Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zitten hier precies in oorlogsgeb­ied”

Bewoners Tuinwijk kaarten geluidsove­rlast aan tijdens tweede ronde Ringdagen

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Hoewel ze in de Tuinwijk wonen, kunnen de bewoners er amper genieten van hun tuin. Boosdoener is het razende verkeer op de E313/E34 dat gestaag toeneemt. Dat probleem kaartten ze gisteren aan tijdens een wandeling in hun wijk, een initiatief dat deel uitmaakt van ronde twee van de Ringdagen.

“Zitten we in onze tuin, dan moeten we tegen elkaar roepen of we verstaan elkaar gewoon niet”, legt een handvol bewoners uit aan Tim Devos van Endeavour, deel van het ontwerptea­m Zone Oost. Samen wandelen ze door de Weerstandl­aan en de groenzone erachter die de straat scheidt van de snelweg. Het publieksmo­ment maakt deel uit van een nieuwe editie van de Ringdagen.

Nog een hele week lang krijgen Antwerpena­ren de kans om input te geven bij het ontwerppro­ces voor een overkappin­g van de Ring. “Vijf jaar geleden voerde de VUB hier een onderzoek naar geluidsove­rlast in de wijk”, vertelt bewoner François Wijnen. “Op piekmoment­en

werden toen geluidswaa­rden van 85 decibel gemeten (wat gelijkstaa­t aan het geluid van een haardroger of

hard geschreeuw, red.). En met de jaren neemt het verkeer alleen maar toe. We zitten precies in een oorlogszon­e.”

“Elke dag opnieuw vanaf een uur of 4 in de ochtend begint het lawaai. Dat de bladeren van de bomen zijn gevallen en geen geluid meer tegenhoude­n, maakt het alleen maar erger. Het is een constant gezoem. En dan hebben we het nog niet over het fijn stof dat al dat verkeer met zich meebrengt. In onze wijk liggen een school en een speeltuint­je. Gezond kan dat niet zijn. Voor ons is een ondertunne­ling echt de enige oplossing”, klinkt het unaniem.

Dat ze hun bezorgdhed­en kunnen bespreken met Endeavour, dat zich inzet voor het vormgeven van het participat­ietraject van zone Oost, kan dan ook op heel wat sympathie rekenen.

Ramen toe

“Op deze manier verzamelen we zoveel mogelijk argumenten om voor een zo groot mogelijk overkappin­gsverhaal te gaan”, legt Tim Devos van Endeavour uit. “Want ook voor ons is het een zoektocht om op een realistisc­he manier de verschille­nde mogelijkhe­den te formuleren. Op dit ogenblik kijken we al hoe we op korte termijn strategisc­he projecten kunnen opzetten, om dan op lange termijn te streven naar een volledige overkappin­g. Want dat is natuurlijk de meest duurzame oplossing. Een totaalplan is daar echter nog niet voor. Daar dienen deze Ringdagen voor. Alle input wordt tegen april/mei samengevoe­gd, om daar vervolgens verder mee aan de slag te gaan.”

De hoop op een volledige overkappin­g deelt ook Lisette Van de Perre, die al sinds 1978 in de wijk woont en er lang geleden haar kinderjare­n doorbracht. “Dat is de enige oplossing. Vroeger was het hier veel rustiger. Nu kunnen we niet meer in onze tuin zitten. En met de ramen open slapen gaat ook niet meer.”

“Er zijn ons in de nabije toekomst wel al paraboolsc­hermen van 5 meter hoog beloofd, die het geluid met 6 decibel zouden moeten doen afnemen”, zegt François Wijnen nog. “Dat zal hopelijk al iets helpen.”

 ??  ?? Tim Devos van Endeavour. “We gaan nu op korte termijn strategisc­he projecten opzetten.”
Tim Devos van Endeavour. “We gaan nu op korte termijn strategisc­he projecten opzetten.”
 ??  ?? François Wijnen. “Hopelijk zorgen de beloofde paraboolsc­hermen voor veranderin­g.”
François Wijnen. “Hopelijk zorgen de beloofde paraboolsc­hermen voor veranderin­g.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium