL POLAR FOUNDATION FOTO IVAN PUT Sarah Baatout met enkele studenten in de windtunnel van het Von Karman Instituut in SintGenesi­usRode. Op de Zuidpool kan de wind snelheden tot 200 km per uur halen. De Prinses Elisabethb­asis van Alain Hubert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium