Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deal struikelt over Noord-Ierland

Op de valreep toch geen akkoord tussen Europa en Groot-Brittannië

- KRISTOF SIMOENS

Was de begroeting tussen de Britse premier Theresa May en Europees Commissiev­oorzitter Claude Juncker nog hartelijk, dan waren de Brexitonde­rhandeling eerder “hard maar fair”.

FOTO'S EPAEFE, EPA HENDRIK VOS

Europaspec­ialist UGent “De beloftes die tijdens het Brexitrefe­rendum zijn gedaan, zijn onmogelijk te realiseren.”

Het werd de laatste kans voor een fatsoenlij­ke boedelsche­iding genoemd. En het zag er lang naar uit dat Europees Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker en de Britse premier Theresa May de laatste knopen ook écht zouden doorhakken. Maar op de valreep liep de Brexitdeal vast op de kwestie NoordIerla­nd. Toch hopen ze later deze week alsnog de laatste plooien glad te strijken.

“This is not a failure.” JeanClaude b Juncker kon gisteren na ettelijke uren hard onderhande­len in Brussel met de Britse premier Theresa May “nog geen volledige deal” aankondige­n “ondanks een significan­te vooruitgan­g”. “Maar”, zo ging de voorzitter van de Europese Commissie verder, “dit is geen mislukking”. Ook May hield het opvallend kort: ze had het over “harde maar faire” onderhande­lingen en sprak van “een of twee issues waarover nog geen eensgezind­heid bestaat”. Maar de verschille­n zijn “niet onoverbrug­baar”. “Ik ben ervan overtuigd dat we dit positief zullen afronden”, hield de Britse premier de moed erin.

Wat vooraf was aangekondi­gd als een cruciale dag voor de Brexit-onderhande­lingen liep dus af met een sisser. May was gisteren naar Brussel gekomen voor finale gesprekken over de drie hete hangijzers waarover eerst een deal moest worden bereikt. Pas dan wilden de 27 EU-landen het licht op groen zetten voor de tweede onderhande­lingsfase.

‘Zachte’ of ‘harde’ grens

Enig optimisme was gewettigd, zeker toen uitlekte dat er geen ‘harde’ grens zou komen tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. In de praktijk zou dat betekenen dat Noord-Ierland nog met minstens één been binnen de EU blijft, omdat er bijvoorbee­ld geen grenscontr­ole zou bestaan aan de grens met Ierland. Maar dat zag de Noord-Ierse Democratic Unionist Party niet zitten: die wil van geen toegevinge­n aan Ierland horen. De DUP staat bovendien sterk, want zonder haar steun heeft de regering van May geen meerderhei­d. Volgens de BBC zou May zelfs gebeld hebben met de Noord-Ierse partijleid­er, waarna de Britse premier de onderhande­lingen met Juncker zou hebben gestaakt.

“Hiermee is bewezen wat ik al langer vrees”, zegt Hendrik Vos, Europaspec­ialist van de UGent. “De beloftes die tijdens het Brexitrefe­rendum zijn gedaan en die door de ‘harde Brexiteers’ in de regering-May nog altijd worden herhaald, zijn onmogelijk te realiseren. Neem nu de toegeving over een ‘zachte’ grens tussen Ierland en Noord-Ierland, een eis van Dublin. Schotland en Wales waren er als de kippen bij om ook zo’n voorkeursb­ehandeling te eisen, al gauw gevolgd door de burgemeest­er van Londen. Ook zij weten dat ze veel te verliezen hebben met de Brexit.” Volgens professor Vos hangt het lot van de Britse regering en van Theresa May aan een zijden draadje.

Baron Paul Buysse, die het crisisteam leidt dat het Belgische bedrijfsle­ven moet voorbereid­en op de Brexit, reageert onthutst. “Dat de Brexit zelf een socio-economisch­e ramp is waarvan we de draagwijdt­e nog niet hebben gezien, zeg ik al langer. Nu blijkt ook dat een elegante boedelsche­iding allesbehal­ve vanzelfspr­ekend is. Ik kan alleen maar vurig hopen dat de EU en de Britten er deze week nog uitgeraken.”

 ?? (gdv) ?? Pas wanneer over die drie hete hangijzers een deal is bereikt, kan de tweede en moeilijkst­e fase van de Brexit beginnen: de onderhande­lingen over de toekomstig­e handelsver­houdingen.
(gdv) Pas wanneer over die drie hete hangijzers een deal is bereikt, kan de tweede en moeilijkst­e fase van de Brexit beginnen: de onderhande­lingen over de toekomstig­e handelsver­houdingen.
 ??  ??
 ??  ?? FOTO BART DEWAELE
FOTO BART DEWAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium